Finlandiya'da anket: Çoğunluk İsveç'i beklemeden NATO'ya katılmaktan yana

Finlandiya'da bir medya portalı tarafından yapılan ankete katılanların yarısından fazlası, ülkenin İsveç'i beklemeden NATO'ya katılması gerektiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO üyeliği için başvuruda bulunan Finlandiya'da Ilta-Sanomat tarafından yaptırılan ankete katılanların yüzde 53'ü İsveç'i beklemeden üyelik sürecine devam edilmesi ve askeri ittifaka katılmaları gerektiğini ifade etti.

AA'nın Euractiv'den aktardığına göre, Finlandiya kamuoyu, Türkiye'nin, İsveç'in NATO ittifakına katılımı konusundaki karşıt tutumu nedeniyle Finlandiya'nın da üyelik sürecine girmemesine sıcak bakmıyor. Katılımcıların yüzde 28'i ise komşularının geride bırakılmaması gerektiğine işaret ederken, yüzde 19'u da kesin görüş beyan etmedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 1 Şubat'ta Estonya'ya yaptığı ziyarette, NATO'nun Finlandiya ve İsveç'in başvurularını ayırması halinde Finlandiya'nın başvurusunu yeniden işleme koyacağını söylemişti.

'TÜRKİYE VE MACARİSTAN'IN ONAYLAMASINI İSTİYORUZ'

Finlandiya Başbakanı Marin ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, önceki gün Stockholm'de düzenledikleri ortak basın toplantısında, iki ülkenin güvenliğinin birbirine bağlı olduğunu vurgulayarak NATO'ya üyelik başvuru sürecini beraber başlattıkları gibi birlikte sonuçlandırmak istediklerini belirtmişti.

Marin, "Birlikte çalışıyoruz. Bu konuda her gün çok yakın temas halindeyiz. Tabii ki hem Türkiye'nin hem de Macaristan'ın başvurumuzu bir an önce onaylamasını istiyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Marin, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Avrupa'da güvenlik düzeninin kalıcı olarak değiştiğine ve bu nedenle NATO'ya katılmak istediklerine işaret ederek, şöyle devam etmişti:

"Finlandiya ve İsveç'in güvenliği birbirine bağlı. NATO'ya birlikte katılmamız tüm ittifakın çıkarına. Madrid'de mutabakata varıldığı üzere Türkiye'nin dile getirdiği endişeleri ele aldık. Tüm NATO üye devletlerinin başvurumuzu yakında onaylayacağına ve Vilnius'taki zirvede Finlandiya ve İsveç'in müttefik olacağına inanıyoruz."

'KURAN-I KERİM YAKILMASINA İZİN VERMİYORUZ'

Dini konulara saygının, Finlandiya yasalarında yer aldığını belirten Marin, şunları kaydetti:

"Kur'an-ı Kerim ya da İncil yakılmasına izin vermiyoruz. İnsanların istediğine inanma özgürlüğünü korumak istiyoruz. Finlandiya'da halka açık yerlerde ateş yakmaya ilişkin bazı yasalar da var. Halka açık yerlerde sadece Kur'an-ı Kerim değil sandalyenizi bile yakamazsınız. Bunu Finlandiya'da yapmayın."

Marin, İsveç'in üyeliğinin uzun zaman alması durumunda ne olacağına ilişkin soruya, "Durumun sınıftaki yaramaz çocuk gibi sunulması garip. İsveç de NATO üyesi olmak için istenenleri yerine getiriyor. İsveç'in 'sorun yaratan' olarak sunulduğu bu atmosferi sevmiyorum" yanıtını verdi.

'HAYAL KIRIKLIĞINI ANLIYOR VE PAYLAŞIYORUZ'

İsveç Başbakanı Kristersson, Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in imzaladığı Üçlü Muhtıra'yı anımsatarak, "Bu sabahki Kabine Toplantısı'nda hükümetin terörle mücadeleye ilişkin yasa teklifini resmileştirdik. Tasarı, martta Meclise gönderilecek ve yeni terörle mücadele yasaları, 1 Haziran'dan itibaren yürürlüğe girecek. Bu, İsveç'in terörle mücadele konusundaki uzun vadeli taahhüdünde bir mihenk taşıdır" diye konuşmuştu.

Son dönemde Türkiye ile yaşanan gerilime ve İsveç'te yaşanan provokasyonlara değinen Kristersson, "Bu eylemlerin yol açtığı hayal kırıklığını anlıyor ve paylaşıyoruz. Tüm İsveçlilere mesajım çok basit; durumu sakinleştirelim ve büyük resme ve gerçekten önemli olan şeye, NATO'nun tam üyeleri olarak İsveç'in ulusal güvenliğini artırmaya odaklanalım" ifadelerini kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)