ABD'den İsrail'e 'en güçlü' Gazze eleştirisi: 'Niyetle sahadaki durum farklı'

İsrail'in Gazze'ye saldırıları havadan ve karadan devam ederken, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın 'sivil kayıplar' açıklaması Reuters tarafından Blinken'ın 'en güçlü' eleştirisi olarak değerlendirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları bugün itibarıyla 63. gününde devam ediyor. İsrail'in Gazze'nin çeşitli bölgelerine havadan ve karadan yürüttüğü saldırılar gece boyunca devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Filistin lehine beş kararı kabul etti. ABD'den ise İsrail'e 'sivilleri koruma' uyarısı geldi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail uçaklarının, Gazze kentinin doğusundaki Eş Şucaiyye Mahallesi'ne düzenlediği hava saldırısında çok sayıda ölen ve yaralanan oldu. İsrail ordusu, başta Han Yunus, Refah ve kentin güney tarafı olmak üzere, Gazze Şeridi'nde birçok bölgeye yönelik hava ve kara saldırılarını sürdürüyor. El Aksa kanalının Telegram hesabından yapılan açıklamada da İsrail saldırılarında Gazze İslam Üniversitesi Öğretim Görevlisi Rafet el-Arir'in hayatını kaybettiği belirtildi.

İSRAİL ORDUSU: EN İYİ ASKERLERİMİZDEN BAZILARINI KAYBETTİK

İsrail ordusu ise Gazze'de 'en iyi askerlerinden' bazılarını kaybettiğini duyurdu. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, "Bu savaşta (Gazze) en iyi evlatlarımızdan bazılarını kaybettik ve savaşın bedeli ağır" dedi.

AA'nın aktardığına göre, Hagari, İsrail ordu güçlerinin, Gazze Şeridi'nin güney ve kuzeyinde Hamas'ın ağırlık merkezlerindeki çatışmaları derinleştirmek için çalıştığını kaydetti.

BLINKEN'DEN İSRAİL'E 'EN GÜÇLÜ' UYARI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile başkent Washington'daki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İki bakanın gündeminde Gazze'deki çatışmalar da vardı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Blinken, çatışmaların başlamasından bu yana İsrail'e yönelik kamuoyu önündeki 'en güçlü eleştirisini' yaptı. 

Buna göre, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yürüttüğü harekatın üzerinden hemen hemen 1 hafta geçtiğini kaydeden ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'in sivilleri korumaya ve insani yardımı artırmaya önem vermesi gerektiğinin altını çizdi. Blinken, güvenli bölgeler ve iletişimin iyileştirilmesine odaklanılması gerektiğini belirterek insanların güvenli bir şekilde nereye gidebileceğini bilmesi gerektiğini dile getirdi.

İsrail ve ABD arasında üst düzey diyaloğun devam ettiğini aktaran Blinken, "İsrail'in Gazze'de sivilleri koruma niyeti ve sahadaki durum arasında fark var" dedi.

BIDEN, NETANYAHU İLE GÖRÜŞTÜ: 'SİVİLLER KORUNMALI'

ABD Başkanı Joe Biden da İsrail Başkanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde çatışmalardaki son durumu değerlendirdi. Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Biden, İsrail'e olan kayıtsız desteğini vurguladı ve Gazze'deki rehinelerin durumundan derin endişe duyduğunu ifade etti. Uluslararası Kızılhaç Örgütü'ne söz konusu rehinelerin Hamas'ın elinden kurtarılması için izin verilmesi gerektiğini kaydeden Biden, rehine takasının çökmesinden de Hamas'ı sorumlu tuttu.

Öte yandan Biden, Gazze'deki çatışma bölgelerinde kalan sivillerin korunmasının bir gereklilik, sivil halk ile Hamas üyelerinin ayırt edilmesinin ise önemli olduğunu söyledi. Gazze'ye daha fazla insani yardım ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Biden, İsrail'in bölgeye daha fazla yakıt sağlanması yönündeki kararını ise memnuniyetle karşıladı.

Biden ayrıca Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik artan şiddetten endişe duyduğunu ve bölgede istikrarın sağlanması gerektiğini kaydetti.

PENTAGON: OPERASYONLAR HEDEFE YÖNELİK OLMALI

Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh de dün düzenlediği günlük basın toplantısında ekimde Lübnan’da İsrail ateşi ile hayatını kaybeden gazeteciler ile ilgili yayınlanan raporlar hakkındaki soruyu yanıtladı. Bu raporlar için değerlendirmede bulunamayacağını belirten Singh, İsrailli yetkililerle yaptıkları görüşmelerde, askeri operasyonlarının 'hedefe yönelik' olması konusunda çağrılarına devam ettiklerini söylemekle yetindi.

Singh, “İsrail'i, silahlı çatışma ve insani hukuk yasaları ile basın mensupları da dahil olmak üzere, masum sivillerin korunması yasalarını desteklemeye çağırmaya devam ediyoruz" dedi.

BM GENEL KURULU BEŞ KARARI KABUL ETTİ

Öte yandan, Filistin Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak BM Genel Kurulu'nda Filistin meselesine ilişkin 5 karar ezici çoğunlukla kabul edildiğini duyurdu.

Filistinli mültecilere yardıma yönelik ilk karar 168 ülkeden destek aldı. Karara sadece İsrail karşı çıkarken, aralarında ABD, Uruguay ve Paraguay'ın olduğu 10 ülke çekimser kaldı.

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) faaliyetlerine ilişkin karara 165 ülke destek verirken, 4 ülke (ABD, Kanada, İsrail ve Mikronezya) ret oyu verdi, 6 ülke (Kamerun, Guatemala, Kiribati, Palau, Papua Yeni Gine ve Vanuatu) ise çekimser kaldı.

İşgal altında bulunan Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerine ilişkin karar 149 ülkenin desteğini alırken, 6 ülke (ABD, Kanada, İsrail, Macaristan, Mikronezya ve Nauru) ret oyu kullandı, 19 ülke ise oylamada çekimser kaldı.

Filistinli mültecilerin mülkleri ve onlardan elde edilen gelirlere ilişkin karara 163 ülke destek verirken, 5 ülke (ABD, Kanada, İsrail, Mikronezya ve Nauru) ret oyu verdi, 9 ülke de oylamada çekimser kalmayı tercih etti.

İsrail'in Filistin halkının ve işgal altındaki topraklarda yaşayan diğer Arapların insan haklarını etkileyen uygulamalarını araştırmakla görevli Özel Komite'nin çalışmalarına ilişkin karara 86 ülke destek verirken, aralarında ABD, İngiltere, İsrail, Kanada, Çekya, Macaristan, Avusturya ve Avustralya'nın da bulunduğu 12 ülke ret oyu kullandı, 75 ülke ise oylamada çekimser kaldı.

FİLİSTİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN 'DOĞRU TARAFTA DURUN' ÇAĞRISI

Filistin Dışişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin açıklamasında, kararların kabul edilmesinin memnuniyetle karşılandığı belirtilerek oylamaya katılmayan ülkelere 'pozisyonlarını düzeltmeleri ve hakikatin, adaletin ve Filistin halkıyla dayanışmanın yolu olan doğru tarafta durmaları' çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, Filistin halkının acılarının sona erdirilmesi, Gazze'de İsrail saldırganlığının durdurulması ve ateşkesin sağlanması için acil eyleme geçilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Sembolik öneme sahip olan söz konusu kararların bağlayıcılığı bulunmuyor. (DIŞ HABERLER)