Erzurum'da ölü bulunan Anastasia'nın arkadaşları: Onu yalnız bırakmayacağız

Erzurum'da evinde ölü bulunan Anastasia Emelianova'nın davası, yarın görülecek. Rusya'dan ve Türkiye'den bir araya gelen arkadaşları, davaya çağrı yaparak 'adalet' talebinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anastasia Emelianova, Erzurum'un Yakutiye ilçesinde 21 Eylül'de evinde ölü bulundu. Anastasia'nın ölümü şüpheliydi. Zira, birlikte yaşadığı Mohammad N.A., Anastasia'nın ölümünden önce evde onunla birlikteydi. Mohammad N.A., şüpheli olarak gözaltına alınarak tutuklandı. Anastasia, evde sol bacağında derin bir kesik ile bulundu. Mohammad N.A., polis ifadesinde cinayeti kabul ederken savcılık ifadesinde bunu reddetti. Duruşmalar boyunca üç kez ifade değiştirdi.

Anastasia'nin ölümüyle ilgili bir sonraki duruşma yarın görülecek. Anastasia'nın ölümünün aydınlatılması ve adaletin sağlanması için Rusya'dan Erzurum'a uzanan bir hat oluşuturuldu. "Anastasia'nın arkadaşları" olarak kendilerini adlandıran kadınlar, yarınki duruşma için destek çağrısı yaptı.

'ANCAK BİR ARAYA GELEREK GÜCÜMÜZÜ ORTAYA KOYABİLİRİZ'

Anastasia'nın arkadaşlarından Julia Safronova, dayanışma grubunun nasıl kurulduğunu anlattı. Anastasia'nın kendileriyle iletişim kurmayı kesmesiyle bir şeylerin yanlış gittiğini anladıklarını ve o an itibaren güçlerini birleştirdiklerini söyledi. Safronova, "İlk olarak, mümkün olduğunca fazla bilgi toplamak ve onu aramak için Anastasia'nın tüm arkadaşlarıyla temasa geçtik. Anastasia'nın aranmasına yardımcı olmak isteyenler olarak büyük bir feminist sohbet odasında bir araya geldik. En başından itibaren yapmamız gereken her şeyi ana hatlarıyla belirledik ve birbirimize sorumluluklar verdik. Daha sonraki olayların da gösterdiği gibi, yapılacak tek doğru şey buydu. Anastasia'nın cinayetinin her aşamasını ve ardından gelen soruşturmayı birlikte yaşadık ve deneyimledik. Anastasia, her birimiz gibi, tek başına inanılmaz derecede güçlüydü. Ancak bir araya gelerek gerçek gücümüzü ortaya koyabiliriz" dedi.

'ONU AİLE İÇİ ŞİDDETTEN KORUYAMADIK AMA ANISINA ADİL BİR YARGILAMA SAĞLAMAK HEPİMİZİN GÖREVİ'

Anastasia'nın uğruna savaştığı davayı sürdürdüklerini berlirten Safronova, en büyük dileklerinin, "Her ülkede aile içi şiddet yasasının çıkarılması, kadın cinayetlerinin büyük bir toplumsal sorun olarak kabul edilmesi ve kadınların geçmişleri, dinleri, statüleri ya da yaşları ne olursa olsun korunması" olduğunu söyledi.

Anastasia'nın anısı adına ilk taleplerinin adil, açık ve hakkaniyetli bir yargılama olduğunu dila getiren Safronova, şöyle devam etti: "Ne yazık ki onu aile içi şiddetten koruyamadık ama onun anısına adil bir yargılama sağlamak hepimizin boynunun borcudur. Arkadaşları olarak bizler de onun ailesine, delicesine sevdiği büyükannesine ve annesine bakmakla yükümlüyüz. Ailesinin, bu cinayet nedeniyle daha fazla acı çekmemesi için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız."

Anastasia'nın arkadaşları, duruşmalara gelerek onun yalnız ve sahipsiz olmadığını göstermek istiyor. Bu nedenle yarınki duruşmayı takip edebilmek adına nasıl bir araya geleceklerine dair plan yapıyorlar. Bunun kendileri için neden önemli olduğu sorusuna Safronova, şu yanıtı verdi: "Her şeyden önce, ölümünden önceki son aylarını geçirdiği kasabaya gitmek bizim için önemli. Bu, elbette onu geri getirmeyecek ama bize öldürülmeden önceki son günlerinde gördüklerini görme, aynı havayı soluma, aynı sokaklarda yürüme ve belki de görünmez varlığını son bir kez daha hissetme şansı verecek.

Ama daha da önemlisi, davaya dahil olan herkesin gözlerinin içine bakmak istiyoruz. Yargıcın sürece ne kadar dahil olduğunu görmek, suçluyu adalete teslim etmenin onun için önemli olup olmadığını anlamak istiyoruz. Ayrıca Anastasia'nın adının arkasında durmamız, onu yalnız bırakmamamız, iyileşme deneyiminin bir parçası olabilir. Anastasia'nın annesi çeşitli nedenlerle Sibirya'dan duruşmaya gelemeyecek ama biz onun yanında olacağız."

Anastasia'nın sanığın söylediğinin aksine kaza ile ölmediğini söyleyen Safronova, "Başına bir kaza gelse anında arkadaşlarını arayabilecek bilinçte biriydi. Sağlık durumu da gayet iyiydi. Mahkemenin tüm bunları dikkate alacağını ve adil bir karar vereceğini ummak istiyoruz" diye konuştu.