Eski başkana cinsel taciz suçlaması: Güreş Federasyonu'nun faaliyetleri askıya alındı

Hindistan'da cinsel taciz ile suçlanan eski güreş federasyonu başkanının yerine yardımcısının getirilmesi üzerine, Spor Bakanlığı federasyonun faaliyetlerini askıya aldı.

Hindistanlı güreşçiler, federasyon başkanının tutuklanması talebiyle oturma eylemi yapmıştı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan Spor Bakanlığı, eski başkanı cinsel taciz ile suçlanan Güreş Federasyonu'nun faaliyetlerini askıya aldı ve yeni seçilen yetkililerini görevden uzaklaştırdı. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, bakanlığın kararı, pek çok kadın güreşçi tarafından cinsel istismar ve taciz ile suçlanan eski federasyon başkanı Bhushan Sharan Singh'in yardımcılarından Sanjay Singh'in yeni Hindistan Güreş Federasyonu Başkanı (WFI) seçilmesinin ardından geldi. Bu atamanın ardından, 2016 Olimpiyat Oyunları'nda 58 kilogramda ülkesine madalya kazandıran güreşçi Sakshi Malik, "40 gün boyunca yollarda yattık. Eğer Bhushan Sharan Singh'in iş ortağı ve yardımcısı, WFI başkanı seçiliyorsa ben güreşi bırakıyorum" açıklamasında bulunarak güreşi bıraktığını duyurmuştu.

'FEDERASYONUN YÖNETİMİ KONUSUNDA CİDDİ ENDİŞE OLUŞTU'

Reuters tarafından görülen bakanlık mektubunda, "Yeni seçilen heyet, tamamıyla eski yetkililerinin kontrolünde görünüyor. Federasyonun işleri, eski yetkililerin kontrol ettiği tesislerden yönetiliyor" ifadeleri kullanıldı. Bakanlık, konuyla ilgili yorum talebini reddetti. 

Sanjay Singh, 24 Aralık Pazar günü yaptığı açıklamada, "Eski başkan, güreş yönetiminden emekli olduğunu açıkladı. Diğerlerinin de (yollarına) devam etmesini ve bunun güreşçilerin geleceğini etkilemesine izin vermemesini talep ediyorum" demişti.

Öte yandan, WFI, Birleşik Dünya Güreş kurumu tarafından zamanında seçim yapmadığı gerekçesiyle halihazırda askıya alınmıştı. Reuters'ın gördüğünü ifade ettiği mektuba göre, Spor Bakanlığı, Hindistan Olimpiyat Kurumu'ndan federasyonu yönetmesi için geçici bir komite oluşturmasını istedi. Bakanlık, seçim sonuçlarının 'WFI'nın yönetimi ve bütünlüğü' konusunda 'ciddi endişeleri' beraberinde getirmişti.

Ne olmuştu?

Eski Güreş Federasyonu Başkanı ve aynı zamanda Başbakan Narendra Modi'nin iktidardaki Bharatiya Janata Partisi'nden (BJP) 6 dönem milletvekilliği yapan Bhushan Sharan Singh'in kadın güreşçilere cinsel tacizde bulunduğu iddia edilerek istifası isteniyordu.

Singh ve diğer yetkililer hakkında soruşturma başlatılması için ocakta bir gösteri düzenlenmişti. Dünya şampiyonu güreşçi Vinesh Phogat, protestolar sürerken 10 kadın güreşçinin Singh'in kendilerine de cinsel tacizde bulunduğunu açıkladığını, Singh görevinden alınmadıkça güreşçilerin uluslararası turnuvalarda yarışmayacaklarını bildirmişti.

Kadın güreşçiler, hakkındaki cinsel istismar iddiaları nedeniyle Singh'in istifa etmesi ve tutuklanması talebiyle ellerinde mumlarla 23 Mayıs'ta Yeni Delhi'de yürüyüş yapmıştı. Olimpiyat madalyalı güreşçi Sakshi Malik de cinsel taciz iddialarının odağındaki eski federasyon başkanı Singh'in yardımcılarından Sanjay Singh'in yeni Güreş Federasyonu Başkanı (WFI) seçilmesine tepki olarak güreşi bıraktığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)