Erdoğan-Anastasiadis görüşmesinde neler konuşuldu?

Kıbrıs basını, NATO zirvesinde Nikos Anastasiadis'le görüşen Erdoğan'ın müzakerelerle ilgili "orta zemin bulunsun" mesajı verdiğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in ev sahipliğinde Madrid'de düzenlenen Avrupa-NATO çalışma yemeğinde Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya geldi. 

İki lider Türkiye’nin Kıbrıs’ta iki devletli çözümü öne çıkarmasından sonra kısa bir görüşme fırsatı elde etti. Erdoğan-Anastasiadis görüşmesi Yunanistan ve Kıbrıs’ta yankı buldu. Yunanistan ve Kıbrıs basınına yansıyan son bilgilere göre, kısa görüşmede Anastasiadis “müzakerelere ara verilen noktadan başlamaya hazırım” mesajı verirken Erdoğan “orta zemin bulunsun” vurgusunda bulundu.

GÜNEYDEN 'HAZIRIZ' MESAJI

Kıbrıs hükûmet Sözcüsü Marios Pelekanos tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Anastasiadis, Erdoğan'a BM himayesinde Kıbrıs sorununun çözümü için müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduğunu belirtti. Rum lider Kıbrıs ve tüm Kıbrıslılar için faydalı olacak şekilde, uzun süredir gündemde olan sorunun çözümü amacıyla görüşmelere her zaman hazır olduğunu yineledi.  

Anastasiadis’e göre Kıbrıs’ta bir çözüm Doğu Akdeniz'de istikrar ve güvenlik, Türk-Yunan ilişkileri ve AB-Türkiye ilişkileri açısından hayatî öneme sahip.

'ERDOĞAN OLUMSUZ YAKLAŞMADI'

Lefkoşa’nın güneyindeki hükûmet kaynaklarına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan Anastasiadis’in önerisine olumsuz yaklaşmadı. Anastasiades’e cevap olarak Erdoğan hali hazırda her iki tarafın da pozisyonlarını sunmuş olduklarını belirtti. 

Erdoğan, diyaloğun yeniden başlaması için ortak bir zemin amacıyla Kıbrıs Türk liderliği ile çaba göstermenin uygun olacağını belirtti. Kıbrıs ve Yunanistan basını Erdoğan ile Anastasiadis arasındaki görüşmeyi iki liderin yan yana oldukları fotoğrafın eşliğinde kamuoyuyla paylaştı. 

Hatırlanacağı üzere Anastasiadis’in görev süresi 2023 başlarında son buluyor. 2023 Şubat ayında Kıbrıs’ın güneyinde cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleştirilecek. 2013’ten beri iktidarda olan Anastasiadis bu seçimlerde aday değil.