Gazzeli şair Rıfat El Arir, İsrail'in saldırısında hayatını kaybetti

"Biz sayı değiliz" inisiyatifi kurucusu Gazzeli akademisyen, şair ve yazar Arir'in İsrail'in saldırısında hayatını kaybettiği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze İslam Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim görevlisi Rıfat El Arir'in İsrail bombardımanında hayatını kaybettiği açıklandı. Aynı zamanda şair ve yazar olan ve "Biz sayı değiliz" inisiyatifini kurucuları arasında yer alan Arir'in ölümü, yerel basın ile Filistinli sanatçı ve aktivistlerin sosyal medya hesaplarından duyuruldu.

'BEN BUNU YAPMAYACAĞIM'

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Arir'in arkadaşı Ahmed El Nauk, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından, Arir'in Gazze hakkında konuştuğu bir videoyu paylaşarak, "Sen kazandın Rıfat ve biz kaybettik. Sen şimdi, bizden farklı olarak daha iyi bir yerdesin. Artık seni kıskanıyorum ve kendim için üzülüyorum" ifadelerini kullandı. Nauk'un paylaştığı videoda, bir çevrim içi görüşmede Gazze'deki durumu anlatan Arir, şunları söylüyordu:

"Çok zor ve karanlık bir süreç. Su yok, Gazze'den dışarı çıkamıyoruz. Ne yapmamız gerekiyor toplu bir şekilde intihar mı edelim, İsrail’in istediği bu mu? Ben bunu yapmayacağım. Ben bir akademisyenim ve evimdeki en sert şey büyük ihtimalle kitap ayracı. Ama İsrail bizi suçluyor, katletmek için kapı kapı dolaşıyor. Yapabileceğim en son şey de olsa kitap ayracımı İsrail askerlerine karşı kullanacağım. Herkes çaresiz hissediyor ve kaybedecek bir şeyimiz yok."

Filistinli şair Arir'in X sosyal medya hesabından 1 Kasım'da, "Eğer ölmem gerekiyorsa, hikayemi anlat" isimli şiirini paylaştığı görülüyor.

RIFAT EL ARİR KİMDİR?

Arir, 23 Eylül 1979'da Gazze'nin Eş Şucaiyye Mahallesi'nde doğdu. Gazze İslam Üniversitesi'nde İngilizce alanında lisans eğitimini tamamlayan Arir, University College London'da yüksek lisans, Malezya Putra Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında doktora yaptı.

Arir, 2014 yılında İsrail'in ablukası ve saldırılarına şahit olan 15 genç yazarın hikayelerinden oluşan "Gazze Cevap Veriyor" (Gaza Writes Back) kitabını, 2015'te de makaleler, röportajlar, fotoğraflar ve şiirlerin yer aldığı İsrail'in Gazze'de sebep olduğu acıları ve Gazze halkının direnişini anlatan "Susturulamayan Gazze" (Gaza Unsilenced) kitabını telif etti.

6 çocuk babası Arir, İsrail saldırılarında Gazze'de öldürülenlerin hikayelerini duyurmak amacıyla başlatılan Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü (Euro-Med) bünyesinde hayata geçirilen "Biz Sayı Değiliz" inisiyatifinin kurucuları arasında yer alıyordu. (DIŞ HABERLER)