İsrail'den 'saldırı' açıklaması: Bir daha yaşanmaması için her şeyi yapacağız

İsrail Başbakanı Netanyahu, yedi yardım çalışanının öldürüldüğü saldırıya ilişkin olarak, "Bunu etraflıca inceleyeceğiz ve bir daha yaşanmaması için her şeyi yapacağız" diye konuştu. 

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusu ve Başbakan Benjamin Netanyahu, İsrail'in Gazze'deki Deyr El Belah'ta Dünya Merkezi Mutfağı (World Central Kitchen-WCK) isimli yardım kuruluşunun çalışanlarına düzenlediği ve yedi kişinin hayatını kaybettiği saldırı hakkında açıklama yaptı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsrail ordusu, bugün yaptığı açıklamada, Gazze'ye yaptıkları saldırılardan birinin WCK için çalışan yedi kişinin ölümüne sebep olduğunu doğruladı. Yapılan ön incelemenin sonuçlarının inceleneceğini bildiren ordu, "Bu trajik olay, dün gece İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) saldırısı sonucunda yaşanmıştır; (olayın yaşadığı) koşulları soruşturuyoruz" ifadelerini kullandı. 

NETANYAHU: SAVAŞ ZAMANINDA OLUR

31 Mart Pazar akşamı geçirdiği fıtık ameliyatı sonrasında hastaneden bugün taburcu edilen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da olayla ilgili bir video mesaj paylaştı. Gazze'de WCK çalışanlarının hayatını kaybettiği İsrail saldırısını 'trajik ve kasıtsız bir olay' olarak nitelendiren Netanyahu "Bu, savaş zamanında olur. Bunu etraflıca inceleyeceğiz; (hayatını kaybeden kişilerin vatandaşı olduğu ülkelerin) hükümetleri ile iletişim halindeyiz ve bunun bir daha yaşanmaması için her şeyi yapacağız" diye konuştu. 

DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN TAZİYE MESAJI

Dışişleri Bakanı Yisrael Katz da sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, İsrail saldırısında öldürülen WCK çalışanlarının ailelerine başsağlığı diledi.

Paylaşımında ABD, İngiltere, Avustralya ve Polonyalı mevkidaşlarına atıfta bulunarak, saldırıda öldürülenlerin ülkelerine de başsağlığı dileğinde bulunan Katz, "Gelecekte yardım çalışanlarının emniyetini ve güvenliğini garanti etmek için gerekli sonuçların çıkarılmasını sağlamak amacıyla olay yetkili makamlarca soruşturulacak" dedi.

KIBRIS: ÇABALARI İKİ KATINA ÇIKARMALIYIZ

Gazze'ye Kıbrıs üzerinden deniz yoluyla insani yardım gönderen World Central Kitchen kuruluşu çalışanlarına yönelik saldırıya ilişkin Kıbrıs Cumhuriyeti'nden de açıklama geldi. 

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Gazze'de İsrail'in hava saldırısı sonucu yedi insani yardım çalışanının ölümüne ilişkin derhal soruşturma başlatılması talebinde bulundu. Hristodulidis, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ile yaptığı görüşmenin yaptığı açıklamada, "Gazze'ye yardım ulaştırma çabalarını ikiye katlamalıyız" dedi. 

WCK, saldırıya ilişkin açıklamasında, saldırıya uğrayan konvoyun, hareketlerini İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ile koordine etmesine rağmen, Gazze'ye Kıbrıs'taki Lakarna Limanı üzerinden denizden getirilen 100 tonun üzerinde insani gıda yardımını Deyr El Belah'taki depoya boşalttıktan sonra bölgeden ayrılırken saldırının hedefi olduğunu bildirmişti. WCK, saldırının ardından Gazze'deki yardım faaliyetlerini askıya alma kararı verdi.

BM: BUNA BİR SON VERİLMELİ

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths de X (eski adıyla Twitter) hesabından, İsrail'in Gazze'de düzenlediği hava saldırısında WCK çalışanlarının yaşamını yitirmesiyle ilgili açıklama yaptı. WCK çalışanlarının öldürülmesine çok öfkelendiğini bildiren Griffiths, "Onlar kahramandı, açlıktan ölmek üzere olan insanları doyurmaya çalışırken öldürüldüler. Ailelerine ve meslektaşlarına başsağlığı diliyorum" ifadesini kullandı.

Griffiths, "Ateşkes hakkında bu kadar konuşuluyor ama bu savaş hala en iyilerimizi alıyor. Bunun arkasındakilerin eylemleri savunulamaz. Buna bir son verilmeli" dedi.

Ne olmuştu?

İsrail'in dün Gazze'deki Deyr El Belah bölgesine düzenlediği saldırıda, WCK çalışanları hayatını kaybetmişti. Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan WCK'den yapılan açıklamada, Gazze'de İsrail'in saldırısında yedi çalışanının öldüğü bildirilmişti.

Hayatını kaybeden çalışanların Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanada vatandaşı ve Filistinli olduğu belirtilen açıklamada, ekibin saldırı sırasında, çatışmasızlık bölgesinde kuruluş logosu taşıyan iki zırhlı araçta bulunduğu kaydedilmişti. Açıklamada, "Bu bir trajedi. İnsani yardım çalışanları ve siviller asla ve asla hedef olmamalı" ifadesi kullanılmıştı. İsrail ordusundan da saldırıya ilişkin, "Ordu, bu trajik olayın koşullarını anlamak için en üst düzeyde kapsamlı inceleme yürütüyor" açıklaması yapılmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)