Fincancı: Bu soruşturma topluma gözdağı

Kimyasal silah iddialarını değerlendirdiği yayın sebebiyle hakkında soruşturma başlatılan TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, hak savunucularının kriminalize edildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında açılan soruşturmaya dair konuştu. TSK'nin kimyasal silah kullandığına dair iddiaları değerlendirdiği yayını hatırlatan Korur Fincancı, "Sorumsuz bir habercilik yapıldı" dedi. Fincancı, bu soruşturmanın topluma gözdağı vermek amacıyla başlatıldığını söyledi.

'HABER DOĞRU YANSITILMADI'

bianet'ten Ruken Tuncel'e konuşan Korur Fincancı şunları ifade etti: 

 “Haberin veriliş biçimine eleştirim var;  sorumsuz bir habercilik yapıldı. Yayınlanan görüntülerde, kasılmaları ve istemsiz hareketleri olan insanlar görülüyor ve kimyasal silah kullanıldığı iddia ediliyor. Ben, katıldığım yayında bu istemsiz hareketlerin sinir sistemini tutan bir kimyasalın etkisiyle olabileceğini belirttim ve bir kimyasal kullanıldığı iddiası varsa da bununla ilgili etkili bir soruşturma yapılması gerektiğini ifade ettim.

Ölüm meydana gelmişse; Minnesota Protokolü'ne göre tıbbi bir araştırma yapılması gerektiğini, bağımsız kurumlar tarafından da bir soruşturma yapılmasının zorunluluk olduğunu çünkü bunun Cenevre Sözleşmesi kapsamında savaş suçu olarak değerlendirildiğini söyledim. Ancak haber, benim bu olayı kanıtladığım şeklinde yansıtılmış, yani pek doğru yansıtılmadı.”

'TOPLUMA GÖZDAĞI ANLAMINA GELİYOR'

Hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" ve "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" iddiasıyla soruşturma başlatılan TTB Başkanı, soruşturmanın iddialara karşı başlatılması gerektiğini söyledi. Korur Fincancı, kendisine açılan soruşturmanın 'suçu gizlemeye' yönelik bir izlenim uyandırdığına dikkat çekti ve susturmaya yönelik bir girişim olduğunu ifade etti. “Bu soruşturma topluma bir gözdağı anlamına geliyor. Bu da Türkiye adına büyük talihsizlik" diyen Korur Fincancı, insan hakları savunucularının sürekli kriminalize edildiğini kaydetti. 

Ne olmuştu?

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Medya Haber'de katıldığı bir programda TSK’nin Irak Kürdistan Bölgesi’nde yürüttüğü askeri operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığı iddialarını değerlendirmişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve iktidara yakın birçok basın kuruluşu Korur Fincancı'yı hedef göstererek TTB'nin kapatılmasını istemişti. (HABER MERKEZİ)