Hamas'tan 'Gazze' açıklaması: ABD tanklarıyla getirilecek yönetime karşıyız

İsrail ordusundan bir yetkili, Mahgazi'ye düzenlenen saldırılarda yanlış cephane kullanıldığını, sivil ölümlerin önlenebileceğini söyledi. Ordu, üç rehinenin ölümündeki sorumluluğu da kabul etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin farklı noktalarına gece boyunca düzenlediği saldırılarda en az 45 Filistinli hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. 

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusundaki El Fehhari bölgesinde El Amuri ailesine ait eve düzenlediği hava saldırısında 11 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı. İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrinde bir Filistinlinin evini hedef alması sonucu da en az 20 kişi öldü. Refah'taki Şabura Mülteci Kampı'nda da Diyab ailesinin evini bombalaması sonucu çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yaralandı.

İsrail savaş uçakları ayrıca Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki El Megazi Mülteci Kampı'na da bir dizi hava saldırısı düzenledi. Kamptaki Ez Zaferan Cami'nin yanı sıra en az iki evin hedef alındığı hava saldırılarında 14 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

İSRAİL, ÜÇ REHİNENİN ÖLDÜRÜLMESİNDEKİ SORUMLULUĞUNU KABUL ETTİ

Öte yandan, İsrail, Gazze Şeridi'nde rehin tutulan üç İsraillinin yaklaşık iki hafta önce Gazze Şeridi'nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'nde 'dost ateşiyle' öldürülmesi olayından sorumlu olduğunu kabul etti. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, bu durumu 'çok ciddi sonuçları olan tehlikeli olay' olarak nitelendirdi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Halevi, 28 Aralık Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, “Ordu komutanlığı, (7 Ekim saldırısının ardından Hamas tarafından) esir alınan askerlerimizin başarısız bir kurtarma girişimi sırasında öldürülmesinden kendisini sorumlu hissediyor" diye konuştu. Halevi, İsrail ordusunun olayda kaçırılan kişileri kurtarma görevini yerine getiremediğini dile getirdi. İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari de ordunun üç rehinenin öldürülmesinin sorumluluğunu taşıdığını söyledi.

Olay sırasında üç rehineyi ateş ederek öldüren askerlerin büyük baskı altında olduğunu belirten Hagari, yapılan araştırmaların öldürülen üç rehinenin bir tünelde olduğunu gösterdiğini, ordunun bu kişilerin yakınlardaki bir binada olduklarını bilmediğini dile getirdi.

İSRAİL: MAHGAZİ'DEKİ SİVİL KAYBI ÖNLENEBİLİRDİ

Öte yandan, İsrailli bir askeri yetkili, 24 Aralık'ta Mahgazi mülteci kampına düzenlenen saldırılarda yanlış cephanenin kullanılmasının 'yoğun sivil kaybına yol açtığını' söyledi.

Hamas yönetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığı, 24 Aralık Pazar günü İsrail'in mülteci kampını hedef alan saldırısında en az 86 kişinin hayatını kaybettiğini söylemiş, Birleşmiş Milletler (BM) de ölü sayısının artabileceğini belirtmişti. Kamu yayıncısı Kan News'a konuşan bir İsrailli askeri yetkili, "Kullanılan cephane saldırının doğasına uygun değildi, bu yüzden önlenebilecek bir sivil kaybı oldu" ifadelerini kullandı.

BBC'ye açıklama yapan ordu, 'ilgisi olmayan kişilerin kaybından üzüntü duyulduğunu ve olaydan ders çıkartıldığını' söyledi. Ordu, Hamas mensuplarının olduğu bir alanın yakınlarının vurulduğunu ama saldırıda bazı başka binaların da isabet aldığını iddia etti.

NETANYAHU, SAVAŞ KABİNESİNDEKİ GÖRÜŞMEYİ İPTAL ETTİ

İsrail'in saldırılarının sona ermesi sonrası Gazze'nin geleceği hakkındaki tartışma ve açıklamalar sürerken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların sonrasına ilişkin ayrıntıların İsrail savaş kabinesinde görüşülmesini hükümet koalisyonundaki ortakların baskısı nedeniyle son anda iptal ettiği bildirildi.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, koalisyondaki ortakların Netanyahu'ya savaş kabinesindeki bu tartışmayı iptal etmesi için büyük baskı uyguladığı kaydedildi.

İsrail'in Kanal 12 televizyonu ile Yedioth Ahronoth gazetesinin dünkü haberlerinde, iki buçuk aydan fazla süredir devam eden saldırıların sona ermesinin ardından Tel Aviv'in Gazze Şeridi'ndeki olası planına işaret edilerek İsrail Savaş kabinesinin 28 Aralık akşamı 'Gazze'deki savaşın sonrasını' tartışacağı kaydedilmişti. Basına yansıyan haberlerde, İsrail'in faşist Maliye Bakanı Bezalel Smotrich liderliğindeki Dini Siyonizm Partisi ile İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir liderliğindeki Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) partisinin, 'kabinenin yetkisizliği' gerekçesiyle bu oturuma karşı oldukları kaydedilmişti.

