Erdoğan-Biden görüşmesi sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın kritik görüşmesi sona erdi. başladı. 20 dakika olarak planlanan görüşme yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü.

İki lider, G-20 zirvesinin açılışında el sıkışırken görüntülenmişti.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın Roma'daki G20 Liderler Zirvesi kapsamındaki görüşmesi bitti. 20 dakika sürmesi öngörülen görüşme, yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü. Erdoğan, ABD Başkanı seçilmesinden bu yana Biden'la ikinci defa biraraya gelmiş oldu.

Toplantının ardından basın toplantısı düzenlenmesi beklenmiyor.

BIDEN F-16 VE İNSAN HAKLARI SORULARINA KAÇAMAK YANIT VERDİ

Biden, görüşme öncesi fotoğraf çekimi sırasında ABD'li gazetecilerden gelen "Türkiye'ye F-16'ları vermeyi planlıyor musunuz?", "İnsan haklarını gündeme getirecek misiniz?" ve "Türkiye'nin Rusya'ya çok fazla yakınlaştığını düşünüyor musunuz?" gibi sorulara "İyi bir sohbet gerçekleştirmeyi planlıyoruz" yanıtını vermekle yetindi.

HANGİ KONULAR GÖRÜŞÜLECEK?

İki liderin görüşmesinde, Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak Rus yapımı S-400 hava sistemleri alması gerekçesiyle çıkarıldığı F-35 programı için ödediği 1.4 milyar doların karşılığında F-16 savaş jetleri alıp almayacağının konuşulması planlanıyordu. İki liderin Suriye ve Libya gibi bölgesel konuların yanı sıra insan hakları ve demokrasi konularını da ele alması bekleniyordu. 

DIŞİŞLERİ BAKANLARI DA KATILDI

Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Anthony Blinken da katıldı.

ABD'Lİ YETKİLİ: BIDEN ERDOĞAN'I UYARACAK

Görüşme öncesinde gazetecilere bilgi veren üst düzey bir ABD'li yetkiliye göre Biden Erdoğan’a, 'aceleyle karar alınan adımların ikili ilişkilere fayda getirmeyeceği ve krizlerden kaçınılması gerektiği' mesajını verecek. Reuters'a konuşan yetkili, geçtiğimiz hafta 10 büyükelçi krizine atıfta bulunarak, "Başkan kesinlikle, gelecekte o tür krizlerden kaçınmanın bir yolunu bulmamız gerektiğini ve aceleci davranışların ABD-Türkiye ortaklığı ile ittifakına fayda getirmeyeceğini söyleyecek" dedi.  

Yetkili,  Erdoğan ABD Büyükelçisi'ni sınırdışı etmiş olsaydı iki lider arasındaki görüşmenin yapılmayacağını da ekleyerek, bu meselenin 'en azından şu an için' çözüldüğünü belirtti. (DIŞ HABERLER)