Dev Yol'cu Güney'in mezarına soruşturma

İdam edildikten sonra cenazesi ailesine teslim edilmeyen Dev-Yol üyesi Veysel Güney'in sembolik anıt mezarına soruşturma açıldı. Savcılık, 'mezar yapma emrini kimin verdiğini' soruşturuyor. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Devrimci Yol (Dev-Yol üyesi) Veysel Güney, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Aralık 1980’de bir çatışma sırasında Teğmen Şahin Akkaya’yı öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı. Güney, Sıkıyönetim Mahkemesi’nde 2. duruşmada idama mahkûm edildi ve 10 Haziran 1981’de Gaziantep’te idam edildi. Güney’in cenazesi ailesine verilmedi, o günden beri cenazeyi arayan aile hiçbir sonuç alamadı.

Yıllar sonra Mersin 78’liler Derneği Başkanı Ethem Dinçer, Veysel’in kayıp mezarının peşine düştü. Aylarca araştırmalarını sürdüren Dinçer, bu süre içinde Veysel’in mezarını bulamadı ama ailesine verilmeyen son mektuptan infaz tutanağına, kimsesizler mezarlığı cenaze defin tutanağından eşya imha tutanağına kadar binlerce sayfalık belgelere ulaştı. Dinçer, elde ettiği belgeleri “Sizin Veysel” adlı kitapta topladı.

78'LİLERE TEBLİGAT

Cumhuriyet gazetesinden Abidin Yağmur'un haberine göre arkadaşları, Veysel Güney’in doğduğu topraklara, Malatya’nın Hekimhan ilçesine 28 Eylül 2013’te sembolik bir anıt mezar yaptırdı. Anıt mezarın taşı, Veysel’in son vasiyeti doğrultusunda hazırlandı. Hekimhan Cumhuriyet Savcılığı, 28 Eylül 2013’te açılan anıt mezarla ilgili olarak tam 3 yıl sonra, Haziran 2016’da soruşturma açtı. Soruşturma kapsamında Davulkulu köyü muhtarı Fethi Güney’in ifadesini alan savcılık, muhtar Güney’in, “Anıt mezarı 78’liler Federasyonu yaptırdı” şeklindeki beyanı üzerine, anıt mezar açılışına katılan 78’lilere tebligat çıkardı. Savcılık soruşturma kapsamında Ethem Dinçer’in de ifadesinin alınması için Mersin Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazdı.

'MEZAR EMRİNİ KİM VERDİ?'

Savcılık yazısında, Hekimhan ilçesi Davulkulu köyünde 2013 yılında, Dev-Yol üyesi Veysel Güney adına anıt mezar açıldığı, açılışa 78’liler Federasyonu üyelerinin de katıldığı vurgulandı. Savcılık yazısında, Ethem Dinçer’in ayrıntılı savunmasının alınması, açılış sırasında konuşma yapıp yapmadığını, mezarın yapılması konusunda kimlerin katkısının olduğunu, mezarın yapımı için kim emir verdiğini anlatması istendi.

DİNÇER: DARBECİLERDEN DAVACIYIM

Ethem Dinçer, verdiği ifadede anıt mezarın yapılmasına maddi katkı sunmadığını, “Sizin Veysel” kitabının yazarı ve 78’liler Derneği üyesi olarak açılışa katıldığını, CHP milletvekilleri Veli Ağbaba ve Bülent Tezcan’ın da konuşma yaptığı açılışta kendisinin de konuşma yaptığını, Veysel Güney’in hukuksuz biçimde idam edilmesini ve cenazesinin kaybedilmesini eleştirdiğini söyledi. Dinçer, darbecilere karşı olduğunu, 12 Eylül darbesinin muhataplarından biri olarak darbecilerden davacı olduğunu da tutanağa geçirtti.

HABERİN TAMAMI