MISIR: GAZZE İLE İLGİLİ TEKLİFİMİZE TARAFLARDAN YANIT ALAMADIK

Mısır ise çatışmaların sona ermesi için sunduğu öneriye taraflardan henüz resmi bir cevap alamadığını açıkladı. Mısır Basın Enformasyon Kurumu Başkanı Ziya Raşvan, Kahire'nin İsrail'in Gazze'deki saldırılarının durması için yürüttüğü çabalara ilişkin yaptığı açıklamada, "Mısır, Filistin'de akan kanın durması, saldırıların sona ermesi ve bölgeye barış ve istikrarın gelmesi için ilgili taraflar arasındaki görüş ayrılıklarını gidermek amacıyla bir öneri sundu ancak şu ana kadar hiçbir taraftan geri dönüş almadık" dedi.

Tüm ilgili tarafların görüşlerini dinledikten sonra teklifi formüle ettiklerini kaydeden Raşvan, teklifin ateşkesle sonuçlanacak peş peşe 3 aşamadan oluştuğunu belirtti. Raşvan, taraflardan cevap gelmezse, teklifi ayrıntılı olarak formüle edip kamuoyuyla da paylaşacaklarını aktardı. 

EL HAMDAN: İNSANLAR AÇLIK VE SUSUZLUKTAN ÖLÜYOR

Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame El Hamdan da Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında, Gazze Şeridi'nde nihai ve tam ateşkes sağlanmasına yönelik her türlü öneriye açık olduklarını ancak İsrail ya da ABD'nin getireceği yönetimlere karşı olduklarını söyledi. Gazze'de 83 günden bu yana devam eden saldırılarda İsrail'in pek çok suç işlediğine işaret eden Usame El Hamdan, şunları kaydetti:

"İsrail güçleri, Gazze'nin farklı bölgelerinden 80 kişinin cesedini çaldı. Kabirleri açarak cesetleri çıkardı, organlarını çaldı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi ise hiç bir şey olmamış gibi bu cesetlerin kimlikleriyle ilgili hiçbir beyanatta bulunmadan bunları teslim etti. Kızılhaç Komitesinden, bu kişilerin nasıl şehit olduğu ve kimlikleri hakkında hiçbir bilgi olmadan bu cenazeleri nasıl teslim aldığını açıklamasını talep ediyoruz."

Gazze'ye yeterli miktarda yardım girişi olmadığını ve bu nedenle başta kadınlar, çocuklar, yaralı ve hastalar olmak üzere insanların açlık ve susuzluktan öldüğünü anlatan Hamdan, gıda malzemelerinin özellikle Gazze'nin kuzeyine ulaşması ve her geçen gün daha fazla insanın ölmesine engel olunması için Arap ve İslam dünyası ile uluslararası camianın acilen harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

'HALK DİRENİŞE BAĞLI KALAN ULUSAL BİR YÖNETİM İSTİYOR'

İsrail'in Gazze'de yaklaşık 3 aydır düzenlediği saldırılara da değinen Hamdan, İsrail savaş kabinesine işaret ederek, "Üçlü şer 3 aydır bir aşamadan diğerine geçtiğini söylüyor ve kendilerini ve halkı sahte bir zaferle kandırıyor. Gerçekte ise yenilgi üstüne yenilgi alıyorlar" diye konuştu. Hamas'ın elindeki rehinelerden de bahseden Hamdan, "Netanyahu esirleri askeri baskı uygulayarak geri alacağını sandı. Netanyahu'nun direnişin şartlarına boyun eğmeden getirdiği bir tek esir bile gösteremezsiniz. Şunu açıkla söylüyorum ki askeri baskıyla esirlerinizin ancak cansız bedenlerini geri alırsınız ya da hiç alamazsınız" dedi.

Siyasi düzeyde yürütülen çalışmalarla ilgili Hamdan, "Hamas olarak, Gazze'de nihai ve tam ateşkes sağlanmasına dönük her türlü teklife açığız. Halkımız parça parça ya da geçici değil tam bir ateşkes istiyor" diye konuştu. Hamdan, Filistin halkının yönetilmesi konusunun ise Filistinlileri ilgilendirdiğini, halkın İsrail ya da ABD tanklarıyla getirilecek bir yönetim değil kurtuluş düşüncesini benimseyen ve ulusal hedeflerin gerçekleştirilmesi için direnişe bağlı kalan ulusal bir yönetim istediğini dile getirdi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler gazze israil hamas rehine