YAZARLAR

Emeklilerin adalet haykırışı

DİSK’in dün Kartal Meydanı’nda düzenlediği emekliler buluşmasında, özellikle emeklilerle ilgili adaletsizlikler vurgulandı. 2000 öncesi ve sonrası emekliler arasındaki farklılıklara tepki gösterildi. 7 bin 500 TL olan en düşük emekli aylığının açlık sınırı ve asgari ücrettin de çok altında kalması protesto edildi. “Sefalete teslim olmayacağız”, “Hak, hukuk, adalet” sloganları çokça söylendi…

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) dün Kartal Meydanı’nda düzenlediği emekliler buluşmasında, emeklilerle ilgili adaletsizlikler ve yoksulluk sorunu ön plandaydı.

Özellikle 2000 öncesi ve sonrası sigortalı olanların 17- 20 yıla varan geç emeklilik sorunu tepki çekti. 7 bin 500 TL’lik en düşük emekli aylığının açlık sınırında ve asgari ücretin çok da altında kalması protestolara yol açtı.

Bir miting havasında geçen etkinlikte, “Sefalete teslim olmayacağız”, “Hak, hukuk adalet”, “Susma haykır, emeklilik haktır”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları çokça haykırıldı.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Genel-İş, Nakliyat-İş, Gıda-İş, Emekli-Sen gibi sendikaların yanı sıra EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ve Emekliler Federasyonu, Emeklilikte Adalet (EMAD-DER) gibi emekli örgütleri de miting alanındaydı.

2000 SONRASI MAĞDURİYET

EMAD-DER de kitlesel olarak ve coşku yönünden etkili bir konumdaydı. Bu dernek üyeleri özellikle 8 Eylül 1999 yılında çıkarılan 4447 sayılı yasadan bir gün sonra sigortalı olmaları nedeniyle kadınlarda 20 yıl, erkeklerde de 17 yıl gibi geç emeklilikle ilgili bir mağduriyete uğruyorlar.

8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olan EYT’liler, mücadeleleri sonucunda yaş şartı engelini kaldırıp emeklilik hakkını elde ettiler ancak bir gün sonra sigortalı olanlar ciddi bir mağduriyetle karşı karşıya bulunuyorlar. İşte bu kesimin kurduğu EMAD-DER, tepkiliydi, “8 Eylül 43 yaş emeklilik, 9 Eylül 60 yaş emeklilik, adalet nerede” şeklindeki pankartları taşıyorlardı.

Miting alanı tamamen dolu değildi. EYT mitinglerindeki gibi bir kalabalık yoktu. Kartal’daki etkinliğin saat 13.00’te başlaması, havanın güzel ve güneşli olması, emeklileri etkiliyordu. Kimi emekliler miting alanındaki ağaçların gölgesinde toplanmışlardı. Saat 14.00’ten itibaren de alan yavaş yavaş boşalmaya başlamıştı. Daha geniş bir kitlenin katılımı ve DİSK’in diğer sendikalarının da iştiraki açısından daha fazla bir çaba gösterilmesi gerekiyordu.

Nitekim DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, mitingin sona ermesi sırasında, “DİSK; böyle bir etkinliği ilk kez düzenliyor. Eksikliklerimiz olabilir. Ancak bu bir başlangıçtır. Sonuç elde edinceye kadar mücadeleyi sürdüreceğiz” diye görüşünü açıkladı.

AVRUPALI EMEKLİ 2000 EURO, BİZİMKİ 250 EURO

Etkinliğin açış konuşması yapan DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, 15 milyon emeklinin açlık ve yoksulluk sınırında yaşamaya mahkum edildiğini belirterek, “Avrupa’da en düşük emekli aylığı 2000 Euro, bizde ise 250 Euro. Böyle bir adaletsizlik olamaz” dedi.

Emeklilerin torunlarına harçlık veremediği için ev ziyareti yapmadığını vurgulayan Serdaroğlu, bu emeklilik sisteminin hemen düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Daha sonra söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, EYT yasasındaki eksikliklere değindi, çırakların ve stajyerlerin de yasa kapsamına alınması gerektiğine işaret etti.  Çerkezoğlu, AKP’nin 2008’de çıkardığı 5510 sayılı yasayla da emekli aylıklarının düşürüldüğünü, asgari ücret altında bir aylığa mahkum edildiklerini ifade etti.

