Emniyet mensuplarına gerekçesiz tayin: Gözdağı mı verilmek isteniyor?

Türkiye'nin bir çok ilinde operasyonel şubelerde çalışan ve kendi isteğiyle bu şubelerden ayrılan emniyet mensupları nedensiz şekilde tayin edildi. Polisler tayin haberini kısa mesaj ile öğrendi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Emniyet teşkilatı içerisinde daha önce de gündeme gelen mobbing ve baskı tartışmaları sürerken, bu kez de bugüne kadar yaşanmamış ilginç bir uygulama gündeme geldi. Türkiye'nin bir çok ilinde istihbarat, KOM, narkotik gibi şubelerde çalışan ve son 7-8 ay içerisinde çalıştıkları şubelerden kendi isteğiyle ayrılan emniyet mensupları, nedensiz bir şekilde tayin edildi. Sayıları binin üzerinde olduğu öğrenilen emniyet mensupları hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma bulunmadığı, söz konusu polislerin tayin talebinde de bulunmadıkları öğrenildi.

Öte yandan polislerin tayin haberini geçtiğimiz hafta telefonlarına gelen kısa mesaj ile öğrenmesi de dikkat çekti. Yine tayinlerden bir çok rütbelinin de haberi olmadığı, tayin emrinin genel müdürlük tarafından çıkartıldığı da ifade ediliyor.

'TAYİN TALEP ETMEDEN TAYİN EDİLDİLER'

Tayinleri çıkan emniyet mensupları Emniyet Sen Genel Başkanı Faruk Sezer'e ulaştı. Gazete Duvar'a açıklamada bulunan Sezer, yaşanan durumu şu sözlerle anlattı;

“Türkiye'nin hemen hemen her ilinde ortalama 7-8 ay içerisinde İstihbarat, KOM gibi şubelerden dilekçe vererek kendi isteğiyle ayrılmış, küçük bir kısmı da çıkartılmış emniyet mensuplarından oluşan binin üzerinde polis tayin edildi. İç soruşturmaları yok. Meslektaşlarımız, haklarında adli veya idari bir süreç olmadığı ve tayin istemedikleri halde tayin edildi. Bulundukları yerde çalışma sürelerini de tamamlamamalarına rağmen bir akşamüstü telefonlarına gelen kısa mesaj ile tayinlerinin çıktığını öğreniyorlar. Tayin hazırlığı yok, atama hazırlığı yok. 'Seni tayin edeceğiz' diyen olmamış. Herhangi bir soruşturma geçirmemişler. Tek ortak özellikleri bir kaç ay evvel operasyonel şubelerde çalışırken ayrılmış ve kadroya geçmiş emniyet mensupları olmaları”

'MÜDÜRLERİN HABERİ YOK, TAYİNLER REESEN YAPILMIŞ'

Tayinlerden bazı bölgelerde emniyet müdürlerinin dahi haberinin olmadığını öğrendiklerini dile getiren Sezer, “Batıda çalışıyorsa batı illerine, doğuda çalışıyorsa doğu illerine tayini çıkıyor. Arkadaşlarımız bunun üzerine bağlı bulundukları yerin idari bürosunu arıyor. İdari büronun haberi yok. İdari bürodakiler kendi amirlerini, müdürlerini arıyorlar. Onların da haberi yok. Hatta küçük illerde il emniyet müdürlerine ulaşanlar oluyor. İl Emniyet Müdürü'nün de haberi yok. Bu gibi tayinler genellikle il emniyet müdürünün görüşü ile yapılır. Bu tayinlerdeki ortak özelliklerden biri de genel müdürlük tarafından resen yapılmış tayinler olmasıdır. Yaşanan bu durum insanların aklına farklı şeyler getiriyor” diye konuştu.

'AYRILMAK İSTEYENLERE GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENDİĞİ İDDİA EDİLİYOR'

Yaşanan durumu “ilginç” bir tayin uygulaması olarak nitelendiren Sezer, önemli bir noktaya daha dikkat çekti. Bir çok kişinin operasyonel şubelerden ayrılmak için dilekçe verdiği yönünde bilgiler geldiğini söyleyen Sezer, “Bize gelen bilgiler arasında operasyonel şubelerden çok yoğun bir şekilde çıkmak için dilekçe verildiği söyleniyor. Eskiden operasyonel şubelerde çalışmak için insanlar yoğun bir şekilde başvuru yapardı. Soruşturma ve tahkikat yapılır, uygun görülen seçilmiş kişiler bu şubelere girerdi. Şimdi bu şubelerden çıkmak için yoğun bir talep olduğu söyleniyor. Bu sebepten dolayı da çıkmak için dilekçe veren kişilere gözdağı vermek amacıyla bu tayinlerin çıkartıldığı iddiası da söz konusu. Yani 'Çıkarsanız sizi bir gece ansızın sürebiliriz' denilmek istendiği ifade ediliyor” diye kaydetti.

'AİLELER DE OLUMSUZ ETKİLENDİ'

Tayinlerden yalnızca emniyet mensuplarının değil ailelerinin de olumsuz etkilendiğini ifade eden Sezer, şöyle devam etti:

“Örneğin herhangi bir ilin mevcudu iki bin kişi olsun. Bu mevcudun binini tayin etseniz ortalık ayağa kalkar. Büyük bir olaydır bu. Bu son durum ondan bin kat sansasyonel bir durum. Operasyonel şubelerde çalışan ve ayrılan emniyet mensuplarına yönelik bilgisiz, isteksiz, talepsiz atama yapılıyor. Bana ulaşan kişi sayısı 100'ü geçti. Hepsinin hikayeleri aynı. Tayin edilen emniyet mensuplarının aileleri birlikte 4 binin üzerinde insan etkilendi. Çocukları lise, üniversitesi sınavına girenler var. Bu aileler tercih yapıp okul seçecekti. Belki planlamasını yapmışlardı. Bu tayinler aileleri de kötü etkiledi. Maalesef bu teşkilatta cezalar kişiye verilmiyor. Şayet bu tayinlerle de bir ceza verilmek isteniyorsa ailelere de ceza verilmiş oluyor”