Gazze'de ölü sayısı 21 bin 500'ü aştı: İsrail'den 'Han Yunus' açıklaması

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 21 bin 507 kişinin öldüğünü duyurdu. İsrail, güneydeki Han Yunus'ta 'düşman altyapısını' imha etmek için saldırı başlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana İsrail’in saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısının son 24 saatte 187 artarak 21 bin 507'ye yükseldiğini açıkladı. İsrail'in saldırılarında yaralı sayısı da 55 bin 915'e yükseldi. İsrail ordusu ise daha önce sivillerin gitmesini istediği Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine ilişkin açıklama yaparak buradaki eylemlerinin kapsamının genişletildiğini bildirdi.

AA'nın aktardığına göre, İsrail ordusundan konuya dair yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin 28 Aralık Perşembe akşamı Han Yunus kentinde 'düşman altyapısını imha etmek için saldırı başlattığı' ve Filistinli silahlı gruplara karşı savaş uçakları, insansız hava araçları (İHA) ve tankların kullanıldığı aktarıldı. İsrail ordu radyosu da Paraşütçü Tugayı'nın katılmasının ardından Han Yunus'ta '7 tugayın faaliyet gösterdiğini' duyurdu.

GAZZE'NİN KUZEYİNDE BİR İSRAİL SUBAYI ÖLDÜ

Öte yandan, İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bir subayının öldürüldüğünü açıkladı. Ordudan yapılan açıklamada, 33 yaşındaki Yüzbaşı Harel Sharvit'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki çatışmalarda öldürüldüğü, kuzeydeki çeşitli çatışmalarda da bir subay ile bir askerin ağır yaralandığı bildirildi. İsrail ordusunun son verilerine göre, Gazze Şeridi'ne saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana öldürülen İsrail askerlerinin sayısı 168'i karadan işgal sürecinde olmak üzere 502'ye yükseldi.

İsrail güçleri, birkaç gün önce broşürler atarak Han Yunus'taki Gazze Şeridi'nin en büyük ikinci hastanesi Nasır Tıp Kompleksi'nin bitişiğindeki "Blok 112" bölgesi ile kentin merkezindeki Kıyzan Ebu Raşvan Mahallesi'nde yer alan "Blok 64" bölgesinin acil şekilde boşaltılmasını istemişti. Broşürlerde, İsrail güçlerinin Han Yunus'taki söz konusu bölgeleri 'tehlikeli savaş bölgesi' ilan ettiği belirtilmiş ve Filistinlilere, Refah kentindeki Tel es-Sultan, Ez-Zuhur ve Eş-Şabura mahallelerine gitmeleri istenmişti.

MSF: ATEŞKES OLMADAN YARDIM GİRİŞİ ÇÖZÜM DEĞİL

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın (MSF) Gazze'deki proje koordinatörü Jacob Burns de bölgedeki duruma ilişkin açıklamasında, ateşkes olmadan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) kabul edilen yardımların girişi için acil adım atılmasını öngören karar tasarısının Gazze için çözüm olmadığını ifade etti. MSF'nin internet sitesinde yayınlanan açıklamada, insanların hayatlarının kurtarılması için tek yolun 'aşırı şiddete ve Filistinlilerin toplu olarak cezalandırılmasına son vermek' olduğu belirtildi. Burns, "Gazze'deki insanlara yardım sağlamak için daha fazlasını yapmak istiyoruz ancak devam eden bombardıman ve çatışmalar bizi giderek daha küçük bir bölgeye sıkıştırıyor" dedi.

'HASTANELER VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI ASLA HEDEF OLMAMALI'

İsrailli yetkililerden çalıştığı Nasser hastanesinin hedef alınmayacağı konusunda teminat almalarına rağmen, hafta başında havadan hastane yakınındaki binaların derhal boşaltılmasını emreden bildiriler düştüğünü söyleyen Burns, bu şartlar altında ihtiyacı olanlara güvenli bir şekilde tıbbi yardım sağlamanın imkansız olduğunun altını çizerek hastaneler ve sağlık çalışanlarının asla hedef olmaması gerektiğini kaydetti.

Gazze'deki insanların güvenlik arayışı içinde bulunduğu yerlerden kaçmak zorunda kaldığını ve bu kişilerin çoğunun başlarını sokacak yerlerinin olmadığını ifade eden Burns, en güneydeki şehir olan Refah'ın savaş öncesi 300 bin olan nüfusunun şimdi en az 1,2 milyon olduğuna dikkati çekti. Güneydeki kötü yaşam koşullarına rağmen İsrail ordusunun Gazze'nin orta kesimlerini boşaltma emrini takiben, BM'ye göre şimdiden 100 bin kişinin daha yerinden olduğunu belirten Burns, bu kişilerin yaşaması için gerekli yer ve koşulların sağlanması gerektiğine işaret etti. (DIŞ HABERLER)