Geçen haftanın hak ihlalleri (1-7 Mayıs): KHK'lilere 9999 yılına kadar iş yok!

Geçen hafta İŞKUR programına katılmak isteyen KHK ile ihraç edilmiş bir kamu görevlisine, “Son katıldığınız kurs ile Milli Güvenlik, kamu güvenliği, terör, KHK vb. nedenler ile yaptırım uygulanmıştır. 31. 12. 9999 tarihine kadar başvuru yapamazsınız” denildiği ve kamu görevlisinin başvurusunun reddedildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

Şenal Sarıhan*

Yeni Türkiye’de iktidar ve ortakları devlet olanaklarıyla, muhalefet ise cezaevi koşullarında OHAL altında yapılacak “demokratik” seçime gidiyor. 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, 75 yaşındaki Perihan Teyze’nin vücudunda patlayan coplarla “kutlandı.”

Röportajı veren avukata da, röportajı yapan gazeteciye de hapis istemi!

KHK’lar ile işlerinden edilenlerin cezasının 9999 yılına dek süreceği ortaya çıktı!

2018’in ilk dört ayında iş cinayetlerinde 575 işçi yaşamını yitirdi. Yeni Türkiye’nin Başbakanı ise iş cinayetlerinin nedenini “analiz” ederken suçun büyük oranda işçilerde olduğunu savundu.

2018’in ilk dört ayında kadın cinayetlerinde 130 kadın yaşamını yitirirken suçlunun kim olduğu üzerine devlet yetkililerinden henüz yeni bir “analizin” gelmemesi mağdurları bir nebze de olsa rahatlattı!

Sekiz tutuklu ve ikisi asker olmak üzere toplam 30 kişinin yaşamını yitirdiği “Hayata Dönüş’ün ardındaki bilinmezler dosyasına yeni bilgiler eklendi.

Muhafazakar kapitalizmin son pazarı da bu hafta gündem oldu. İbadet ve kapitalin bir arada olacağı Zeruj Port’un açılışı duyuruldu.

DEVLET OLANAKLARI SADECE AKP GENEL BAŞKANI’NIN

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 24 Haziran seçimlerine ilişkin getirdiği seçim yasaklarından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın muaf tutulduğu öğrenildi. YSK tarafından getirilen seçim yasaklarının arasında başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve milletvekili adaylarının seçim propagandası ile ilgili yapacakları gezilerde makam araçlarının, resmi araçlarının, uçakların kullanılmamasını, karşılama töreni yapılmamasını kapsamakta.

İNCE VE CHP’Lİ DÖRT VEKİLDEN DEMİRTAŞ İÇİN ÇAĞRI

24 Haziran seçimleri için HDP’nin adayı tutuklu milletvekili Selahattin Demirtaş oldu. Demirtaş’ın tutuklu olmasının demokratik bir seçimin önünde engel olduğunu belirten CHP cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ile milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş, Selin Sayek Böke ve Eren Erdem serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Demirtaş, 4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

TEMELLİ’NİN PASAPORTUNA EL KONULDU

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin KHK ile ihraç edilen akademisyenlerden olduğu gerekçesiyle pasaportuna el konuldu.

İYİ PARTİ’NİN STANDINA SALDIRI

İYİ Parti'nin İstanbul Bağcılar'da erken seçim için çalışmalar yapan üyelerine bıçaklı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda yedi İYİ Partili'nin yaralandığı bildirildi.

AKŞENER’E TEHDİT MESAJI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Üsküdar'daki evinin karşısında bulunan duvara "Her an her şey olabilir" diye tehdit mesajı yazıldı. Olayla ilgili iki kişi gözaltına alındı.

HDP’LİLERE EV BASKINI

İstanbul’da yapılan ev baskınlarında aralarında HDP PM üyesi Asiye Kolçak’ın da bulunduğu yedi kişi gözaltına alındı.

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da HDP Güngören ilçe binasında 24 Haziran erken seçimleri ve 1 Mayıs gündemli halk toplantısını basan polislerce gözaltına alınan HDP İstanbul İl Eş başkanı Cengiz Çiçek’in de aralarında bulunduğu 10 kişi “örgüt propagandası” iddiasıyla tutuklanmıştı.

GAZETECİ DENİZ YÜCEL’İN AVUKATI OK HAKKINDA HAPİS İSTEMİ

Türkiye’de bir yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in avukatı Veysel Ok’a, yaptığı bir açıklama gerekçe gösterilerek dava açıldı. Ok hakkında 25 Aralık 2015 tarihinde Özgür Düşünce gazetesine verdiği demeçte “Bu dönem en büyük fark yargı mensuplarının tek renkte olması. Son iki yıldır karşılaştığımız hemen hemen tüm yargı mensupları tek renkli, tek fikirli” sözlerinden ötürü TCK. 301 maddeden dava açıldı.

OK’un yanı sıra röportajı yapan Özgür Düşünce muhabiri Cihan Acar’ın, Türk Ceza Kanunu’nun “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçunu işlediği iddia edildi.

