Erdoğan ve Macron'un mektup alışverişi: 'Değerli Tayyip'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un mektup alışverişinde bulunduğu kaydedildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımızla görüşmeyi de arzu ettiğini vurgulayan, güzel, pozitif bir mektup aldık" ifadelerini kullanırken, Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada "Diyaloğa asla hayır demedik. Ancak somut jestlere ihtiyacımız var" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği mektupta Türkiye’nin katkılarıyla istikrarın 2021 yılında Avrupa kıtasına dönmesi beklentisini ilettiği belirtildi. L'Opinion gazetesinin özel haberine göre, Macron'un Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 19 Aralık'ta kendisine gönderdiği 'geçmiş olsun' mektubuna cevaben yazdığı mektuba "Değerli Tayyip" diyerek başladı.

Korona virüsü salgınına karşı ortak mücadele gerektiği konusunda Erdoğan'a katıldığını ifade eden Macron, bu konuda ve özellikle Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'nin arasındaki ilişkilerin geleceğini görüşmekten memnun olacağını bildirdi. Macron, "Umarım ki 2021 yılı Avrupa kıtasına Türkiye'nin olumlu katkılarıyla istikrarın döndüğü yıl olacak" ifadelerine yer verdi. İki liderin yakın tarihte video konferans üzerinden bir görüşme gerçekleştireceği belirtildi.

ÇAVUŞOĞLU: 'MEMNUNİYETLE GÖRÜŞÜRÜZ' YANITI VERİLDİ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Pakistan dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanımız, yeni yıl dileklerini iletmek ve Fransa'yı hedef alan terör saldırılarının ardından taziyelerini sunmak için Sayın Macron'a bir mektup yazdı. Bu mektuba bu hafta yanıt aldık" demişti. Dün yaptığı açıklamada Çavuşoğlu, "İlişkileri geliştirmek isteğini, Türkiye'ye atfettikleri önemi ve önümüzdeki süreçte Cumhurbaşkanımızla görüşmeyi de arzu ettiğini vurgulayan, güzel, pozitif, hatta bazı kısımlarında Türkçe ifadelerin bulunduğu bir mektup aldık. Cumhurbaşkanımıza takdim ettik. Cumhurbaşkanımız da 'Memnuniyetle görüşürüz' yanıtını verdi" ifadelerini kullandı.

ELYSEE: SOMUT JESTLERE İHTİYAÇ VAR

Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre, mektup alışverişini doğrulayan Elysee kaynakları, Macron'un Erdoğan'dan gelen 'geçmiş olsun' mektubu yanıtladığını ancak 'somut jestlere ihtiyaç olduğunu' aktardı. Kaynaklar, bu konudaki tavırlarının açık olduğunu, 'Cumhurbaşkanı'nın hiçbir zaman, Türk mevkidaşı Erdoğan ile diyaloğu reddetmediğini, sonuç almak için her zaman diyaloğa açık olduğunu ancak şimdi topun Cumhurbaşkanı Erdoğan’da olduğunu' vurguladı. (AA/Amerika'nın Sesi)