Eski Danimarka Göç ve Uyum Bakanı Stoejberg'in vekilliği düşürüldü

Mültecilere yönelik ayrımcı uygulamalar nedeniyle 60 gün hapis cezası alan Eski Danimarka Göç ve Uyum Bakanı Stoejberg'in vekilliğine, parlamentoda yapılan oylamayla son verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Danimarka parlamentosunda bağımsız milletvekili olarak görev yapan eski Göç ve Uyum Bakanı Inger Stoejberg'in milletvekilliği düşürüldü.

Yüce Divan'da 13 Aralık'ta yargılanan ve mülteci 23 genç çifti ayırmaktan 60 gün hapis cezasına çarptırılan Stoejberg, parlamentodan da ihraç edildi. Bugün parlamentodan yapılan oylamada milletvekillerin büyük çoğunluğu Stoejberg'in aleyhinde oy kullandı.

Böylece Stoejberg, 1953'ten beri vekilliği düşürülen 5'inci Danimarkalı milletvekili oldu.

Dokunulmazlığı da kaldırılan Stoejberg'in 60 günlük hapis cezasının ev hapsine çevrilmesi bekleniyor.

Danimarka'da 2015-2019 yıllarında Göç ve Uyum Bakanlığı yapan Inger Stoejberg, Suriye'de iç savaşıyla başlayan göçün ardından 2015 yılında, ülkeye giren mültecilerin ziynet eşyalarına el konulması kararının alınmasında başrol oynamıştı.

Yabancılara yönelik ayrımcı kararları pasta keserek kutlayan Stoejberg'in başında bulunduğu Göç ve Uyum Bakanlığı, 10 Şubat 2016'da bir basın bildirisi yayınlamış ve ülkeye gelen mülteci çiftlerden herhangi birinin 18 yaşından küçük olması durumunda, çiftlerin birbirinden zorla ayrılacağını belirtmişti.

Kararın uluslararası hukuka ve Danimarka yasalarına aykırı olduğunun belirlenmesiyle birlikte 2019 yılında hükümeti devralan Sosyal Demokrat Parti, Stoejberg'e yönelik parlamentoda komisyon kurdurmuştu. Komisyon raporu doğrultusunda 13 Aralık'ta Yüce Divan'da yargılanan Stoejberg, 60 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

4 Şubat muhafazakar Liberal Partisi'nden istifa eden Stoejberg, bağımsız milletvekili olarak mecliste görev yapıyordu. (STOCKHOLM/AA)