Estonya ve Litvanya'dan Rusya'ya tepki: Bizi yok etmekle tehdit ediyor

Baltık ülkeleri Rusya tehdidi altında olduğunu savunuyor. Estonya Başbakanı, "NATO olmasaydı Rusya bizi haritadan silerdi" açıklaması yaparken Litvanya lideri, "Rusya bizi ukalaca tehdit ediyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO'ya 2004 yılında katılan Baltık ülkeleri Litvanya ve Estonya'dan "Rusya tarafından tehdit edildikleri" yönünde açıklamalar yapıldı. Rusya'nın Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad kentine ürün sevkiyatını engelleyen Litvanya lideri, "Rusya bizi ukalaca tehdit ediyor" derken Estonya ise NATO'ya göre Rusya'nın ülke kentlerini işgal etmeyi planladığını iddia ediyor.

Financial Times'ın (FT) haberine göre, Estonya Başbakanı Kaja Kallas, "Rusya'nın Estonya'yı haritan silmek istediğini" öne sürdü. Kallas yaptığı açıklamada "Estonya'nın NATO koruması altında olmaması halinde Rusya tarafından işgal edileceği ve başkent Tallin'i yerle bir edeceğini" savundu. Associated Press'e (AP) verdiği demeçte ise Rusya'nın Ukrayna'daki askeri yeteneklerini küçümsememek gerektiğini savunan Kallas, “Rusya'nın Kiev'i almaya başaramadığı, kendilerini tükettikleri için artık bir tehdit olmadığına dair konuşmalar duydum. Hala savaşmak için gelebilecek çok askerleri var. Uzun vadede onları hafife almamak gerektiğini düşünüyorum” dedi.

KALİNİNGRAD KRİZİ: RUSYA'DAN MİSİLLEME HAMLE BEKLENİYOR

Litvanya'yla Rusya arasında ise Kaliningrad bölgesi üzerinden kriz yaşanıyor. Baltık Denizi kıyısındaki Rusya'ya bağlı kente bazı ürünlerin demir yoluyla geçişine izin vermeyen Litvanya yönetimi tehdit edildiğini savunuyor. Reuters'e konuşan Litvanya lideri, "Rusya bizi ukala bir şekilde tehdit ediyor" tepkisi verdi.

Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nausėda, Kaliningrad bölgesine sevkiyatların engellenmesi kararıyla ilgili Rusya'nın elektrik şebekelerine müdahale etmesini beklediğini söyledi. Askeri bir çatışmaya ihtimal vermediğini ifade eden Nausėda, "Rusya'dan BRELL (elektrik şebekesi) sisteminden bağlantının kesilmesi veya başka dostça olmayan eylemler bekliyoruz. Rusya'nın bize askeri anlamda meydan okuyacağına inanmıyorum, çünkü biz NATO üyesiyiz" açıklaması yaptı. 

Avrupa Birliği (AB) yaptırımları kapsamında Kaliningrad'a giden daha fazla ürüne kısıtlama uygulanabileceğini söyleyen Litvanya Devlet Başkanı, "Yaptırımların sonraki aşamalarını uygulamayı dört gözle bekliyoruz" dedi. 

Baltık ülkeleri Litvanya, Letonya ve Estonya elektrik kaynakları için Rusya'ya bağımlı durumda. Rusya Güvenlik Konseyi sekreteri Nikolay Patruşev, Kaliningrad'a sevkiyatların önlenmesine karşı misilleme adımlar atılacağını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)