Fransa'da 'emeklilik' krizi: Şimdi ne olacak?

Emmanuel Macron hükümetinin meclisi baypas ederek tartışmalı emeklilik yasasını yürürlüğe sokma kararının ardından, yarın Ulusal Meclis'te gensoru önergeleri görüşülecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da Emmanuel Macron hükümetinin, emeklilik yaşını 2 yıl yükseltmeyi öngören tartışmalı emeklilik yasasını meclisi baypas ederek yürürlüğe sokma kararının ardından protestolar sürüyor. Perşembe günü hükümetin, Anayasa'nın özel bir maddesini kullanarak meclisi devre dışı bırakma kararından sonra sunulan gensoru önergelerinin, pazartesi günü Ulusal Meclis'te oylanacağı belirtildi. Meclis oturumunun, TSİ 18:00'de başlaması planlanıyor. 

Perşembe günü Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, açıklandığı 10 Ocak'tan bu yana kitlesel grev ve protestolara neden olan tartışmalı emeklilik reformunun, meclis onayı gerekmeksizin yürürlüğe sokulacağını duyurmuştu. Borne, tasarının yasa haline getirilip yürürlüğe konulması için Anayasa’nın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasının kullanılacağını açıkladı.

'MACRON, AZINLIK OLDUĞUNUN FARKINA VARDI'

Fransa'da hükümetin emeklilik reformunun oylanmadan geçmesi için yetki kullanmasına karşı muhalefet kanadı, Ulusal Meclis'e gensoru önergesi verdi. Gensoruyu imzalayanlardan Sol ve çevreci partilerden oluşan Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği'nin (Nupes) açıklamasında, "Emmanuel Macron hükümeti sadece ülkede değil Ulusal Meclis'te de azınlıkta olduğunun farkına vardı" ifadelerine yer verildi. Ulusal Birlik (RN) partisi ikinci bir gensoru önergesi sundu. RN milletvekili Laure Lavalette, partisinin sunulan tüm gensoru önergelerine lehte oy vereceğini söyleyerek "Önemli olan bu adaletsiz reform tasarısını gerisin geri göndermektir" dedi.

Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, bir yasa tasarısının oylanmadan Ulusal Meclis'ten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi vermesine olanak sağlıyor.

1962'DEN BU YANA İLK

Gensoru önergesi, meclisteki milletvekillerinin çoğunluğunun desteğini alırsa hükümet düşüyor. Gensoru önergesi başarısız olursa, emeklilik reformu kabul edilmiş sayılacak. Başarılı olursa, Macron'un emeklilik reform planının fişini çekecek ve 1962'den beri bir ilk kez hükümeti istifaya mecbur bırakacak. 

Macron'un merkezci ittifakı, Ulusal Meclis'te salt çoğunluğu kaybetmekle birlikte en fazla sandalyeye sahip. Solcu ve RN milletvekilleri, gensoru lehine oy kullanmaya kararlı. Muhafazakar eğilimli Cumhuriyetçilerin liderleri ise gensoruyu desteklemeyeceklerini söyledi. Dolayısıyla hükümetin, sağcı Cumhuriyetçilerin desteği sayesinde güven oylamasından çıkması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)