Fransa'da Macron hükümetine karşı sunulan gensoru önergesi reddedildi

Fransa'da muhalefetin, Macron hükümetine karşı sunduğu ikinci gensoru önergesi reddedildi. İşçilerin grev ve protestolara neden olan tartışmalı 'emeklilik reformu' tasarısı da kabul edilmiş oldu.

'Emeklilik reformu' Fransa'da milyonlarca çalışanı sokağa dökmüştü.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da muhalefetin emeklilik reformuna ilişkin hükümete karşı meclise sunduğu ikinci ortak gensoru önergesi reddedildi.

Fransa'da Ulusal Meclis Genel Kurulu'nda aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin gensoru önergesi oylamaya sunuldu.

Kabulü için salt çoğunluk (287 oy) gereken önergenin reddedilmesiyle hükümetin emeklilik reformuna ilişkin tasarı, Ulusal Mecliste oylanmadan geçmiş oldu.

'Reform'un yürürlüğe girmesi için Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.

Emeklilik yaşını kademeli olarak 64'e çıkaracak yasayla bir kişinin 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmesi için 43 yıl boyunca prim ödemiş olması gerekecek.

'Reform'a karşı çıkanlar, emeklilik yaşının 2 yıl daha uzatılmasını eleştirirken, özellikle kadınlar için olumsuz etkileri olacağını savunuyor.

 

Ne olmuştu?

Perşembe günü Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, açıklandığı 10 Ocak'tan bu yana kitlesel grev ve protestolara neden olan tartışmalı emeklilik reformunun, meclis onayı gerekmeksizin yürürlüğe konacağını duyurmuştu. Borne, tasarının yasa haline getirilip yürürlüğe girmesi için Anayasa’nın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasının kullanılacağını açıkladı.

Fransa'da hükümetin 'emeklilik reformu'nun oylanmadan geçmesi için yetki kullanmasına karşı muhalefet kanadı, Ulusal Meclis'e gensoru önergesi verdi. Gensoruyu imzalayanlardan Sol ve çevreci partilerden oluşan Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği'nin (Nupes) açıklamasında, "Emmanuel Macron hükümeti sadece ülkede değil Ulusal Meclis'te de azınlıkta olduğunun farkına vardı" ifadelerine yer verildi. Ulusal Birlik (RN) partisi ikinci bir gensoru önergesi sundu. Hükümetin düşmesini sağlayacak gensorunun Ulusal Mecliste kabul edilmesi için toplam 287 milletvekilinin oyu gerekiyordu. (HABER MERKEZİ)