Esat Oktay Yıldıran'ın adı İzmir'de bir ilkokula verildi

İzmir Buca Belenbaşı Köyü'ndeki Belenbaşı İlkokulu’na 12 Eylül sonrası Diyarbakır Cezaevi'nin işkencecisi Esat Oktay Yıldıran'ın adı verildi.

Törene Esat Oktay Yıldıran'ın ailesi ile bazı askerler de katıldı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir Buca'daki Belenbaşı Köyü’nde yıkılıp tekrar yapılan Belenbaşı İlkokulu’na “Şehit Esat Oktay Yıldıran İlkokulu” ismi verildi.

Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okulun yeni adı için törendüzenledi. Törene Esat Oktay Yıldıran’ın ailesi, Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Buca  İlçe Mili Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş, ilçe protokolü, köy halkı, öğretmen ve öğrenciler  katıldı.

LOKMA DA DÖKTÜRDÜLER

Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün sosyal medyadan fotoğraflarını paylaştığı törende bir de Esat Oktay Yıldıran için lokma dökülüp ikram edildi.

Esat Oktay Yıldıran'ın 12 Eylül Darbesi'nin ardından 1981-83 yılları arasında görev yaptığı ve korkunç işkencelerle ün saldığı Diyarbakır E Tipi Cezaevi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2021'de "Adı zulümle, işkenceyle, insanlık dışı muamele ile anılan Diyarbakır Cezaevi'ni kültür merkezi olarak hizmetine sunuyoruz" açıklaması sonrası müze yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmişti.

SİYASİLER TEPKİ GÖSTERDİ 

12 Eylül Darbesi'nin simge isimlerinden, Diyarbakır Cezaevi işkencecisi Yıldıran'ın isminin ilkokula verilmesine muhalefet de tepki gösterdi. CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya'nın açıklamaları şöyle:  

Esat Oktay Yıldıran kimdir?

1949 doğumlu Esat Oktay Yıldıran, 12 Eylül Darbesi'nin ardından Diyarbakır Cezaevi’nde Yüzbaşı rütbesiyle İç Güvenlik Komutanı olarak görevlendirildi. Yıldıran tutuklu ve hükümlülere insanlık dışı yöntemlerle uyguladığı işkencelerin ardından darbenin ve cuntanın en önemli simgelerinden biri oldu.

Bu dönem Diyarbakır Cezaevi'nden sağ kurtulan isimlerden bazılarının PKK’nin kuruluşunda önemli görevler aldığı bilinirken, 34 kişi de öldü. 

Ahmet Türk ve Gültan Kışanak, Orhan Miroğlu gibi Kürt siyasetçiler de Yıldıran’ın işkencelerine maruz kalan isimler arasında.

Esat Oktay Yıldıran, 22 Ekim 1988’de İstanbul Ümraniye’de, eşi ve 2 çocuğu ile birlikte bindiği halk otobüsünde uğradığı saldırıda öldürüldü. (HABER MERKEZİ)