Fransa vatandaşı olduğu ortaya çıkmıştı: Rajoelina 3. kez cumhurbaşkanı

Fransa vatandaşlığı aldığının ortaya çıkması sonrası ülkesinde tartışmalara neden olan Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, seçmenlerin yüzde 46'sının katıldığı seçimde yüzde 59 oy aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, 25 Kasım Cumartesi günü açıklanan seçim sonuçlarına göre, seçmenlerin yüzde 46'sının sandığa gittiği seçimde yüzde 59 oy alarak üçüncü kez cumhurbaşkanı seçildi. Rajoelina, 2014 yılında ailesiyle birlikte gizlice Fransa vatandaşlığına geçtiğinin ortaya çıkması sonrası eleştirilmişti.

BBC'nin haberine göre, muhalefet ve muhalefet seçmenleri tarafından boykot edilen seçimlerde Rajoelina'nın en büyük rakipleri eski cumhurbaşkanı Marc Ravalomanana ve Siteny Randrianasoloniaiko'ydu. 10 cumhurbaşkanı adayının seçimi boykot etmesi sonucunda, yüzde 46 ile ülke tarihinin en düşük seçim katılımı kayıtlara geçmiş oldu. Bu 10 aday aynı zamanda seçimlerin güvenirliği ve Rajoelina'nın Fransa vatandaşı olmasını gerekçe göstererek seçim yarışından seçilme kararı almıştı. 

RAKİPLERİ SEÇİMDEN ÇEKİLDİ, İSİMLERİ YİNE DE OY PUSULASINA YAZILDI

Madagaskar Anayasa Mahkemesi Andry Rajoelina'nın adaylığına yapılan itirazları reddederken, seçimdeki muhalifleri her ne kadar yarıştan çekilmiş olsa da isimleri oy pusulasında yer aldı. Buna göre, Randrianasoloniaiko seçimde yüzde 14, Ravalomanana yüzde 12 oy aldı. Anayasa Mahkemesi'nin 16 Kasım'da yapılan cumhurbaşkanı seçiminin bugün açıklanan sonuçlarını dokuz gün içinde onaylaması bekleniyor. Muhalefet partileri ise seçim öncesinde seçim sonuçlarını tanımayacağını duyurmuştu. 

Rajoelina, henüz 33 yaşındayken başkent Antananarivo'daki geniş çaplı gösterilerin ardından askeri darbeyle ilk kez iktidara gelmiş ve ülkeyi 2013'e kadar yönetmişti. Uluslararası toplumun da baskısıyla görevden ayrılan Rajoelina, o dönem ailesiyle Fransa'ya yerleşmişti. Eski bir girişimci ve DJ olan 49 yaşındaki Rajoelina, 2018 yılındaki seçimin ikinci turunda Ravalomanana'ya karşı kazanarak ikinci kez cumhurbaşkanı olmuştu. 

'ÇOCUKLARIM İÇİN FRANSA VATANDAŞLIĞINA GEÇTİM'

Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, Mayıs 2023'te bir açıklama yaparak, 2014 yılında gizlice Fransa vatandaşlığına geçtiğine ilişkin iddialara yanıt vermişti. Devlet televizyonundan açıklama yapan Cumhurbaşkanı Rajoelina, ailesiyle Fransız vatandaşlığı aldığını kabul ederek, bu kararı 'çocuklarının istikbali için verdiğini' savunmuştu. Rajoelina, çocuklarının Fransa'da eğitim görmesi için ailecek Fransa vatandaşlığına geçtiğini, o dönem hükümetteki görevinden de ayrıldığını belirtmişti.

Madagaskar anayasasına göre, bir kişi yabancı ülke vatandaşlığına geçtiğinde Madagaskar vatandaşlığını kaybediyor ve hiçbir seçimde aday olamıyor. Fransa resmi gazetesinde yayınlanan ve dönemin Başbakanı Manuel Valls ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve imzalı kararnameye göre, Rajoelina, eşi ve üç çocuğu, 21 Kasım 2014 itibarıyla Fransa vatandaşlığına geçmişti. Bu bilginin ortaya çıkması ülke gündemini karıştırırken, Rajoelina da eleştirilerle karşı karşıya kalmıştı. (DIŞ HABERLER)