EŞİK'ten yargı paketi öncesinde partilere ziyaret

Partileri ziyaret eden EŞİK platformu, “EŞİK 5'inci yargı paketinde kadınlar için muhtemel risklere karşı tüm muhalefet partilerini kadın hareketi ile dayanışmaya davet ediyor” çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), 5'inci yargı paketi öncesinde, siyasi partileri ziyaret ediyor.

EŞİK'ten yapılan açıklamada, siyasi parti genel başkanları ve yöneticileriyle yapılan görüşmelerde yargı paketinde kadınlar ve çocuklar aleyhine yapılmak istenecek değişiklikler konusunda görüş alışverişinde bulunuldu ve “#YasalaraDokunmaUygula” kampanyası hakkında partilere bilgi verildi.

Bu kapsamda CHP, EMEP ve Kadın Partisi ile görüşen EŞİK, 26 Ekim günü de, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve Kadın Koordinasyonu üyesi Latife Demirci Kahya’nın yer aldığı HDP heyetiyle görüştü.

'UZMAN KARAKOL UYGULAMASI KADINLARIN EN YAKIN KARAKOLA ULAŞMASINI ENGELLER'

EŞİK bileşeni kadın örgütlerinden katılımcılar, HDP’nin 27 Eylül 2021 tarihinde açıkladığı 11 maddelik tutum belgesinde kadın dayanışmasından ve kadın hareketi ile ittifaktan söz edilmesinin önemini vurgulayarak, maddelerden birinin “Kadına özgürlük ve eşitlik” başlığını taşıması ve kadın sorunlarına ayrılmış olmasının kadınlara memnuniyet ve güç verdiğini dile getirdi.

Yargı paketi içinde ya da dışında iktidar tarafından gündeme getirilme ihtimali olan yasa değişikliklerine değinilen görüşmede EŞİK, çıkartılmak istenen çocuk istismarcılarına af girişiminin mağdur olduğu iddia edilen 200 ya da 300 gibi görece az sayıdaki aileyle sınırlandırılmayacağı, konu Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğü takdirde yapılacak ayarlamalarla çocuklarla cinsel ilişki yaşının 12’ye dek indirilmesi tehlikesinin gündeme gelebileceği ifade edildi.

Görüşmede yoksulluk nafakasının kaldırılması, aile içi şiddet konusunda “uzman” karakolların görevlendirilmesinin kadınların en yakın karakollara ulaşmasını engellemesi konuları da gündeme geldi.

BULDAN: KADIN KAZANIMLARINDAN GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

HDP Eş Genel Başkan Pervin Buldan, kadın kazanımlarından geri adım atmama yönündeki kararlılıklarını ifade etti. Parti olarak meclis içinde ve dışında kadın erkek eşitliği için çalıştıklarını dile getiren Buldan, EŞİK’in başlattığı “#YasalaraDokunmaUygula” kampanyasını izlediklerini ve desteklediklerini söyledi.

Buldan ve vekiller EŞİK platformunun çalışmalarını ve çabalarını takip ettiklerini, EŞİK ile irtibat halinde olmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Açıklamada, “EŞİK’in siyasi partilere yaptığı bu ziyaretler, kadınların kazanımlarına sahip çıkma, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeme ve mevcut yasalara müdahale ettirmeme kararlılığını gösteriyor. Bunun yanında bu ziyaretler toplumsal muhalefetin ittifaklar temelindeki güçlenme arayışlarının kadınlar olmadan, kadınların hakları ve kazanımları sahiplenmeden mümkün olmayacağı anlayışının yerleşmesini de amaçlıyor” denildi. (HABER MERKEZİ)