Görevden alınan Braverman, İngiltere Başbakanı Sunak'ı ‘ihanetle’ suçladı

Görevden alınan eski içişleri bakanı Braverman, Başbakan Sunak'ın verdiği sözleri tutmayarak ülkesine ve kendisine ihanet ettiğini söyledi. Başbakanlık, "Sunak sözlere değil eylemlere inanıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de Londra polisine Filistin'e destek eylemlerine izin verdiği için 'çifte standart' suçlamasında bulunan, ardından Başbakan Rishi Sunak tarafından içişleri bakanlığı görevinden alınan Suella Braverman, Sunak'ı 'ihanet' ile suçladı.

Sosyal medya hesabından 14 Kasım Salı akşamı bir paylaşım yapan Braverman, burada paylaştığı mektupta, Sunak'ın hem kendisine hem de ülkesine ihanet ettiğini söyledi.

'VERDİĞİ SÖZE İHANET ETTİ'

İngiltere Yüksek Mahkemesi'nin ülkedeki sığınmacıların Ruanda'ya gönderilip gönderilemeyeceği ile ilgili kararının beklendiği günlerde Rishi Sunak'a seslenen Suella Braverman, başbakanın ülkeye ulaşan 'tekneleri ve yasadışı göçü durdurmak için ne gerekirse yapacağı sözüne ihanet ettiğini' savundu.

Sunak'ın içişleri bakanı olarak görev yapması için kendisine verdiği bir dizi sözü daha tutmadığını söyleyen eski içişleri bakanı, "Birilerinin dürüst olması gerek: Planınız işlemiyor, rekor (sayıda) seçim yenilgisine katlandık. Yaptığınız yeniden ayarlamalar başarısız oldu ve zamanımız azalıyor. Acilen gidişatı değiştirmeniz gerekiyor" dedi.

'BU SÖZLERİ TUTMAYA NİYETİNİZ OLMADIĞI SONUCUNA VARMALIYIM'

Braverman'in açıklamasına göre, Sunak, başbakan olabilmek için Braverman'in desteğini alması karşılığında göç, Kuzey İrlanda ve diğer yerlerde Brexit sonrası ticarete ilişkin Avrupa Birliği (AB) ile yapılacak anlaşma gibi bir dizi politika konusunda 'net ifadelerin' olduğu bir metni kabul etmişti. 

Sunak'ın 'apaçık bir şekilde ve defalarca' verdiği sözleri tutmayarak güveninin kırdığını anlatan Braverman, "Ya hükmetme tarzınız bunu yapamadığınız anlamına geliyor. Ya da kesinlikle şu sonuca varmam gerekir ki bu sözleri tutmaya hiçbir zaman niyetiniz olmamıştı" dedi.

'SORUMSUZLUĞUNUZ ZAMAN KAYBETTİRDİ'

Yüksek Mahkeme'nin Ruanda kararının hükümetin aleyhine olması durumunda Sunak'ın bir B planının bulunmadığını söyleyen eski içişleri bakanı, Sunak'ın 'zor kararlar almak zorunda kalmaktan kaçınmak için hüsnükuruntuyu rahat bir battaniye olarak seçtiğini' savundu.

"Bu sorumsuzluk zaman kaybına sebep oldu ve ülkeyi imkansız bir konumda bıraktı" diyen Braverman, "Sanıyorum gerekeni yapmak için iştahınız yok; dolayısıyla Britanya halkına taahhüdünüzü yerine getirme konusunda da gerçek bir niyetiniz bulunmuyor" diye yazdı.

'BELİRSİZ, ZAYIF, LİDERLERİK VASIFLARINDAN YOKSUN...'

Ülkedeki Filistin'e destek eylemlerine de değinen Braverman, yürüyüşlerin yasaklanması için kendisi sert bir tutum takınırken başbakanın tepkisinin 'belirsiz, zayıf ve ülkenin ihtiyacı olan liderlik vasıflarından yoksun' olduğunu savundu.

Braverman, "Ve daha pek çok diğer konuda da kendinize yönelik siyasi riskleri en aza indirmek için sert kararlar almayı ertelemeye çalıştınız" ifadelerini kullandı.

BAŞBAKANLIKTAN YANIT: SUNAK SÖZLERE DEĞİL EYLEMLERE İNANIYOR

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Suella Braverman'in mektubunun ardından Başbakanlık 10 Numara'dan konuya ilişkin açıklama yapıldı. Başbakanlık Sözcüsü, "Başbakan, sözlere değil eylemlere inanıyor" diye konuştu.

Sunak'ın Braverman'e hizmetleri için teşekkür ettiğini söyleyen Sözcü, Sunak'ın 'yasadışı göçe karşı ülkenin gördüğü en sert yasal düzenlemeyi sunmaktan gurur duyduğunu' belirtti.

Sunak, 13 Kasım Pazartesi günü Suealla Braverman'i görevden alarak yerine dönemin dışişleri bakanı James Cleverly'i getirdiğini duyurmuştu. Cleverly'den boşalan koltuğa ise eski başbakan David Cameron getirilmişti. (DIŞ HABERLER)