Gıda mühendisleri: Savaşlar ucuz gıdanın önünde ciddi bir engel

Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Ukrayna'daki savaşın Türkiye'de ve Dünyada ucuz gıdaya erişimi engelleyeceğini belirterek barış çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni yönetimi geçtiğimiz haftalarda göreve gelen Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yaptığı açıklamayla Rusya ve Ukrayna savaşının hem dünyanın hem Türkiye'nin gıdaya erişiminde önemli sonuçlar doğuracağını belirtti. 

Yönetim Kurulu açıklamasında bölgesel bir savaştan küresel bir krize doğru gidişin emperyalist ve kapitalist güçlerin bitmek tükenmek bilmeyen dünyaya egemen olma hırslarının bu savaşın tek nedeni olduğuna değinilerek, artan gıda fiyatlarıyla mücadele edilemediği ve savaşın gıda fiyatları krizini daha da derinleştirdiğine dikkat çekildi. Rakamlarla da durumu ortaya seren bir tablo sunulan açıklamada şöyle dendi: 

TARIM VE GIDA DOĞRUDAN ETKİLENECEK: Savaş coğrafyası özellikle tahıl üretiminde çok büyük bir paya sahiptir. Bilindiği gibi dünya buğday ihracatının %30`u Rusya ve Ukrayna`dan gerçekleşmektedir. Ayrıca dünya ay çiçek tohumu ihracatının %32`si, mısır ihracatının %20`si, arpa ihracatının %31`i yine Rusya ve Ukrayna tarafından gerçekleşmektedir. Tüm bu rakamlar da gösteriyor ki küresel Tarım ve Gıda piyasaları bu savaştan doğrudan ve olumsuz şekilde etkilenecektir. Geçen yıl Türkiye, Rusya`dan 6,7 milyon ton buğday, 913 bin ton ham ay çiçek yağı, 1,2 milyon ton arpa ve 1,1 milyon ton kepek ithal etmiş durumda. Olası bir ambargoda bu rakamların gerçekleşmeyeceği düşünüldüğünde durumun ciddiyeti ortadadır.

FİYATLAR ARTACAK: Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki bu çatışmanın Karadeniz`e sıçraması ihtimalini ve bölgedeki buğday ticaretinde yaşanabilecek aksaklıklar ile küresel buğday fiyatlarında ciddi artışlar olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Böyle ciddi bir krizi "gerekirse başka ülkelerden ithal ederiz" diyerek geçiştirmek yeterli ve sürdürülebilir bir yaklaşım değildir. Sonuç ne olursa ve nasıl olursa olsun, bu durumun emtia ve gıda fiyatları üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler kaçınılmazdır.

İHRACAT DA ETKİLENECEK: İhracatta da durum pek farklı değil. Bu iki ülke, Rusya ve Ukrayna, Türkiye için oldukça önemli pazar konumunda. Limon ihracatının %25`i Rusya`ya, %8`i Ukrayna`ya, yaş üzüm ihracatının %55`i Rusya`ya, %17`si Ukrayna`ya, kiraz ihracatının %32`si Rusya`ya, çilek ihracatının da %42`si Rusya`ya yapılıyor. Dolayısıyla hem ihracat hem de ithalat kalemlerinin bu durumdan olumsuz bir şekilde etkileneceği tahmin ediliyor.

KENDİNE YETERLİLİK VURGUSU: Tarımsal üretimde kendi kendine yeterliliğin ve güvenilir gıda üretiminin arttırılmasına yönelik politikaların desteklenmesinin önemi bir kez daha gündeme gelmiştir. Tarım ve Gıda politikaları, kendi kendine yetebilen bir ülke olmamızı sağlayacak şekilde tekrar gözden geçirilmelidir. Savaşlar her zaman güvenilir ve ucuz gıdaya erişiminin önünde ciddi bir engel olmuştur. Yine öyle olacaktır. (HABER MERKEZİ)