Fransa'da eylemciler yolları kapattı: Hükümet, gensoru oylamasıyla karşı karşıya

Ulusal Meclis'te gensoru önergelerinin görüşülmesi beklenirken, tartışmalı emeklilik reformuna karşı eylemler sürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da haftalardır ana gündem maddesi haline gelen emeklilik reformunun nihai olarak kabul görüp görmeyeceğini belirleyecek iki gensoru önergesinin mecliste görüşülmesine hazırlanılırken ülke genelinde reform karşıtları yolları ulaşıma kapattı. Genel İş Sendikası (CGT) flamaları taşıyan eylemciler, Versay İstasyonu civarında raylara çıkarak tren seferlerini engelledi. Rennes kentinde de göstericiler, bir yolu ve kente giriş çıkışların gerçekleştirildiği kavşağı trafiğe kapattı.

AA'nın aktardığına göre Fransız Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGAC), 21-22 Mart'ta hava trafik kontrolörlerinin grevi nedeniyle hava yolları şirketlerinden bu tarihlerde Marsilya ve Paris'teki Orly havalimanlarında uçuşlarının yüzde 20'sini iptal etmelerini istedi.

ULUSAL MECLİS'TE OYLAMA BUGÜN YAPILACAK

Fransa'da Ulusal Meclis, bugün hükümete karşı iki gensoru önergesini görüşecek. Önergelerden biri 287 milletvekilinin oyunu alırsa Başbakan Elisabeth Borne'un, istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a sunması gerekecek. Gensoru önergeleri yeterli oyu alamazsa emeklilik reformuna ilişkin yasa tasarısı nihai şekilde kabul edilmiş olacak.

Ne olmuştu?

Perşembe günü Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, açıklandığı 10 Ocak'tan bu yana kitlesel grev ve protestolara neden olan tartışmalı emeklilik reformunun, meclis onayı gerekmeksizin yürürlüğe sokulacağını duyurmuştu. Borne, tasarının yasa haline getirilip yürürlüğe konulması için Anayasa’nın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasının kullanılacağını açıkladı.

Fransa'da hükümetin emeklilik reformunun oylanmadan geçmesi için yetki kullanmasına karşı muhalefet kanadı, Ulusal Meclis'e gensoru önergesi verdi. Gensoruyu imzalayanlardan Sol ve çevreci partilerden oluşan Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği'nin (Nupes) açıklamasında, "Emmanuel Macron hükümeti sadece ülkede değil Ulusal Meclis'te de azınlıkta olduğunun farkına vardı" ifadelerine yer verildi. Ulusal Birlik (RN) partisi ikinci bir gensoru önergesi sundu. RN milletvekili Laure Lavalette, partisinin sunulan tüm gensoru önergelerine lehte oy vereceğini söyleyerek "Önemli olan bu adaletsiz reform tasarısını gerisin geri göndermektir" dedi. (DIŞ HABERLER)