Yargıtay’da bildirili isyan

Yüksek yargı mensuplarının görevlerinin sona erdilerek, yeni üyelerin yüzde 25'inin doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanacak olması Yargıtay'da tepkilere neden oldu. Bir grup yüksek yargı üyesi tepkilerini bildiriyle dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – AK Parti Hükümeti, Danıştay ve Yargıtay'ın tüm üyelerinin görevlerine son verip yüksek yargıyı silbaştan dizayn etmeye hazırlanıyor. Hükümetin hazırladığı tasarının yasalaşması durumunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüksek yargı üyelerinin yüzde 25'in tek başına atayacak. İşte bu durum, Yargıtay'da rahatsızlığa neden oldu. Yargıda Birlik Platformu içerisinde yer alan Sosyal Demokrat ve Milliyetçi üyeler, iktidarın bu tasarıyla yalnızca cemaatçi üyeleri değil kendilerini de tasfiye etmek istediğini düşünüyor.

'BAĞIMLI YARGI OLUŞTURULUYOR'

"Bir grup Yargıtay üyesi” de, tepkilerini hazırladıkları ortak bildiri ile ortaya koydu. Bildiride, tasarının “mahkemeleri tamamen yürütme organına bağlı ve uyumlu üyelerden oluşturma ve yargıyı fiili olarak yürütme organına bağımlı hale getirme amacı” taşıdığı vurgulandı.

Cumhuriyet'in haberine göre, Tasarıyla Yargıtay’ın 516 olan üye sayısının 300’e düşürülmesiyle iktidar, salt çoğunluk olan 151 üyeyi tek başına almayı planlıyor. Böylece hükümet, sosyal demokrat ve milliyetçilerin desteğine ihtiyaç duymayacak ve yüksek yargıyı istediği gibi dizayn edecek.

HSYK'DA SIKI PAZARLIK

Öte yandan milliyetçi ve sosyal demokrat grubun, tasfiye planına karşı HSYK Genel Kurulu’nda ağırlığını koyarak, hükümet ile sıkı bir pazarlık yapmaya hazırlandığı da öne sürülüyor.

Haberin tamamını okumak için tıklayın

Etiketler bildiri HSYK Yargıtay