Oteller boş, esnaf siftah peşinde

Ege ve Antalya sahillerindeki boş sezlonglar, turizmin içinde bulunduğu durumun en net özeti durumunda. Geçen yıllarda yüzde 80-90 dolulukla çalışan bu yaz ise ancak yüzde 25'e ulaşabilen bir otelin sahibi “Yine en iyi durumda olan biziz” diyor. Gelmeyen turist, otellerin yanısıra esnafından sokak satıcısına kadar zincirleme olarak herkesi etkiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bu yıl turizm sektörü uzun yıllardan sonra belki de en zor sezonlarından birini yaşıyor. Özellikle Türkiye’nin kıyı şeridinden yer alan iller zor durumu en derinden hissediyor. Bu şehirlerde sadece oteller değil aslında esnaf da, sanayici da, bölge halkı da yarı yarıya azalan turistlerin ortaya çıkardığı sorunlardan nasibini alıyor. Uzun süredir hangi otel sahibine sorulsa, hangi sektör temsilcisi ile konuşulsa sıkıntıların büyük olduğunu, düşen yabancı turist sayısının sektörün belini büktüğünü ifade ediyor.

Hürriyet'ten Burak Coşan Ege ve Akdeniz'deki otel sahipleri, sektör temsilcileri ve esnafla görüşerek, turizmin içinde bulunduğu durumu yazdı.

30’DAN FAZLA OTEL KAPALI, İŞSİZLİK ARTMIŞ

Ege ve Akdeniz'de ortak sorun turist sayısının geçen yıla göre çok düşük olması, ciroların yarıdan fazla azalması. Sorunlar bununla da sınırlı değil. Birçok otel geçen yıla göre daha az işçi çalıştırıyor. Bölgede işsizlik artmış. Bazı oteller ise hiç açılmamış, havuzları boş, yataklar lobiye dizilmiş bekliyor. Açık olanlar ise yeterli doluluğu sağlayamamaktan şikayetçi. 200 odalı bir otelde sadece 25 odanın dolu olmasından yakınıyor otel yöneticisi.

T1

Bakkalından mısır satanına, taksicisinden kafe işletmecisine kadar herkes büyük sıkıntı içinde. Tüm plajlarda genelde sakinlik hakim. Halk plajlarında da, 5 yıldızlı tesislerin sahillerinin de durum genelde böyle. Geçmişte en öndeki şezlongları kapmak için yarış olduğunu söyleyen otel çalışanları, şimdi gün boyu şezlongların boş kaldığını ifade ediyor. Sektör temsilcilerinin paylaştığı rakamlara göre Antalya’ya gelen turist sayısı geçen yıl göre yüzde 42 azaldı. Özellikle Alanya ve Kemer’de büyük sıkıntı yaşanıyor. Sadece Alanya’da açılmayan tesis sayısının 30’u geçtiği, birçok otelin ise açık olmasına rağmen boş olduğu belirtiliyor.

T2

İLK SİNYALİ UÇAKLAR VERİYOR

Turizm bölgelerine uçan uçaklar ve havalimanlarının geçen yıllara göre sakinliği, ilk sinyali veriyor. Aynı şekilde sahil bölgelerinde sokaklar boş, esnaf müşteri bekliyor. Oteller çalışan sayısını yarı yarıya indirmiş.

T3

Almanların ve Rusların diğer gözde tercihlerinden Side ve Manavgat’ta da durum pek parlak değil. Sahiller çok kalabalık değil. Belek’te milyonlarca liralık otel yatırımlarının olduğu bölge de çok hareketli değil. 5 yıldızlı otellerin plajlarında eski kalabalık yok. Otel sahiplerinin sahillere yaptırdığı iskeleler ve üzerinde yer alan şezlonglar da boş. Belek’in merkezindeki çarşı ve sokaklar gündüz saatlerinde neredeyse tamamen boş.

Haberin tamamı