Fransa: İsveç'in NATO üyeliği de vakit kaybetmeden onaylanmalı

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylayacağını açıklayan Türkiye ve Macaristan'dan 'İsveç'in üyelik protokolünü de vakit kaybetmeden onaylamalarını beklediklerini' açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Dışişleri Bakanlığı, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu ve Türkiye ile Macaristan'ın Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünü onaylama niyetlerini ifade etmesi hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Türkiye ve Macaristan'ın açıklamalarını 'memnuniyetle karşıladıklarını' söyleyen Bakanlık, Rusya-Ukrayna savaşına işaret ederek, "Savaş, Avrupa'ya geri döndüğünden, Atlantik İttifakı'nı güçlendirmek tüm üyelerin çıkarınadır. Dolayısıyla, Fransa, Türkiye ve Macaristan'dan vakit kaybetmeden İsveç'in katılım protokolünü de onaylamasını bekliyor. Böylece NATO iki yeni müttefikini Temmuz 2023'teki Vilnius zirvesinde kabul edebilir" dedi.

'İSVEÇ VE FİNLANDİYA BİRLİKTE ÇALIŞILABİLİR ASKERİ YETENEKLERE SAHİP'

AA'nın aktardığına göre, Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, 'Fransa'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya müşterek ve ivedi şekilde katılma taleplerini ilk andan bu yana desteklediği' hatırlatıldı. Açıklamada, "İsveç ve Finlandiya, NATO ile önemli ve birlikte çalışabilir askeri yeteneklere sahiptir. Üyelikleri bu sebeple Avrupa-Atlantik bölgesinin ve müttefiklerin güvenliğine belirleyici ölçüde katkı sağlayacaktır" ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu?

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün (17 Mart) Cumhurbaşkanlığı'nda bir araya geldi. Görüşmenin ardından açıklama yapan Erdoğan, "Güvenlik kaygılarımızın giderilmesi hassasiyetine binaen Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün Meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik" açıklamasında bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO üyelik süreci ile ilgili olarak, "120 teröristin listesini verdik, 'bize verin' dedik. Tabi sayın başbakan iyi bir insan ama bu teröristleri bize vermediler, veremediler. Tabi bu teröristleri bize veremeyince bizim de İsveç'e olumlu yaklaşmamız mümkün değil. Finlandiya'da tabi bu tür şeyler yok. Finlandiya'da bu tür eylemler olmadığı için de Finlandiya'yı İsveç'ten ayırmak durumunda kaldık" dedi.

Finlandiya'nın Kuzey Atlantik Antlaşması’na (NATO) Katılımına İlişkin Protokol, bu açıklamanın ardından aynı gün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu. (DIŞ HABERLER)