Sı kıl (a) (ma) mak

Yukarı kaydır hızlı hızlı iki parmağınla ki, hiçbir fotoğrafı görmeme ihtimalin kalmasın. Sı-kı-la-mı-yo-rum. Durup nefes almak, en yeni, henüz, şimdi düşen tweeti görmemeyi göze alarak durmak. 1 saat sonra aynı konuyu başka kelimelerle ifade edecek organik aydının sesini kısmayı deneyerek hem de.

Google Haberlere Abone ol

Aliye Ulusoy*

Uzun zamandır sıkılmak eyleminin hakkını verebilmek yeni yüzyıl (!) gereği imkansızdı. Ortaya çıktığı ilk günden bu yana pek çok spekülasyona neden olan Koronavirüs (Covid-19) açarsam; ‘Türk geni güçlü olduğu için asla bize uğramaz’, ‘kelle paça’, yok efendim, ‘105 yıl önce düşmanı nasıl def ettiysek; bunu da def ederiz’, ‘Artık dünyanın ailesine ve sevdiklerine vakit ayırmaya, durup düşünmeye vakti olacak’lı (iyimser) duygusallık. ‘E markette makarna var biz gittik baktık’ kapsamında ekonomi-politik. 50 yaşındaki (Geriatri’ mi, orta yaş mı?) arkadaşlarınızın konuya pek bir hissiyatlı yaklaşmasının yanı sıra “peki” ya şimdi ne olacak?

'ARAP SABUNU İÇMİŞ; İNANABİLİYOR MUSUNUZ?'

Güncel zaman büyücüsüne (siri) "Corona nedir?" diyerek aydınlatılmayı bekliyorum. Andrea Bocelli’nin sesini müşkülpesent bir edayla kasıla kasıla dinliyorum. Ekranda organik aydın, konuşmaktan bıkkın, dinlemekten usanmış, gözlerini kaçırarak ara sıra ceketini aralayıp eliyle bedenini kontrol ediyor. Ciddi ve kaşları çatık hanımefendi tarafından “Arap sabunu içmiş; inanabiliyor musunuz?” şiddetinde cümleler kurulup, sesinin tınısı değiştirilerek anlatım güçlendiriliyor. "Peki ya şimdi ne olacak? Yoğun bakımda yeterince yatak var mı?" sorusunun ardından heyecanlanan organik aydın, beklentinin ötesinde yüksek ve ortamın ruhuna uygun olmayan, etkiyi büyütmeyi amaçlayan hareketlerde bulunuyor. Kallavi anlaşılmayan süslü cümleler, yabancı terimlerle 7’den 70’e ekrandan bilgi püskürtüyor.

ORGANİK AYDIN NEDİR?

Ahir (!) zaman alamet-i farikası olan teknolojinin enformasyon sağlayan biçimsel ürünlerini nasıl kullanmak? Organik aydın nedir? E hadi indir bir App, yukarı bakan köpek pozisyonu, nefes al, nefes ver. Storytel’e seslendirip koymuşlar en sevdiğin kitabı. Yukarı kaydır hızlı hızlı iki parmağınla ki, hiçbir fotoğrafı görmeme ihtimalin kalmasın. Sı-kı-la-mı-yo-rum. Durup nefes almak, en yeni, henüz, şimdi düşen tweeti görmemeyi göze alarak durmak. 1 saat sonra aynı konuyu başka kelimelerle ifade edecek organik aydının sesini kısmayı deneyerek hem de. Hoş görmek, olduğu gibi kabul etmek yerine 50 yılını kıyasıya inandığı mekanizması zarar görmesin, konforu bozulmasın diye, söz dinlemediğini iddia ettiği yüzde 50’yi aşağılayan bilir kişiyi de blokladık.

EVVET; NEREDEN BİLGİ ALALIM?

Dünyayı siyasi, sosyal, (politik), çevresel, konjonktürel olarak etkileyen ve Homo sapiens türünün bazılarını korkutup, bazılarını korkut(a)mayan bu virüs Google’da Doodles olarak yer aldı. Yetkililerin açıklamaları, onların haberleştirilmesi dışında, henüz yeni araştırmaların olduğu, organik aydınların olasılıkları, bir takım bilimsel(!) denemeler ah pardon deneyler, spekülasyonlar, spekülasyonlar… Ve eczanelerde bulabileceğiniz yakaya sürdüğünüz takdirde sizi virüsten koruyacağı söylenen damla. Rek-lam-lar. Ahmak ıslatan yağmurları diyor; Meteoroloji. Haftayaymış. Dur-mak, sı-kıl-mak ve teninizi öpmenizi öneriyorum.

Müşkülpesent: Güçbeğenir, zorluktan hoşlanan

Kallavi: Büyük, okkalı

Alamet-i farika: Ayırt eden

Organik aydın: Toplumda aydının işlevi üzerine literatüre katkıda bulunan kuramcı Antonio Gramsci, ‘organik’ aydınları , “Egemen sınıfın toplumsal hegemonya ve siyasal idare işlevlerini yürüten 'vekilleri' veya üst yapı memurları” olarak nitelendirmiştir.

*Editör