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2000'ler sonrası çok sert geçiş yapıldığı için 1 günde 17-18 yıl emekliliği gecikenler olduğunu ve mağduriyetler oluştuğunu belirtti. "Bir ülke için emekliler asla maliyet değildir, yük değildir. Emeklisini nasıl yaşatıyorsa bir ülke gençlerine de o geleceği vaat etmektedir" diyen Çerkezoğlu, "Temmuz ayındaki artışlarda milyonlarca emekli arkadaşımız 1 lira bile ücret artışı almadı, 7 bin 500 lirayla yaşamaya mahkum edildi" dedi.

Arzu Çerkezoğlu, Orta Vadeli Program’da kıdem tazminatına da el uzatıldığını belirterek, “Kıdem tazminatı işçinin ücretinin bir parçasıdır, 13.ncü maaşıdır. Fona devredilmesine kesinlikle karşıyız. Kırmızı çizgimizdir. Ölmek var, kıdem tazminatımızı vermek yok” şeklinde sözleriyle konuşmasını tamamladı.

EMEKLİLERİN TALEPLERİ

Daha sonra Emekli-Sen Genel Sekreteri Fikri Kalender söz aldı ve emeklilerin taleplerini şöyle sıraladı:

  • Emeklilikte insan onuruna yaraşır bir ücret istiyoruz.
  • Emekli ücretlerinin enflasyona değil milli gelire endeksli olmasını istiyoruz; emekli aylığı bağlama oranlarının eski düzeye çekilmesini ve güncelleme katsayısında milli gelir artışının dikkate alınmasını istiyoruz.
  • En düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını istiyoruz.
  • Emekli ikramiyelerinin yılda dört defa ve en az asgari ücret seviyesinde ödenmesini istiyoruz.
  • Emekli ücretleri arasındaki farklılıkların giderilmesi için Emeklilikte İntibak Yasası çıkarılması istiyoruz.
  • Mezarda emeklilik uygulamasına son verilmesini; emeklilikte yaş şartının adil bir biçimde ve kademeli olarak yeniden düzenlenmesini istiyoruz.
  • Emeklilikte yaşa takılan (EYT) kardeşlerimizin mağduriyetinin giderilerek AKP iktidarı tarafından geriye doğru işletilen ve anayasaya aykırı işleyişin iptal edilmesini istiyoruz.
  • Çıraklık ve stajyerliği sigorta girişi olarak kabul etmeyen AKP iktidarı, staj ve çıraklık sigortasını başlangıç olarak saymamaktadır. Bu adaletsizliğin ortadan kaldırılarak yeniden düzenlenmesini istiyoruz.
  • Emeklilerin sağlık hizmetlerinde ödedikleri katılım payının koşulsuz şartsız kaldırılmasını istiyoruz.
  • Emeklilerle ilgili politika yapılacağında emeklilere danışılmasını istiyoruz.
  • Ve tüm bunların yaşama geçirilebilmesinin biricik yolunun emeklilerin sendikal hak ve özgürlükleri ile toplu pazarlık haklarının teslim edilmesi olduğunu biliyoruz.

Fikri Kalender’in ardından İstanbul Tabip Odası temsilcisi Dr. Erdinç Köksal, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve Emekliler Federasyonu Başkanı Arzu Lastikci, Emeklilikte Adalet Derneği Başkanı Mihriban Uğurlu da konuşma yaptı. Miting sona ererken bir grup emekli de halay çekip slogan attılar…


Atilla Özsever Kimdir?

1967 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirdi. 12 Mart (1971) döneminde piyade üsteğmeni iken siyasi görüşleri nedeniyle ordudan çıkarıldı. 2.5 yıl cezaevinde kaldı. Daha sonra iktisat öğrenimi gördü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yüksek lisans yaptı, doktorasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladı. 1974 – 2002 yılları arasında gazetecilik yaptı. 2003- 2011 yılları arasında da Maltepe Üniversitesi’nde kadrolu öğretim üyeliği görevinde bulundu. 2011 yılından itibaren de çeşitli üniversitelerde çalışma ekonomisi ve medya alanında dışarıdan dersler veriyor. “Tekelci Medyada Örgütsüz Gazeteci” ve “Mesele Teslim Olmamakta” isimli iki kitabı ile çeşitli kitap ve dergilerde yer alan makaleleri bulunuyor.