Ferda Cemiloğlu vefat etti

Diyarbakırlı iş insanı ve kadın hareketinin önde gelen isimlerinden Ferda Cemiloğlu 70 yaşında vefat etti. Cemiloğlu, kanser tedavisi görüyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kadın hareketinin öncü isimlerinden Ferda Cemiloğlu, kolon kanseri nedeniyle tedavi gördüğü İstanbul'da bu sabah vefat etti. Son 20 yıldır Erbil'de yaşayan Ferda Cemiloğlu, hastalığının ilerlemesi üzerine 3 gün önce tedavi için İstanbul'a getirilmişti.

Ferda Cemiloğlu'nun vefat haberini, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi duyurdu. Mesajda şöyle denildi: "Yönetim Kurulu üyemiz Diyarbakır’ın değerli iş insanı ve birçok kadın çalışmalarında değerli emekleri olan kıymetlimiz Ferda Cemiloğlu’nu kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve Diyarbakır’a başsağlığı diliyoruz."

Rûdaw’a konuşan kardeşi Reşit Cemiloğlu, ablasının cenazesinin aile içinde verilecek karardan sonra Diyarbakır ya da İstanbul'da defnedileceğini söyledi.

SOSYAL MEDYADA ÇOK SAYIDA PAYLAŞIM YAPILDI

Ferda Cemiloğlu'nun vefatı dolayısıyla sosyal medyada başsağlığı mesajları paylaşıldı. Bu mesajlardın bir kısmı şöyle:

 

 

FERDA CEMİLOĞLU KİMDİR?

Diyarbakır'ın köklü ailelerinden Cemil Paşa'nın torunu Ferda Cemiloğlu (70),  ailesinin Şeyh Said isyanından sonra Suriye’ye göç etmesinin ardından 12 Mart 1951 yılında Şam’da doğdu. Ailesiyle birlikte 1967 yılında Diyarbakır'a yerleşen  Ferda Cemiloğlu, Hacetepe Üniversitesi Biyoloji bölümünden mezun oldu, ABD'de biyoloji doktorası yaptı.

1980’li yıllardan itibaren kadın hareketi içerisinde yer alan Cemiloğlu, Ankara’da Kadın Dayanışma Vakfı yönetimine seçildi. Şiddete uğrayan kadınlar için çalışan Ferda Cemiloğlu, 2000’li yıllarda Sığınmacılar ve Göçmenler Derneği’nin başkanlığını yaptı. 

Cemiloğlu, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER), Kadın Dayanışma Vakfı ve Toplumsal Sorunları Araştırma Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarının kuruculuğunu yaptı.

Tıgris İnşaat Şirketine ortak olan Cemiloğlu, Erbil'e yerleştikten sonra da çalışmalarına devam etti. 2017’de Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği’nin (DOGÜNKAD) 3. olağan genel kurulunda başkanlığa seçildi. Ayrıca Diyarbakır’da Metis Grup’un Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı. (HABER MERKEZİ)