Finlandiya Dışişleri Bakanı: Türkiye, NATO üyeliğimiz için harekete geçmeli

Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto, Türkiye ve Macaristan’ın ülkesinin NATO üyeliğine ‘en kısa sürede onay vereceğini umut ettiklerini’ söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Haavisto, ‘ülkesinin NATO üyeliği hakkında olumlu mesaj aldıkları Türkiye'nin, harekete geçmesini beklediklerini’ söyledi.

AA’nın haberine göre Haavisto, Finlandiya’nın NATO üyeliğiyle ilgili bir soru üzerine, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bugün Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlatarak, "Eminim ki ABD'nin mesajı şu: İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği ne kadar çabuk olursa o kadar iyi olacaktır” dedi.

‘EN KISA SÜREDE ONAY VERECEKLERİNİ UMUYORUZ’

30 NATO ülkesinden Türkiye ve Macaristan'ın katılım protokollerini henüz onaylamadığını hatırlatan Haavisto, ‘iki ülkenin de en kısa sürede onay vereceğini ümit ettiklerini, kendi üzerlerine düşeni yaptıklarını ve kararın NATO ülkelerine ait olduğunu’ dile getirdi.

Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'dan şu ana kadar yalnızca Finlandiya'nın üyeliğine olumlu yaklaştığı belirtilen ve bununla ilgili değerlendirmesi sorulan Haavisto, "Türkiye'den aldığımız mesaj, geçen yaz üçlü muhtırada üzerinde mutabık kaldığımız konuları Finlandiya olarak yerine getirdiğimizdi. Tabii bu olumlu bir mesaj, ancak yine de Türkiye'nin harekete geçmesi gerekiyor” dedi. (DIŞ HABERLER)