Fransız hükümetinin aşı kampanyası 'beğenilmedi'

Fransa'da pazar gününden bu yana devam eden aşılama kampanyasında sadece 140 kişiye aşı yapılmış olması tepki çekti. Bu sayı Almanya'da 42 bini bulmuşken, doktorlardan "İnsanları bebek adımlarıyla ilerleyerek ikna edemeyiz" eleştirisi geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyadaki beşinci en yüksek korona virüsü vakası sayısına sahip olan ve Pfizer/BioNTech aşısı ile halkı aşılamaya pazar günü başlayan Fransa'da, hükümetin 'yavaşlığı'na eleştiri yağdı. Fransa'da bugüne dek sadece 140 kişinin aşılanması tepki çekerken, hükümetten "Daha yeni başladık" savunması geldi.

ALMANYA'DA SAYI 42 BİNİ GEÇTİ

Fransa'daki aşı kampanyası, diğer Avrupa Birliği ülkeleriyle eş zamanlı olarak geçtiğimiz pazar günü başlamıştı. Ancak komşu Almanya'da bugüne dek aşılananların sayısı 42 bini geçerken, aşı karşıtlığının da çok yüksek oranlarda olduğu Fransa'da bu sayının 140'da kalması doktorların ve bilim insanlarının tepkisini çekti. Uzmanlar, hem aşıya şüpheyle yaklaşanların endişelerinin pekişebileceği, hem de salgınla mücadelede daha hızlı davranılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

'BEBEK ADIMLARIYLA İKNA EDEMEYİZ'

Europe 1 radyosuna konuşan tanınmış genetikçi Axel Kahn "İnsanları bebek adımlarıyla ilerleyerek ikna edemeyiz" tepkisini gösterdi. Yoğun bakım uzmanı Bruno Megarbane hükümete aşı öncesi gerekli koştuğu prosedürleri basitleştirme çağrısında bulunurken, enfeksiyon hastalıkları uzmanı Nathan Peiffer-Smadja "Diğer meslektaşlarım gibi ben de, pandemiyi daha hızlı kontrol altına alabilmek için bu aşı kampanyasında çok daha hızlı davranmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi. Muhalefet partileri de hükümete, aşı programının ayrıntılı bir takvimini yayınlama çağrısı yaptı. 

HÜKÜMET KENDİNİ SAVUNDU

Fransa'nın aşılama stratejisinin başındaki immunolog Alain Fischer ise planlamayı savunarak, "İşleri doğru yapmamız lazım" dedi. Franceinfo radyosuna konuşan Fischer, aşı kampayasını aceleye getirmek istemediklerini ve ilk olarak aşılanacak yaşlılar için dozların bakım evlerine gönderilmesinin lojistik zorlukları bulunduğunu savundu.

Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Clement Beaune de, eleştirilere bugün verdiği yanıtta kampanyanın daha yeni başladığını söyledi. Beaune, aşılamada başarısız olmayacakları mesajını verdi. Fransa hükümeti, şubat ayına kadar 1 milyon kişinin aşılanmasını planladıklarını da açıkladı. 

AŞILAMA MERKEZLERİ KURULMADI

Fransa'daki planlamaya göre öncelikle yaşlılara aşı yapılıyor. Ancak ülkede, Almanya'nın aksine aşılama merkezleri kurulmuş değil. Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, bu uygulamanın ülkede geçmişte işe yaramadığını söylemişti. Fransa'da bunun yerine, aşılar bakım evlerine tek tek gönderiliyor.

Fransa'da her üç kişiden birinin genel olarak aşı karşıtı olduğu bilinirken, son kamuoyu araştırmalarına Covid-19 aşısı olmak isteyenlerin sayısı da nüfusun yarısından az. (DIŞ HABERLER)