EŞİK'ten Danıştay'a İstanbul Sözleşmesi çağrısı: Derhal yürütmeyi durdurmalı

Eşitlik İçin Kadın Platformu bugün yaptığı basın açıklaması ile Danıştay’a çağrıda bulunarak, İstanbul Sözleşmesine ilişkin ‘’1 Temmuz’dan önce derhal yürütmeyi durdurma kararı verilmelidir’’ dedi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eşitlik İçin Kadın Platformu bugün yaptığı bir basın açıklaması ile Danıştay’ın 1 Temmuz’dan önce derhal yürütmeyi durdurma kararı vermesi gerektiğini belirtti ve 24 Haziran Perşembe günü saat 11:00’de Ankara’da Danıştay binasının önünde bir basın açıklaması düzenleyeceğini açıkladı.

Bildiride, ‘’Tek kişinin, TBMM onayı olmadan aldığı İstanbul Sözleşmesi'nden çıkış kararına karşı pek çok kadın, STK ve siyasi parti, yürütmenin durdurulması ve kararın iptali talebiyle Danıştay‘a başvurdu. Danıştay 10. Dairesi söz konusu başvurular ile ilgili hala bir karar vermedi. İstanbul Sözleşmesi, kadınların can güvenliği ve şiddetsiz bir hayat hakkı için kritik önemde bir hukuki belgedir. Danıştay 1 Temmuz’dan önce derhal yürütmeyi durdurma kararı vermelidir. 1 Temmuz’da Türkiye Sözleşme’den çıktıktan sonra karar verilmesinin bir anlamı olmayacaktır’’ ifadeleri yer aldı.

EŞİK gönüllüleri 24 Haziran Perşembe günü saat 11:00’de Ankara’da Danıştay binasının önünde bir basın açıklaması düzenleyecekler. Açıklamanın ardından Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının yürütmesini derhal durdurması ve anayasal dayanaktan yoksun ve hukuken yok hükmündeki Cumhurbaşkanı kararlarının iptali için ek dilekçe vereceği belirtildi.

20 Mart 2021 günü gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan bir Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkacağı ilan edilmişti. Ardından 30 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan ikinci bir Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye’nin 1 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla sözleşmenin tarafı olmaktan çıkacağı açıklanmıştı. (HABER MERKEZİ)