ABD'den İsrail'e 'Gazze' uyarısı: Politikamızda değişiklik olur

Biden, Başbakan Netanyahu ile telefon görüşmesinde Gazze'de sivillerin ve yardım çalışanlarının korunması için somut adımlar talep etti. Blinken da aksi halde 'politika değişikliği' sinyali verdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'de Dünya Merkezi Mutfağı (WCK) isimli yardım kuruluşunun konvoyuna yönelik saldırısının ardından İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Beyaz Saray'dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Biden'ın İsrail'e desteğin devamı için Gazze'deki sivillerin ve yardım çalışanlarının korunmasına yönelik somut adımlar atılmasını şart koştuğuna işaret edildi. 

Reuters'ın aktardığına göre, bu, İsrail'in Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları bağlamında Biden'ın ilk kez İsrail'e olan yardımları şarta bağlama sinyali vermesi oldu. Buna göre, Biden, yaklaşık 30 dakika süren görüşmede, 'İsrail'in sivillere yönelik zararı, insani acıları ve yardım çalışanlarının güvenliğini ele almak için bir dizi belirli, somut ve ölçülebilir adımı açıklaması ve uygulaması ihtiyacını' dile getirdi. 

BLINKEN: YARDIMLAR ARTMALI, ÇALIŞANLARIN GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI

Açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden, 'İsrail'in bu adımlarla ilgili derhal bulunacağı eylemlere yönelik yapılacak değerlendirmenin ABD'nin Gazze'ye ilişkin politikasını belirleyeceğini' ifade etti. Biden, görüşme sırasında ayrıca 'insani durumu istikrara kavuşturup geliştirmek ve masum sivilleri korumak için derhal ateşkese' varmanın temel öneme sahip olduğunun altını çizdi. Biden, Netanyahu'ya rehine takası anlaşmasına varılabilmesi için arabuluculara yetki ve izin vermesi çağrısında da bulundu. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da dün Belçika'nın başkenti Brüksel'de yaptığı açıklamada, İsrail'in insani yardımı artırması ve bu yardımları sağlayanların güvenliğini sağlaması gerektiğine işaret etti. Blinken, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Eğer görmemiz gereken bu değişiklikleri görmezsek politikamızda değişiklikler olacaktır" dedi.

TRUMP: İSRAİL PR SAVAŞINI KAYBEDİYOR

ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan aday adayı Donald Trump da radyo sunucusu Hugh Hewitt'e verdiği demeçte, İsrail'in Gazze'deki 'savaşı yürütme biçimini' eleştirerek İsrail'in 'kesinlikle PR (halkla ilişkiler) savaşını kaybettiğini' söyledi. "Bunu yapma şekillerini seviyor muyum emin değilim çünkü zafer kazanmalısınız" diye konuşan Trump, "PR savaşını kaybediyorlar, büyük kaybediyorlar... Ama başladıkları şeyi bitirmeleri gerekiyor ve bunu hızlı yapmaları gerekiyor. Hayata devam etmeliyiz" diye konuştu. 

İSRAİL'DEN EREZ VE ASHDOD'U AÇMA KARARI

ABD'nin İsrail'e yönelik eleştirileri artarken, İsrail Gazze'ye daha fazla yardım girişini sağlamak için iki yeni 'insani rotanın' açılmasına onay verdi. Buna göre, Gazze'nin kuzeyindeki Erez Kapısı, Ekim 2023'ten bu yana ilk defa geçici olarak açılacak. Ashdod Limanı da benzer şekilde insani yardımlar için açık olacak. Ürdün üzerinden, Kerem Şalom Geçişi'nden de daha fazla yardım geçişine izin verilecek. 

Bunun üzerine Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Ashdod ve Erez'in Gazze'ye daha fazla yardım girişi için açılmasının memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. Beyaz Saray sözcülerinden Adrienne Watson, bu adımların 'tam olarak ve hızlıca uygulanması gerektiğinin' altını çizdi. BBC, konuya ilişkin haberinde, bu iki geçişin açılmasının Biden tarafından telefon görüşmesinde bizzat talep edildiğinin anlaşıldığı yorumunu yaptı.

TUGAY KOMUTANI GÖREVDEN ALINDI

İsrail basınına yansıyan haberlere göre, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de 1 Nisan Pazartesi günü WCK uluslararası yardım kuruluşunun yedi çalışanının ordu güçlerince öldürülmesinin ardından Nahal Tugayı Komutanı'nı görevden aldı.

Kanal 14 televizyonunun haberine göre Halevi, World Central Kitchen (WCK) çalışanlarının öldürülmesi sonrası Nahal Tugayı Komutanı'nın görevden alınması da dahil bir dizi 'sert önleme' başvurdu. Halevi, tugaydaki bir üst düzey subayı daha görevden almaya, Güney Bölgesi Komutanı ile 162. Zırhlı Tümen komutanlarını 'sert şekilde uyarmaya' karar verdi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi'nin bu adımı da dün akşam ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Netanyahu'nun telefon görüşmesinin ardından geldi.

KIRBY: İSRAİL'İN YAPAY ZEKA KULLANDIĞI HABERLERİ İNCELENİYOR

Öte yandan, ABD Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, 4 Nisan Perşembe günü CNN International'a verdiği demeçte, İsrail'in Gazze'deki bombardıman ve saldırı hedeflerini kullanmak için yapay zeka kullandığı yönündeki haberlere ilişkin konuştu. +972 Magazine ve Local Call tarafından çarşamba günü yayınlanan ve İsrail istihbaratının 'Lavender' isimli bir program kullandığına ilişkin haberin ABD tarafından teyit edilmediğini aktaran Kirby, söz konusu haber ve iddianın incelendiğini söyledi. 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise hedef belirlemek için yapay zekadan yardım alındığı iddialarını reddederek, "IDF, terörist ajanları tespit eden ya da bir kişinin terörist olup olmadığına karar veren bir yapay zeka programı kullanmıyor. Bilgi sistemleri, sadece hedef tespit etme sürecinde analistler için birer araçtır" ifadelerini kullandı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)