Fatih Erbakan'ın iddiası teyit edilmedi: Rothschildler Covid-19 test kiti patentini 2015'de almamış

Yeniden Refah Partisi Fatih Erbakan Rothschild ailesinin Covid-19 test kitlerinin patentini daha 2015 yılında aldığını iddia etti. Ancak başvurunun 17 Mayıs 2020 tarihinde yapıldığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erdoğan, Rothschild ailesinin Covid-19 test kitlerinin patentini daha 2015 yılında aldığını öne süren açıklamaları doğru çıkmadı. Erbakan salgının "seçkin ailelerce kasten dünyanın başına bela edildiğini" öne sürmüştü. 

BAŞVURUYA 2020'DE EKLENMİŞ

Erbakan'ın iddiasını inceleyen Teyit.org, Rothschildlerin patentine Hollanda kaynaklı resmi bir patent sitesi olan Espacenet üzerinden ulaşılabildiğini açıkladı. US2020279585 (A1) numaralı patent başvurusunun adı ise “System and Method for Testing for Covid-19”, yani “Covid-19 Testleri için Sistem ve Metod.” Bu patent, hastalığın teşhisiyle alakalı. Başvuruyu Richard Rothschild yapmış.

Patent için 3 Ekim 2015 tarihinde başvurulduğu iddiası ise “Prioriteitsdatum” başlığı altındaki tarih dolayısıyla ortaya çıkmış. Ancak “Prioriteitsdatum” başvuru tarihi değil, öncelik tarihi demek. Öncelik tarihi, başvuru konusu patent dosyasında yapılan işlemleri görmeyi sağlıyor. Richard Rothschild ilk kez 2015’te başvuruda bulunmuş. Ancak bu başvuruda Covid-19 ibaresi geçmiyor. Covid-19 ise ilk kez 17 Mayıs 2020 tarihinde bu patent başvurularına eklenmiş. Yayın tarihi ise 3 Eylül 2020. Site üzerinde Covid-19 eklenmeden önce beş tarihin daha bulunduğu görülebiliyor. 

Önceki düzenlemeler.

 

İddialarda patentin konusu olan testin satıldığı da öne sürülüyor ancak ortada bir test kiti yok. Patent, telefon aracılığıyla kandaki oksijen oranı ve nabız gibi veriler derlenerek teşhis konmasını öngörüyor. 

ONAYLANMAMIŞ

Patent ve Covid-19 hakkındaki iddialar üzerine Hollanda Kurumsal Ajansı tarafından yapılan açıklamada, patentin Covid-19 için uzaktan tanı hakkı tanımadığı belirtilmiş. Yani patentin hedeflediği tanı sistemi, onaylanmış ya da kullanımda değil.

Başvurunun giriş sayfası.

 

Google Patents üzerinde de patent başvurusuyla ilgili bilgiler ile önceki versiyonların tarihlerine ulaşmak mümkün. Burada da 17 Mayıs 2020 tarihinde tekrar bir başvuru doldurulduğu ve patent durumunun hâlâ “pending” yani “beklemede” olduğu görülebiliyor. Patent henüz onay almamış ve Covid-19 hastalığının teşhisi için kullanımda değil. İddia daha önce Reuters ve Newtral tarafından da doğrulanmıştı. (Kaynak)

Google Patents üzerindeki bilgiler.