NÖBETÇİ YAYIN YÖNETMENLİĞİ DAVALARINDA 95 YIL 6 AY HAPİS İSTEMİ

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldıkları için dokuzu gazeteci 13 kişinin yargılandığı davada, savcı 12 kişi hakkında örgüt propagandası suçu iddiasıyla toplam 95 yıl 6 ay ceza talep etti.

1 MAYIS “KUTLAMALARININ” FOTOĞRAFI: 75 YAŞINDAKİ PERİHAN TEYZE

1 Mayıs’ta Ankara Yüksel Caddesi'nde devam eden “İşimizi geri istiyoruz” eyleminin 539'uncu gününde polis, basın açıklaması yapmak isteyen gruba “müdahale” etti. 75 yaşındaki Perihan Pulat polis tarafından ağır bir şekilde darp edildi, yüzünde morluklar ve şişlikler oluştu.

Eyleme TOMA ve biber gazı ile “müdahale” eden polis, altı kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan Gülnaz Bozkurt'un da saçı kökünden koparıldı.

Sadece İstanbul’da 84 kişi gözaltına alındı.

22 BİN 28 KADIN İHRAÇ EDİLDİ

KESK tarafından bu hafta yayımlanan ihraç edilen kadınlara ilişkin rapora göre; Sadece OHAL KHK’leri ile ihraç edilen kişi sayısı, 116 bin 512 kişi ve bunların 22 bin 28’i kadın. İhraç edilen kadın kamu emekçilerinin toplam sayı içerisindeki oranı ise yüzde 20. Emekçilerin pek çok hakkının gasp edildiği OHAL döneminde KESK’e bağlı sendikalardan ihraç edilen kişi sayısının 4 bin 218 olduğu ve bu ihraçların yüzde 25.3 ’ünün ( bin 69’u) kadın emekçilerden oluştuğu kaydedildi.

Rapora göre;

• 600’den fazla kadın, erkek şiddeti ile katledildi.

• Kadın ve çocuk hakları savunuculuğu yapan 11 dernek kapatıldı.

• 16 kadın gazeteci tutuklandı.

• 35 kadın Belediye başkanı ve beş kadın milletvekili görevleri engellenerek tutuklandı.

BİR AYDA 30 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun her ay açıkladığı verilere göre, Nisan ayında 30 kadın öldürüldü; üç kadın yaşam mücadelesi veriyor. Nisan ayında öldürülen kadınların 26’sının koruma kararının olup olmadığı tespit edilemezken dördünün boşanma davası olduğu kaydedildi.

Nisan ayında ayrıca 51 çocuktan 26’sı okulda, 10’u evde istismara uğradı.

İŞSİZ SAYISI 87 ÜLKENİN NÜFUSUNDAN FAZLA

Ocak 2018 itibariyle 6 milyon 402 bin kişiye ulaşan geniş tanımlı işsizlerin sayısı, dünyadaki belli başlı 190 ülkenin 87’sinin nüfusundan daha fazla.

DÖRT AYIN İŞ CİNAYETLERİ BİLANÇOSU: 575

9. Uluslararası İş Sağlığı Güvenliği Kongresi’ne katılan Binali Yıldırım iş cinayetlerinde suçun büyük oranda işçi kaynaklı olduğunu savundu. Yıldırım “Biz tersanede gemi yaparken çalışanlara baret giydirmek için alnımızın derisi çatlardı. 'Bana bir şey olmaz'. Kardeşim sana bir şey olmaz deme canın bu kadar ucuz değil, çoluğun çocuğun var. Geleceğin var. Eldiven takmaz, baret giymez, güvertede çalışır kemer takmaz. Sürekli peşlerinden koşacaksın. Her an başında duracaksın” sözleri ile iş cinayetlerinin nedenini kendince “analiz” etti!

İşçi Sağlı İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, nisan ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Nisan ayında en az 177 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Böylece ocakta en az 144, şubat ayında en az 128, mart ayında en az 126 ve nisan ayında en az 177 işçi olmak üzere; 2018 yılının ilk dört ayında en az 575 işçi iş cinayetlerine kurban gitti.

Son bir hafta içerisinde ise iş cinayetlerinde 14 emekçi yaşamını yitirirken altı emekçi de yaralandı.

“BİR HADİS BİR FİLM” SETİNDE ÇOCUK YANDI

TRT için çekilen “Bir Hadis Bir Film” dizisinin setinde 1 Mayıs Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü'nde meydana gelen iş kazasında 10-12 yaşlarında bir çocuk ağır bir şekilde yandı. Bir figüran ise hafif yaralandı.

KHK’LILARIN CEZASI 9999 YILINA KADAR SÜRECEK!

KHK’lar ile işlerinden edilen insanların nasıl “sivil ölüme” mahkum edildiklerini gösteren bir olay daha bu hafta Yeni Türkiye kayıtlarına geçti.

