Fransa Mısır'a 30 Rafale savaş uçağı satacak

Mısır Savunma Bakanlığı, Fransa'dan 30 Rafale savaş uçağı almak için anlaşma imzaladıklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa, Yunanistan'ın ardından Mısır'a da Rafale savaş uçağı satıyor. Mısır Savunma Bakanlığı, Fransa'dan 30 Rafale savaş uçağı almak için anlaşma imzaladıklarını açıkladı.

Bakanlık açıklamasında anlaşmanın tutarına ilişkin bilgi verilmedi ancak ödemenin en az 10 yıllık bir krediyle yapılacağı belirtildi. Haberi ilk duyuran araştırmacı gazetecilik sitesi Disclose ise anlaşmanın 3.75 milyar euro değerinde olduğunu yazmıştı. Haberde, anlaşmanın nisan ayında sağlandığı belirtilmişti.

Fransa, Mısır'daki askeri darbenin hemen sonrasında da Abdülfettah Sisi yönetiminin en önemli silah tedarikçilerinden biri olarak dikkat çekmişti. Paris, 2013-2017 arasında Kahire'ye 24 adet savaş uçağı satılmıştı.

'MACRON SİSİ'Yİ CESARETLENDİRİYOR'

Fransa'nın Mısır'a silah satması, insan hakları örgütlerinin tepkisini çekiyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Fransa Direktörü Benedicte Jeannerod, Sisi hükümetinin Mısır'da son yıllarda görülen en ağır baskıyı uyguladığını, insan haklarının ihlal edildiğini ve terörle mücadele adı altında ciddi ihlallerde bulunduğunu belirterek, "Fransa Sisi'nin hükümetiyle bir mega silah anlaşması yaparak bu acımasız baskıyı cesaretlendiriyor" dedi.

Reuters ajansı ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un aralık ayında, 'Mısır'a silah satışını insan hakları koşuluna bağlamayacağı çünkü Kahire'nin bölgede terörle mücadele becerisini zayıflatmak istemediği' yönündeki açıklamasına dikkat çekti. Reuters'a konuşan diplomatlar da, Paris'teki endişenin insan haklarından çok Kahire'nin uzun vadede ödemeyi yapıp yapamayacağı ile ilgili olduğunu söyledi.

Fransa, ocak ayında da Yunanistan'a, 2,5 milyar euroluk bir anlaşma çerçevesinde 18 Rafale uçağı satmıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Fransa Mısır Rafale