Finlandiya genel seçimler için sandık başında: Anketler ne söylüyor?

Finlandiya'da seçmenler milletvekili seçimi için sandık başına gitti. Yapılan son anketler, önde gelen üç partinin oylarının birbirine çok yakın olduğunu gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Finlandiya, 200 sandalyeli parlamentonun üyelerini belirlemek üzere bugün sandık başına gitti. Finlandiya Seçim Komisyonu, seçime ilişkin duyurusunda, yerel saatle 09.00’da açılan sandıkların 20.00’de kapanacağını açıkladı.

Finlandiya'da partilerin parlamentoya girebilmeleri için bir seçim barajı bulunmasa da bir siyasi partinin hazine yardımından faydalanabilmesi için yüzde 2'den fazla oy alması gerekiyor. Nüfusun yaklaşık 5 milyon 600 bin olduğu Finlandiya'da seçmen sayısının 4 milyon 546 bin olduğu belirtiliyor. Adalet Bakanlığı'nın bilgilendirmesine göre seçimin kesin sonuçlarının 5 Nisan'da açıklanması bekleniyor.

HANGİ PARTİLER ÖNE ÇIKIYOR? ANKETLER NE SÖYLÜYOR?

Finlandiya'da Başbakan Sanna Marin liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti, iktidardaki merkez sol partisi konumunda. Parti, Avrupa yanlısı politikalarıyla ön plana çıkıyor. Riikka Purra liderliğindeki aşırı sağcı popülist hareket Gerçek Finler Partisi ise göçmen karşıtı politika ve söylemleriyle biliniyor.

Petteri Orpo'nun başında olduğu sağcı ve muhafazakar Ulusal Koalisyon Partisi, şimdiye kadar hiçbir dönemde kadın lidere sahip olmamış tek ana akım Finlandiya partisi. Finlandiya Maliye Bakanı Annika Saarikko liderliğindeki Merkez Parti'nin ise ekonomi ve tarım konusundaki vaatleri ön plana çıkıyor.

İngiltere'nin The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Finlandiya kamu yayıncısı Yle'nin sonuçlarını paylaştığı son seçim anketi, Ulusal Koalisyon Partisi'nin seçimde yüzde 19,8 oy alacağını, bu partiyi yüzde 19,5 ile Gerçek Finler Partisi'nin ve yüzde 18,7 ile Marin'in Sosyal Demokrat Partisi'nin takip edeceğini öngördü. 

37 yaşında dünyanın en genç başbakanı olan Sosyal Demokrat Parti lideri Marin, Covid-19 pandemisi süresince ülkenin başbakanıydı. Başbakanlığı sırasında ülkesinin İsveç ile birlikte yaptığı NATO üyelik başvurusu tüm NATO üye ülkelerinin parlamentolarında kabul edildi.

2019 SEÇİMLERİNDE 9 PARTİ MECLİSE GİRMİŞTİ

Finlandiya'da Nisan 2019'da yapılan genel seçimlerde dokuz parti parlamentoda temsil hakkı kazanmıştı. Bu seçimlerin ardından ülke Sosyal Demokrat Parti'nin lideri Antti Rinne'nin başbakanlığında yalnızca 6 ay yönetilmişti.

Rinne, ülkedeki grevler nedeniyle koalisyon hükümetinde güveni kaybederek Aralık 2019'da istifa etmiş, yerine partinin mevcut lideri Sanna Marin gelmişti.

Marin başkanlığındaki kabine, Sosyal Demokrat Parti, Merkez Parti, Yeşil Birliği, Sol İttifak ve İsveç Halk Partisi'nin parçası olduğu koalisyondan oluşuyor. Sanna Marin'in kabinesinde 19 bakan bulunuyor. Sosyal Demokrat Parti'den 7, Merkez Parti'den 5, Yeşil Birliği'nden 3, Sol İttifak ve İsveç Halk Partisi'nden 2'şer bakan kabinede yer alıyor.

2019 seçimlerini ilk üç sırada tamamlayan partiler sırasıyla Sosyal Demokrat Parti, Gerçek Finler Partisi ve Ulusal Koalisyon Partisi olmuştu. (DIŞ HABERLER)