ETSO Başkanı Arslan: Maden ihalesini alan firma imtiyazlı

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arslan, maden ihalesini alan Port Madencilik’in 'imtiyazlı' olduğunu söyledi: İhaleyi ‘meşrulaştırmayalım’ kararı aldık ve çok doğru bir karardı.

Rezerv sahasında bakırın yanı sıra altın, çinko, kobalt ve birçok maden de bulunuyor.
Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ- Elazığ’ın Maden ilçesinde bulunan 'Cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervi' için Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri ile iş birliği içinde kurulan Elazığ Girişim Grubu A.Ş.’nin ihaleye katılmaması tepki çekti. İhale, 2 milyar 205 milyon lira ile Ensar Vakfı’nın yönetiminde bulunan Halil Bacacı ile Cengiz Holding Yönetim Kurulu üyesi Şeref Cengiz’in ortak olduğu Port Madencilik Ticaret A.Ş.’ye giderken, ETSO Başkanı Asilhan Arslan, ihale süreci ve ihaleye neden katılmadıkları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

‘DİĞER FİRMALAR 7 MİLYAR TL GERİDEN BAŞLADI’

Son ana kadar ihaleye girme koşullarını zorladıklarını, 15 firmanın dosya aldığını ancak sadece iki firmanın teklif verdiğini belirten Arslan, Port Madencilik A.Ş.’nin ‘imtiyazlı’ olduğunu söyledi. Arslan, ihale şartnamesine “izabe tesisi kurulması” şartının eklenmemesinden ötürü rekabet şartlarının oluşmadığını belirtti. Hukuki sürecin devam ettiğini söyleyen Arslan süreci şöyle anlattı: “Bu mevcut tesisler sadece bir firmada var. Kuruldukları bölgenin tüm madenlerini çalıştırıyorlar. İşte bu firma diğer firmalara karşı 7 milyar TL’lik bir rekabet üstünlüğü sağladı. Diğer firmaların kaybetmesinin tek nedeni 7 milyar TL geriden başlamasıydı. Onun için şartname değişikliği istedik. Bu şartnameyle ihaleyi bir firmanın dışında alabilecek firma yoktu. Bu ihaleye girip rekabet edememek acı bir durum. Son ana kadar ihaleye girme sürecini beklerken gece geç saatlerde aldığımız kararla 7 milyar TL geriden ihaleye çıkamayız dedik. En azından ihaleyi ‘meşrulaştırmayalım’ kararı aldık ve çok doğru bir karardı.”

Elazığ Girişim Grubu, 'Cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervi' ihalesi için kurulmuştu. 

 

'BİR SİYASİ, ‘CUMHURBAŞKANIYLA GÖRÜŞMEYE SENİNLE GELMEM’ DEDİ'

Sürecin başından itibaren Elazığ Valisi Ömer Toraman, siyasi parti il başkanları ve milletvekilleriyle sürekli görüşme halinde olduklarını belirten Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek istediğini ancak ismini vermediği bir siyasinin, “ben seninle gelmem” dediğini aktardı: “Ben, bu olayın kamuoyuna yansımaması için ilk hamlemi siyasilerle, ilin valisiyle yaptım. Dedim ki, ‘şurada şöyle sıkıntılar var, bu iş problem olmadan biz bunu lobi faaliyetleriyle, ikili görüşmelerle yürütelim.’ Gel diyorum Cumhurbaşkanı'na gidelim, 'yok ben seninle gelmem' diyor. Ya böyle bir şey olabilir mi? Ne yapacağım ben Cumhurbaşkanı'na? Benim siyasi görüşümü Elazığ'da bilmeyen bir Allah'ın kulu yok. ETSO Başkanı adayı olduğum tarihten şu ana kadar da bu kimliğimi bir kenara bıraktım. Ama neye gönül verdiğimi, ne için hizmet ettiğimi herkes çok çok iyi biliyor. Ne oldu, niye ayrıştık ya? Elazığ’ın menfaatlerini koruduk diye mi ayrıştık?”

ELAZIĞ GİRİŞİM GRUBU NASIL KURULDU, NELER YAŞANDI?

