Gazze'de 7 yardım çalışanını öldüren İsrail ordusundan 2 subayı görevden alma kararı

İsrail ordusu, Gazze'de yedi yardım çalışanının öldürülmesiyle bağlantılı olarak iki subayın görevden alınmasına, üç subayın resmi olarak kınanmasına karar verildiğini açıkladı.

İsrail'in saldırısına uğrayan WCK aracı. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusu, 1 Nisan Pazartesi günü Gazze'nin Deyr El Belah bölgesinde Dünya Merkezi Mutfağı (WCK) uluslararası yardım kuruluşunun konvoyuna düzenlenen ve yedi kişinin ölümüne yol açan saldırı hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, ordunun saldırıyla ilgili yaptığı incelemenin sonuçları paylaşıldı. Buna göre, saldırıyla bağlantılı olarak iki subay görevden alındı ve üst düzey komutanlara resmi kınama yapıldı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, saldırıya ilişkin yapılan inceleme, silahlı Hamas mensuplarına saldırıldığı düşüncesiyle WCK'ye ait üç aracın insansız hava araçlarının hedefi olduğunu ve bu süreçte standart prosedürlerin ihlal edildiğini ortaya koydu. İsrail ordusu, 5 Nisan Cuma günü yaptığı açıklamada, "Yardım araçlarına yönelik saldırı, hatalı tespit, karar verme sürecindeki hatalar ve Standart Operasyon Prosedürlerine aykırı bir saldırıdan kaynaklanan büyük bir hatadır" değerlendirmesine yer verdi.

'WCK LOGOLARININ KARANLIKTA GÖREMEDİLER'

Ordu, söz konusu konvoyun bir hangarda durduğunu ve kamyonların burada yükünü boşalttıktan sonra hareket ettiğini aktardı. Ordunun açıklamasına göre, bu kamyonlardan birinin üzerinde 'silahlı' bir erkek vardı. Ordu, bu silahın bir çanta olabileceğini belirtti. Açıklamaya göre, İsrail askerleri ayrıca araçların WCK'ye ait olduğu tespitinde bulunmadı.

İncelemenin yürütülmesinden sorumlu İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Durum Tespit ve Değerlendirme Mekanizması Başkanı Yoav Har-Even, konuya ilişkin açıklamasında, İsrail güçlerinin 'karanlıkta araçların üzerindeki WCK logolarını göremediğini ve araçların Hamas savaşçıları tarafından ele geçirildiğini düşündüğünü' savundu. 

Olay anında insani misyonun sona erdiğinin ve içinde silahlı bir kişinin olduğundan şüphelenilen Hamas araçlarının takip edildiğinin düşünüldüğünü belirten Har-Even, söz konusu şüphelinin hatalı bir biçimde bu üç araçtan birinde olduğunun tespit edildiğini, bu yanlış tespitin ardından önce ilk aracı vurduklarını, ardından buradan kaçan kişilerin sığındığı ikinci aracı da vurma kararı aldıklarını bildirdi. Açıklamada, "Sonra, ikinci araçtan iki kişi çıkıp üçüncü araca girdi; bu esnada üçüncü aracı da vurdular" denildi. Har-Even, söz konusu saldırıları IDF standart operasyon prosedürlerine aykırı olduğunu belirtti.

ÜÇ SUBAYA KINAMA

İnceleme sonuçlarının İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye ve Dünya Merkezi Mutfağı'nın yanı sıra saldırıda vatandaşları öldürülen ülkelerin büyükelçilerine de sunulduğu kaydedilen açıklamaya göre, Halevi, Albay Nochi Mendel ve bir binbaşının saldırıya dahil olmaları nedeniyle görevden alınması emrini verdi ve Tümgeneral Yaron Finkelman, Tuğgeneral Itzik Cohen ile Albay Yair Zukerman'ı kınadı. 

WCK'DEN BAĞIMSIZ SORUŞTURMA TALEBİ

Öte yandan, uluslararası yardım kuruluşu WCK, İsrail'in saldırısında öldürülen çalışanlarının soruşturulması için bağımsız bir komisyon oluşturulması çağrısında bulundu.

WCK uluslararası yardım kuruluşunun resmi internet sitesinde yayımlanan bildiride, İsrail'in Gazze'deki kendi hatasını soruşturmasının 'güvenilir olmayacağı' belirtildi.

İsrail ordusunun saldırıya ilişkin yürüttüğü ilk soruşturmasında, 'ordunun kendi içindeki protokollere dahi uymadığı'nın açıkça ortaya çıktığı vurgulanarak, "WCK'deki çalışma arkadaşlarımızın öldürülmesini araştıracak bağımsız bir komisyonun kurulmasını talep ediyoruz." denildi. Bildiride, WCK Kurucusu Jose Andres'in 'tüm sivillerin korunması' ve '"Masum Gazze halkının beslenmesi ve korunması gerekiyor" ifadesine yer verildi.

WCK Üst Yöneticisi Erin Goru'un da İsrail'in 'işe yaramayan, sadece kendini teselli amacı taşıyan' özrünün yeterli olmadığı sözü hatırlatılan bildiride, yardım çalışanlarının güvenliğini güvence altına almak için İsrail'in 'somut adımlar' atması gerektiği belirtilerek, WCK'nin Gazze'deki operasyonlarının 'askıda kalmaya devam edeceği' kaydedildi.

Ne olmuştu?

İsrail'in 1 Nisan'da Gazze'deki Deyr El Belah bölgesine düzenlediği saldırıda WCK'nin çalışanları hayatını kaybetmişti. Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan WCK'den yapılan açıklamada, saldırıda ölen yedi çalışanın Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanadalı ve Filistinli olduğu belirtilmişti. Açıklamada, ekibin saldırı sırasında çatışmasızlık bölgesinde kuruluş logosu taşıyan iki zırhlı araçta bulunduğu kaydedilmişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise WCK çalışanlarının öldürülmesinde 'kasıt olmadığını' savunarak, "Savaşlarda bu tür olaylar olur, bunu sonuna kadar araştıracağız. İlgili hükümetlerle iletişim halindeyiz. Bunun yeniden olmaması için her şeyi yapacağız" demişti.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)