İŞKUR programına katılmak isteyen KHK ile ihraç edilmiş bir kamu görevlisine, “Son katıldığınız kurs ile Milli Güvenlik, kamu güvenliği, terör, KHK vb. nedenler ile yaptırım uygulanmıştır. 31. 12. 9999 tarihine kadar başvuru yapamazsınız” denilerek başvurusunun reddedildiği ortaya çıktı.

1 MAYIS'TA ÇALIŞMAYI KABUL ETMEYEN 30 İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDI

Soma Kolin Termik Santral inşaatında çalışan 30 işçinin resmi tatil olan 1 Mayıs’ta çalışmayı kabul etmedikleri için işten çıkarıldıkları bildirildi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 12 Nisan’da Soma Kolin Termik Santral ile yüklenici Efor Endüstriyel isimli firma arasında yaşanan anlaşmazlık sonrası 2 bin taşeron inşaat işçisinin işine son verilmesinin ardından 22 Nisan’da yapılan anlaşma ile işçiler yeniden iş başı yapmıştı. Ancak işçiler, bu defa da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerine katıldıkları için işsiz kaldılar.

KAMYONCULAR EYLEMDE

Ankara’nın Kazan ilçesinde bulunan Ankara Lojistik Üssü’nde, kamyon ve tır sürücüleri lojistik üssündeki park ücreti fiyatları, nakliye komisyonları, mazot fiyatları, otoyol ve köprü ücretlerinin yüksekliğinden dolayı para kazanamadıklarını belirterek eylem yaptı. Polisin gazla müdahale ettiği eylemde kamyoncular, CHP’li vekillerin olay yerine gelmesinin ardından eylemlerine TBMM önünde devam etmek istediler. Ancak OHAL gerekçe gösterilerek eyleme izin verilmedi.

HAYATA DÖNÜŞ’TE KAYITSIZ KASETLER, ADLİ EMANETTE OLMAYAN GİYSİLER

Bayrampaşa Cezaevine 19 Aralık 2000’de “Tufan” planı kapsamında düzenlenen Hayata Dönüş Operasyonu’yla ilgili Bakırköy 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 28'inci duruşması bu hafta görüldü

Hayata Dönüş Operasyonu’nda Tufan Planı’nın uygulandığı Bayrampaşa Cezaeviyle ilgili dava dosyasına giren Adli Tıp raporunda, 18 yıldır varlığı bilinmeyen ve mahkeme dosyasında kayıtlı olmayan bir video kaset ortaya çıktı. Adli emanette kayıtlı olmayan kasette ne olduğu ise henüz bilinmiyor.

Davaya ilişkin bir diğer skandal niteliğindeki bilgi ise; 12 kişinin yaşamını yitirdiği operasyonda ağır yaralanan mahpusların üzerindeki giysilerde kimyasal analizinin tespiti için gönderilen giysiler ile adli emanet kayıtlarındaki giysilerin numaralarının birbirini tutmadığının ortaya çıkması oldu.

Mağdur avukatları, kimyasal izine rastlanılmadığını belirten Adli Tıp Raporu'na, operasyona maruz kalmamış eşyaların incelemeye gönderildiği şüphesiyle itiraz etti.

AYŞE ÖĞRETMENİN CEZASI ALTI AY ERTELENDİ

Telefonla bağlandığı Beyaz Show'da "Çocuklar ölmesin" dediği için hakkında soruşturma başlatılan ve Diyarbakır'da, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan bir yıl üç ay hapis cezasına çarptırılan ve altı aylık bebeğiyle cezaevine giren öğretmen Ayşe Çelik tahliye edildi.

Ayşe öğretmen hakkında verilen karara göre, infaza ara verilmesi tarihinin 31 Ekim tarihinde biteceği ve bu tarihte cezaevine girerek cezasını çekeceği belirtildi.

Öte yandan Adalet Bakanlığı 14 Kasım 2017 tarihi itibariyle anneleriyle cezaevinde bulunan çocuk sayısının 624 olduğunu açıklamıştı.

KİLİSEYE IRKÇI SALDIRININ FAİLİ SERBET BIRAKILDI; ZİRA SİNİRLENMİŞ!

İstanbul Kadıköy’de bulunan Surp Takavor Ermeni Kilisesi’nin önüne çöp döküp duvarına “Bu vatan bizim” yazan saldırgan gözaltına alındı. Saldırgan Serdar K., savcılık sorgusunda sinirlendiği için böyle bir eylem yaptığını söylerken, adli kontrol tedbiri uygulanması talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Hakimlik, Serdar K.’yi, adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.

KADINLARA ÖZEL AVM

Cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması yerine cinsiyetçi politikalar her gün yaşama geçerken, kadınlara özel otobüs uygulamalarının ardından şimdi de kadınlara özel AVM açılışı gündemde. İstanbul Zeytinburnu’nda gelecek hafta açılışı yapılacak olan Zeruj Port adlı alışveriş merkezi “dünyanın ilk kadın ve muhafazakar AVM’si” ve “içinde ezan okunan AVM” olarak tanıtılıyor.

* CHP Ankara Milletvekili, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkan Vekili