Fransa'da bakanlara 'Ortalıkta görünmeyin' talimatı

Hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltmesine karşı protestoların sürdüğü Fransa'da Çalışma Bakanı Dussopt, bakanlara 'Gerekli olmadıkça ortalıkta görünmemeleri' talimatı verildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran yasal düzenlemeye karşı ülke çapında devam eden protestolar hakkında açıklama yaptı. Dussopt, bakanlara "Gerekli olmadıkça ortalıkta görünmeyin" talimatı verildiğini aktardı.

AA'nın aktardığına göre, Fransa'nın kamu radyosu France Inter'e demeç veren Dussopt, 'güvenlik güçlerinin yoğun şekilde sokaklarda organize olduğunu' belirterek, 'gerekli olmadıkça ortalıkta görünmemeleri talimatı' aldıklarını dile getirdi. "Yalnızca gerektiğinde halkın arasına çıkmamız istendi" ifadesini kullanan Bakan, 'kolluk kuvvetlerinin görev yapmasına öncelik verildiğini' kaydetti. Dussopt, talimatın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan mı ya da Başbakan Elisabeth Borne'dan mı geldiğine ilişkin yorum yapmadı. 

'ANAYASANIN İLGİLİ MADDESİ TARİHİMİZDE 100 KEZ KULLANILDI'

'Polisin şiddet eylemleriyle saatlerce mücadele etmekten tükenme aşamasına geldiğini' anlatan Çalışma Bakanı Dussopt, hükümetin mecliste oylamaya sunulmadan Anayasa'nın bir maddesine dayanarak emeklilik reformunu geçirme kararına tepki gösteren muhalefeti eleştirerek, 'bu maddenin daha önceki hükümetlerce de devreye alındığını' söyledi. Yasa tasarısının sendikalarla dört aylık istişare ve parlamentoda 175 saat tartışıldıktan sonra kabul edildiğini belirten Bakan, "Böyle bir reformla Rus ruleti oynamıyoruz. Ulusal Mecliste oylamaya sunmak için her şeyi yaptık. Bu, madde (49/3) tarihimizde 100 kez kullanıldı" dedi.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: EMEKLİLİK REFORMU GERİ ÇEKİLMEYECEK

Öte yandan, Fransa'da hükümetin, tartışmalı emeklilik reformunu, ülkenin birçok kentindeki grev, kitlesel protesto ve yaşanan şiddet olaylarına rağmen geri çekmeyeceği bildirildi.

Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, Fransa'nın Journal De Dimanche (JDD) gazetesine verdiği demeçte, protestolara sebep olsa da reformu geri çekmeyeceklerini söyledi. "Şiddetin haklı veya müsamaha gösterilebilir bir tepki olacağı fikrinin yerleşmesine müsaade edemeyiz" diyen Sözcü, 'yürütmenin yeniden düzenleme yapacağı bir yol haritasıyla devam edeceğini' aktardı. Veran, "Emeklilik reformu, reformun emekliliği gibi bir duruma düşmeyecek" dedi.

'Fransa'da gelecekte kendileri veya sonraki hükümetlerin yapacağı başka reformlar olacağına' da işaren eden Veran, "Gelecekteki reformlar arasında da bazıları istenmeyecek ama meşru parlamentonun demokratik olarak onaylacağı ve ülkenin geleceği için gerekli olan reformlar olacak" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu? 

Fransa'da emeklilik yaşını 62'den 64'e yükselten yasa geçen hafta Senato'da kabul edilmiş ancak parlamentonun alt kanadı olan Ulusal Meclis'teki oylamaya dakikalar kala hükümet Anayasa'nın özel bir maddesini kullanarak meclisi devre dışı bırakmış ve meclis oylaması olmadan yasayı yürürlüğe koyma kararı almıştı. Düzenlemeye karşı başlayan grev ve protestolar ülke çapında devam ediyor. (DIŞ HABERLER)