Gergerlioğlu Soylu'ya 'Kadıköy'ü' sordu: Halay çekmek suç mu?

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kadıköy'de halay çeken gençlerin gözaltına alınmasının ardından tutuklamaya sevk edilmesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Kadıköy'de bulunan Moda sahilinde dün saat 19.00 sıralarında halay çekerken polisin engellemesine karşı çıktıkları için 5 kişi gözaltına alındı. Ters kelepçeli bir şekilde yüz üstü yatırılıp Mehter Marşı dinletilerek gözaltına alınan 5 genç bugün polise, ''görevi yaptırmama'' gerekçesiyle tutuklanma talebiyle Kartal Adliyesi'ne sevk edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kadıköy'de halay çeken gençlerin gözaltına alınmasının ardından tutuklanmaya sevk edilmesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.

Gergerlioğlu, Soylu'ya yanıtlaması için şu soruları yöneltti:

🔸 5 gencin halay çektikleri için gözaltına alındıkları iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa hangi kanun ve yönetmelik çerçevesinde halay çeken insanlar gözaltına alındılar?

🔸 Kürtçe müzik eşliğinde halay çekmek hangi yasa ve kanunlar çerçevesinde suç teşkil etmektedir?

🔸 Gözaltına alınan 5 kişiye silah çeken ve silahını havaya ateş eden polis memuru hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Eğer soruşturma açılmışsa soruşturmanın akıbeti nedir? Bahsi geçen polis memuru hakkında “Halk Arasında Korku ve Panik Yaratmak Amacıyla Tehdit Suçu” nedeniyle açılmış bir soruşturma var mıdır?

🔸 Polislerin halay çeken gençlerin hoparlörüne el koyduğu iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa polislerin hoparlörüne el konulmasının gerekçesi nedir?

🔸 Gözaltına alınan 5 gence polisler tarafından ekip otosu önünde ters kelepçe yapılıp mehter marşının çalındığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddialar doğruysa 5 gence ters kelepçe yapılıp mehter marşının çalınmasının gerekçesi nedir? Eğer bu iddialar doğruysa ters kelepçe yapıp mehter marşı çalan polisler hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti ne durumdadır?

🔸 Gözaltına alınan 5 gence polisler tarafından işkence ve kötü muamelede bulunulduğu iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa işkence ve kötü muamelede bulunan polisler hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti ne durumdadır?

🔸 Kürtçe şarkıda halay çekmek suç mudur? Suç olarak iddia ediliyorsa bu hangi kanun hükmüne dayandırılmaktadır?

🔸 Cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçimi öncesinde Kürt gençlerin böyle bir muameleye maruz kalmasıyla Cumhur İttifakı’nın Kürtlere vermek istediği mesaj nedir?

🔸 Polislerin takındığı bu muamele yeni dönemde Kürtlerin kendi dillerinde halay bile çekemeyecekleri anlamına mı gelmektedir?

🔸 Bir kısım personelinizin Kürt ve Kürtçe ile ilgili bir sorunu olduğu iddiası doğru mudur? Eğer böyle bir sorun yoksa Kürtçe şarkı söyleyen kişilere yönelik polisin kötü muamelesi neden hala devam etmektedir?

🔸 Konu ile ilgili kamera kayıtları incelenmiş midir?

🔸 Son 7 yılda halay çektiği için gözaltına alınan kişi sayısı kaçtır? (HABER MERKEZİ)