Orgeneral Akar'dan Tümgeneral Dişli'ye: Ne diyorsun ulan, manyak mısın?

Darbe gecesi karargahında rehin alınıp Akıncı Üssü’ne götürülen TSK'nın bir numarası Akar'ın ifadesinde çarpıcı detaylar var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin tanık sıfatıyla ifade veren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın savcılıkta tanık sıfatıyla verdiği altı sayfalık ifadenin bazı bölümleri paylaşıldı.

Darbe girişiminde karargahında rehin alınıp Akıncı Üssü’ne götürülen Genelkurmay Başkanı Akar, cuntayı planlamakla suçlanan ve Fethullah Gülen ile kendisini görüştürmek isteyen ismin Tuğgeneral Hakan Evrim olduğunu söyledi.

Akar ifadesinde, yaveri Yarbay Levent Türkkan'ın kendisini 'Komutanım sakin olun, vururum' diye tehdit ettiğini kendisinin de buna 'Sık ulan' diye karşılık verdiğini anlattı. Orgeneral Akar, Tümgeneral Mehmet Dişli'nin ise 'Komutanım operasyon başlıyor herkesi alacağız' sözlerine 'Ne diyorsun ulan sen, ne operasyonu, sen manyak mısın, sakın ha' şeklinde bağırdım' dedi.

Hürriyet’te yer alan habere göre ifadenin basına yansıtılan bölümleri şöyle başlıyor: “Mehmet Dişli oturmakta olduğum masadaki sandalyelerden birine oturup heyecanlı ve geçmişte bildiğim ve alışık olduğum ruh halinden farklı bir tarzda ‘Komutanım operasyon başlıyor, herkesi alacağız. Taburlar, tugaylar yola çıktı, biraz sonra göreceksiniz’ gibi şeyler söyledi. Ben ilk önce anlamlandıramadım, cümle içerisinde belki uçaklar demiş olabilir, ancak bunun bir kalkışma olarak ifade edebileceğim bir operasyon olduğunu anladım ve hiddetle ‘Ne diyorsun ulan sen, ne operasyonu, sen manyak mısın, sakın ha’ şeklinde bağırdım. Arkam kapıya dönük olduğu için kapının açık olup olmadığını fark etmedim. İkinci başkanın nerede olduğunu, diğer komutanlarının nerede olduğunu sordum. Kendisi heyecanlanmayın, rahat olun, gelecekler gibi laflarla karşılık verdi. ‘Benim seninle bir başkası ile böyle işlerin içerisinde olanlar ile hiçbir işim olamaz, sen benimle ne biçim konuşuyorsun, kim bunlar siz kimsiniz’ gibi soruları sürekli hiddetle sıralıyordum. Haliyle çok öfkelenmiştim.”

Darbecilere sürekli vazgeçmeleri yönünde uyarıda bulunduğunu ancak ikna edemediğini söyleyen Akar, şöyle devam etti: “Netice olarak gittikleri yolun yanlış olduğunu, büyük bir bataklığa battıklarını, cezasını çekeceklerini, hiç olmazsa bir erkeklik gösterip başkalarını bu işe bulaştırmadan ve ölüm kalım olmadan bu işi sonlandırmalarını, hemen giriştikleri bu girişimi durdurmalarını söyledim. Fakat ikna edemedim. Kendisi benim böyle hiddetli karşı çıkmama rağmen sinirlerine hakim olmaya çalışıyordu ve sakin görünerek, ‘Komutanım bu iş bitti, herkes yola çıktı’ anlamında şeyler söylüyordu.”

HAKAN EVRİM GÜLEN'LE GÖRÜŞME ÖNERMİŞ

Akar’ın ifadesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da dile getirdiği, darbecilerin kendisini Gülen’le görüştürmek istediğine yönelik sözleri de yer alıyor: “Akıncı 4’üncü Ana Jet Üssü Komutanı Hakan Evrim ‘Dilerseniz sizi kanaat önderimiz Fetullah Gülen ile görüştürürüz’ gibi bir şey söyledi. ‘Ben kimse ile görüşmem’ diyerek tersledim. Ardından Akın Öztürk dışındakiler odayı terk ettiler. Üs komutanın odasına takriben 00:00’a doğru girdiğimizi düşünüyorum. Akın Öztürk Paşaya da aynı şeyleri söylüyordum. Bana kendisini dinlemedikleri gibi şeyler söylüyordu.”

'DARBE YİYECEKLERİNİ BİLİYORLARDI'

Akar, darbe girişiminin sebebini de şöyle anlattı: “Bu darbe teşebbüsünü planlayan ve uygulamaya koyanların bu örgüt mensupları olduğuna inanıyorum. Bu çılgınlığa girişmelerinde, Ağustos şurasına ilişkin yaptığımız kapsamlı, ciddi ve titiz çalışmalarda bu örgütün büyük bir darbe yiyeceğini anlamalarının en önemli etken olduğunu düşünüyorum. Bana sözde bildiri metnini imzalamam ve okumamı istediklerinde elimi bile sürmedim. Hatta bana okuduklarında önemsiz ve alaycı bir şekilde dinledim. Hatta öyle ki bu olaylar bittikten sonra ben bu hainlerin oluşturduğu cuntaya verdikleri ismi Yurtseverler Birliği gibi aklımda kaldığı halde, Yurtta Sulh Konseyi olduğu ortadadır. Ruh halimdeki şiddetli kızgınlık ve hiddet hiç bitmedi. Anılan konseyin kimlerden oluştuğu konusunda bir şey söylemediler.”

Darbecilerin morallerinin zamanla çöktüğünü aktaran Akar, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atatürk Havalimanı’nda konuşması darbecilerin ümitlerini kırdı. ‘Savaştan bile beter ettiniz gidip teslim oldun’ dedim. Zaman ilerledikçe darbecilerin moralleri çöktü. Akın Öztürk’e ısrarla ‘Onları vazgeçir’ diyordum. ‘İnsanları kandırmayın’ diye onlara çıkıştım, ‘Tamam komutanım biz vazgeçiyoruz’ dediler. Beni cumhurbaşkanı veya başbakan ile görüştüreceklerini söylediler. Teşebbüse son verdiler.”