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), Maden ilçesi Sağrılı Köyü Kısabekir ve Seterli bölgelerinde bulunan 'Cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervi' ihalesine katılmak için sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri ile iş birliği içerisinde 16 Şubat’ta ön talep işlemlerine başlanan Elazığ Girişim Gurubu A.Ş.’yi kurdu. Elazığ Girişim Grubu’nun temel hedefi; “Maden sahasının Elazığ iş dünyası tarafından işletilerek oluşacak tüm katma değerin ilin refah seviyesinin artırılmasına kanalize etmek” idi. Tüm halka açık olacak şekilde, ‘profesyonel bir anlayışla anayasası oluşturulan’ oluşum için gazetelere ilan dahi verildi. Bu oluşumun içsinde ortak olarak yer almak isteyen holdingler, şirketler, yatırımcılar, bireysel girişimciler ve tüm vatandaşlara çağrıda bulunuldu.
ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, girişim gurubu olarak ihaleye katılma noktasında istekliydi. İhale tarihinin ikinci kez ertelenmesinin ardından bir açıklama yayınlayan Arslan, şöyle söylemişti: “… İhale evraklarında maden sahasında MTA tarafından yapılan çalışmaların teknik raporunun yer almaması gibi eksiklikler olduğunu ve şartnamenin rekabet koşullarını esas almadığı gibi kamu ve devletin ciddi zararının söz konusu olduğunu ifade ettik. Bu mücadele çok yönlü olarak bugüne kadar tüm Elazığ kamuoyunun da yoğun gayretleriyle bugüne kadar devam etti. Sonuç itibarı ile MAPEG’in ihale evraklarında ve şartnamesinde değişiklikler yapacağını ilan etmiş olması çok yönlü olarak sürdürmüş olduğumuz bu mücadelemizin ilk aşamasında hedefimize ulaşmamızın göstergesidir. İnanıyoruz ki yeni ihale hem rekabet koşullarını getirecek, hem MTA tarafından yapılan çalışmaların teknik raporu yer alacak hem de devletimizin ve kamunun zararı önlenmiş olacaktır…”

İHALE ÖNCESİ SON TOPLANTI: CHP, MHP, SAADET, YENİDEN REFAH BİR ARADA

Yaklaşan ihale sürecinde Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği, ETSO Başkanı Asilhan Arslan ve girişimcileri ilçeye davet ederek burada bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya, Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ İl Başkanı Avukat Çağlar Duran, Milliyetçi Hareket Partisi Elazığ İl Başkanı Semih Işıkver, Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Erhun Karakuş, Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Abdullah Akın, Maden Belediye Başkanı Orhan Yavuz, iş insanları, STK temsilcileri ve Madene halkı katılım sağladı. Düzenlenen toplantıda ilçede bulunan maden rezervinin Elazığ Girişim Grubu tarafından işletilmesi ve 'Maden ilçesinin eski ihtişamına kavuşması' konuşuldu. Arslan, burada yaptığı açıklamada ise, “Elazığ Girişim Grubu'nun bu ihaleye girecek konsorsiyumda en yüksek oranda ortak olması için görüşmelerimizi belli bir noktaya getirdik ve bu süreç devam edecek” ifadelerini kullanmıştı.

AK PARTİLİLER TOPLANTIYI HEDEF ALDI: YERSİZ VE POPÜLİST

Toplantıya ilişkin AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Sermin Balık, Metin Bulut, Zülfü Demirbağ ve AK Partili Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları adına yapılan açıklamada, “Maden ilçemizde konuyla ilgili yapılacak olan toplantıyı yersiz, popülist ve iyi niyetten uzak görüyoruz. Bu sürecin istişaresini yapmak hiç kimseye hiçbir fayda sağlamaz” denildi.

ETSO BAŞKANI ARSLAN: HİÇBİR SALDIRI VE TEHDİDE BOYUN EĞMEDEN MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ

AK Partililerin eleştirileri sonrasında yazılı açıklama yapan ETSO Başkanı Arslan ise şöyle cevap vermişti: "Açıklamanın her bir paragrafı; hem kamuoyunu, hem de bizleri şaşırtan ifadelerle doludur. Sanki Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ilgi alanı ve sorumluluğu dışında bir işe girmiş gibi ithamlar ve yersiz suçlamalara maruz bırakılmıştır... ETSO, kurduğu ortaklığı bir başkasına peşkeş çekecek bir kurum değildir. Bunu kendilerine çok net ifade ettik. Sonuç itibarı ile bu süreçte kimlerin ayağına basacağımıza, hangi fincancı katırlarının ürkeceğine bakmıyoruz. Ne kimsenin siyasi ikbali, ne hangi şirketin biraz daha semizlenmesi ne de kimlerin incineceği gündemimizde yer almamaktadır..."