Gül'den Soylu'ya üstü kapalı yanıt: Alışık olunan bir durum değil

İçişleri Bakanı Soylu'nun yargıya dönük suçlamalarına, Adalet Bakanı Gül isim vermeden yanıt verdi: Kanunu uyguladığı için savcının, hakimin itham edilmesi, hedef haline getirilmesi kabul edilemez.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, uygulaması gereken mevzuatı uyguladığı için yargıya ithamda bulunulmasının, hukuk devletinde alışık olunan bir durum olmadığını söyledi. Gül'ün bu sözlerinin adresi ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ydu.

Soylu, organize suç örgütü lideri olmaktan hakkında arama kararı olan Sedat Peker'in kendisi hakkındaki iddialarına yanıt vermek üzere 24 Mayıs'ta çıktığı Habertürk yayınında, yargıya dönük eleştirilerde bulunmuştu. “Anama sövdüler, serbest kaldılar, itirazımı dile getirdim. Bunun (Atilla Peker) alınması için KOM Dairesi’ne yazı yazdım. Benim mi yazdırmam lazım, resen devreye girilmesi lazım değil mi? Benim görevim İçişleri Bakanı olarak önleyiciliktir” diyen Soylu, bazı gözaltılar sonrası verilen yargı kararlarına da işaret etmişti.

GÜL: HAKİMİN ADETA POZİTİF KANUN KOYUCUYA DÖNÜŞMESİ KABUL EDİLEMEZ

Online düzenlenen '16. Türk Ceza Hukuku Günleri'nde konuşma yapan Adalet Bakanı Gül ise savcı ve hakimlerin kanunda ne yazıyorsa ona göre hareket ettiklerini anlattı. Gül, kanunu uyguladığı için savcının, hakimin itham edilmesinin, hedef haline getirilmesinin hiçbir şekilde mazur görülemeyeceğini, uygulaması gereken mevzuatı uyguladığı için yargıya ithamda bulunulmasının, hukuk devletinde alışık olunan bir durum olmadığını belirtti ve ekledi:

"Hakim, özellikle de ceza hakimi bir yaptırım söz konusu olduğunda kanunun lafsını tekrar etmek zorundadır. Hakimin adeta pozitif kanun koyucuya dönüşmesi hiçbir şekilde kabul edilemez. Sistemimizde zaten bu mümkün de değildir. Yargının kendi tabi ve doğal mecrası için de çalışması beklenmesi, bu tabii ve doğal işleyişe saygıyı da gerektirir.

KANUNDA EKSİKLİK OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYORSA BU İŞLEMİN ADRESİ BELLİDİR

Kanunu değiştirme ihtiyacı ortaya çıkmışsa, kanunda bir eksiklik olduğu düşünülüyorsa bu işlemin adresi bellidir. Ortaya çıkan sosyal ve hukuki ihtiyaçlar doğrultusunda kanunu değiştirmek veya düzenlemek meclisin görev ve yetkisindedir."

'YAKIN DÖNEMDE YENİ YARGI PAKETİ AÇIKLANACAK'

Yargı reform belgesinde yer alan konularla ilgili hazırlıkların sürdüğünü belirten Gül "Yakın dönemde, bu hafta, önümüzdeki haftalarda dördüncü, beşinci yargı paketleri, eylem planında takvime bağlanan yargı paketleri, dikey itirazdan tutun, tutuklamada somut delillere varıncaya kadar, tüm hedef aldığımız, eylem planına koyduğumuz amaçların gerçekleşeceğini ifade etmek isterim. Nihai irade, Meclisimizindir, en güzeliyle gerçekleşeceğine inanıyoruz. Reformların hayata geçirilmesi için adeta bisikletin pedalını çevirmek gibi yol almaya devam edeceğiz" dedi.