Erdoğan: Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylama sürecini başlatıyoruz

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ile görüşmesi sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Finlandiya’nın NATO üyeliği için Meclis’teki süreci başlatmaya karar verdik" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Anıtkabir'e yaptığı ziyaretin ardından Cumhurbaşkanlığı'na geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Niinistö'yü resmi törenle karşıladı.

Töreninin ardından ikili görüşmeye geçen Erdoğan ve Niinistö, görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı açıklamada, Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusuna ilişkin olarak, "Güvenlik kaygılarımızın giderilmesi hassasiyetine binaen Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün Meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik" açıklamasında bulundu. Erdoğan,  Finlandiya'nın NATO üyeliğinin TBMM'deki onay sürecinin 'seçim öncesine yetişmesini temenni ettiğini' söyledi. 

'İSVEÇ'E OLUMLU YAKLAŞMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL'

"NATO, Finlandiya'nın üyeliğiyle daha da güçlenerek bu sayede küresel güvenlik ve istikrarın muhafazasında inanıyorum ki etkin rol oynayacaktır" değerlendirmesinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in üyelik süreciyle ilgili de açıklamada bulunarak, "İsveç'le görüşmelerimizi ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO üyelik süreci ile ilgili olarak, "120 teröristin listesini verdik, 'bize verin' dedik. Tabi sayın başbakan iyi bir insan ama bu teröristleri bize vermediler, veremediler. Tabi bu teröristleri bize veremeyince bizim de İsveç'e olumlu yaklaşmamız mümkün değil. Finlandiya'da tabi bu tür şeyler yok. Finlandiya'da bu tür eylemler olmadığı için de Finlandiya'yı İsveç'ten ayırmak durumunda kaldık" açıklamasında bulundu.

"Finlandiya'da bu tür eylemler olmadığı için İsveç'ten ayırdık, olumlu yaklaşımımızı attığımız imzayla gösterdik" değerlendirmesini paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörle mücadelede Türkiye'ye yönelik olumsuz adımları gördüğümüz sürece, bu nereden gelirse gelsin her türlü tavrı almaya hazırız" dedi.

 

ERDOĞAN 'VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTACAĞIZ' DEMİŞTİ

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, 15 Mart'ta yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ülkesinin NATO üyeliği talebine onay almak adına Türkiye'ye ziyarette bulunacağını söylemişti. Reuters'a demeç veren Niinistö, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylamaya karar verdiğinde liderler düzeyinde görüşmek isteyeceğini biliyorduk" ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da 15 Mart'taki grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlamış, Finlandiya'nın NATO üyeliği ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün Türkiye ziyaretine ilişkin bir soruya, "Süreç neyse o süreci işleteceğiz. Üstümüze düşen görevi yapacağız. Verdiğimiz sözü tutacağız. Cuma günü gelsin Sayın Cumhurbaşkanı ile bir görüşüp verdiğimiz sözün gereğini yerine getireceğiz" yanıtını vermişti.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından NATO üyeliğine başvuran İsveç ve Finlandiya'nın üyelik sürecinin tamamlanabilmesi için tüm NATO üyelerinin onay vermesi gerekiyor. Fakat Türkiye ve onay verilmesine ilişkin meclisteki görüşmelerin başladığı Macaristan henüz gerekli onayı vermiş değil.

STOLTENBERG: NATO'NUN GÜVENLİĞİNİ GÜÇLENDİRECEKTİR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün TBMM'deki onay sürecini başlatmaya karar vermesini memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Stoltenberg yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylama yolunda ilerlemeye yönelik bugünkü kararını memnuniyetle karşılıyorum. Bu, Finlandiya'nın güvenliğini, İsveç'in güvenliğini ve NATO'nun güvenliğini güçlendirecektir. TBMM'nin bir an önce onay oylaması yapmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Bunun ortak güvenliği ve İttifakı daha güçlü ve daha güvenli hale getireceğini vurgulayan Stoltenberg, geçen hafta Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında NATO karargahında yapılan toplantıya değindi. Stoltenberg, tüm tarafların Üçlü Muhtıranın uygulanmasında önemli ilerleme kaydettiğini ve Finlandiya ile İsveç için onayların hızlı şekilde ilerlemesinin herkesin çıkarına olduğunu kabul ettiğini belirtti.

Stoltenberg, "En önemli şey, hem Finlandiya'nın hem de İsveç'in NATO'ya tam olarak aynı anda katılıp katılmamaları değil, hızla tam üye olmalarıdır" değerlendirmesini yaptı.

NATO Genel Sekreteri, "Katılım sürecinin hızla sonuçlanmasını ve hem Finlandiya'yı hem de İsveç'i bir an önce NATO ailesine tam üye olarak kabul etmeyi sabırsızlıkla bekliyorum" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN, STOLTENBERG İLE GÖRÜŞTÜ

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Stoltenberg ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı sosyal medya paylaşımında görüşmeye ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Görüşmede, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik sürecine dair gelişmeler ele alındı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, bu süreçte Finlandiya’nın sergilediği tutumla, İsveç’ten olumlu şekilde ayrıştığını belirterek, Finlandiya’nın NATO’ya Katılım Protokolü’nün Türkiye Büyük Millet Meclisindeki onay sürecini başlatmaya karar verdiklerini ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’le görüşmeleri iyi niyetle sürdürme kararlılığında olduklarını, sürecin nasıl ilerleyeceğinin İsveç’in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacağını kaydetti."

FİNLANDİYALI GAZETECİLERE AYAKKABI HEDİYE ETTİ

Öte yanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö'yü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladığı sırada yağan yağmurda görevliler ıslandı. Milli marşların okunmasının ardından liderlerin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçişini çeken Finlandiyalı basın mensuplarının ayaklarının ıslandığını fark eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın misafir basın mensuplarına ayakkabı alınması talimatı verdiği belirtildi. Alınan yeni ayakkabılar Finlandiyalı basın mensuplarına hediye edildi. (DIŞ HABERLER)