CHP’den LGBTİ'ler için Meclis araştırması

CHP Milletvekili Candan Yüceer, LGBTİ'lerin uğradıkları ayrımcılık ve şiddete ilişkin gereken önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi. Yüceer, nefret suçlarının son kurbanının yakılarak öldürülen Hande Kader olduğuna dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağılı [email protected]

DUVAR - CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, LGBTİ'lerin, sürekli şiddete maruz bırakıldığını, hedef gösterildiğini, nefret suçlarının mağduru olduğunu, hatta canlarına kıyıldığını söyledi. Yüceer, LGBTİ bireylerin uğradıkları ayrımcılık ve şiddete ilişkin gereken önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP Kadın ve Çocuk Hakları İnceleme ve izleme Komisyonu Başkanı Yüceer, önergesinde, “Ne olduklarına, kim olduklarına, nasıl yaşadıklarına veya bu yaşam biçiminin birileri tarafından kabul ve onay görüp görmediğine bakılmaksızın herkesin ayrımcılıktan korunması gerekirken, Türkiye’de cinsel kimlikleri farklı olan bireyler devlet tarafından görmezden gelinmekte, açık ve örtülü baskıya maruz bırakılmakta, ayrımcılığa uğramaktadır” dedi.

DEVLET KORUMAK ZORUNDA 

Uğradıkları ayrımcılığın yanı sıra lezbiyen, eşcinsel, biseksüel, transseksüel ve interseks bireylerin güvenlik kuvvetleri de dahil olmak üzere toplumun bazı kesimleri tarafından sürekli şiddete maruz bırakıldığına, hedef gösterildiğine, nefret suçlarının mağduru olduğuna hatta canlarına kıyıldığına dikkat çeken Yüceer, her vatandaşın canının devlet tarafından korunması gerekirken LGBTİ'lerin yaşam haklarının yok sayılmasına göz yumulmasını kabul edilemez olarak değerlendirdi.

HERKES EŞİTTİR

Anayasanın “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir” maddesini hatırlatan Yüceer, “Altında imzamız bulunan insan hakları belgelerinde ayrımcılığın açıkça yasaklanmış olmasına rağmen ülkemizde lezbiyen, gay, biseksüel, trans ve interseks bireyler açık bir ayrımcılığa maruz bırakılmakta, toplumsal ve ekonomik yaşamdan dışlanmaktadırlar. Devlet kurumlarının da yok saydığı LGBTİ'lerin medyada hedef gösterilmesine göz yumulmakta temel insan haklarına saygı gösterilmemekte, güvenlik güçleri tarafından tacize maruz bırakılmaktadırlar” dedi.

Türkiye’de baskı altında olan, yok sayılan, ötekileştirilen ve nefret suçlarının hedefi haline gelen LGBTİ'lerin, ayrımcılığa uğramakla kalmadığını cinsel seçimleri ve cinsel kimlikleri nedeniyle öldürüldüğünü kaydeden Yüceer, LGBTİ'lere yönelik cinayetlerin en son halkasının yakılarak canına kıyılan Hande Kader’in oluşturduğunu ifade etti. Yüceer, bu insanlık dışı cinayetin, Hande Kader’in trans birey olması nedeni ile acımasız bir duyarsızlıkla karşılandığını söyledi.

ASIL SORUN EŞİT GÖRÜLMEMELERİ

Yüceer “Sorun yalnızca bu duyarsızlık değildir. Bu duyarsızlığın yanı sıra LGBTİ'lerin devlet nezdinde bu toplumun eşit üyeleri olarak görülmemeleri asıl sorun alanını oluşturmaktadır. Bu nedenle hiçbir koşulda ayrımcılığa tabi tutulamayacakları kanunla güvence altına alınmalıdır. Ancak bu açık gereksinime rağmen sivil toplum örgütlerinin önerileri dikkate alınmayarak LGBTİ'ler 'İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu' kanunu kapsamı dışında bırakılmışlardır” dedi.

SÖYLEMLER TOPLUMSAL ÖNYARGILARI BESLİYOR

Yüceer, bu ve benzeri uygulamaların yanısıra hükümet üyelerinin 14 yıl boyunca cinsel kimliği farklı olan bireylere yönelik açıklamalarının toplumsal önyargıları beslediğini, LGBTİ'lerin saldırılara ve cinayetlere maruz kalmasına sebep olduğunu kaydetti. Yüceer, LGBTİ'lere yönelik şiddet ve ayrımcılığın önlenmesi ve  alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerektiğini bildirdi.