YAZARLAR

Emekliler isyanda!

Tüm Emekliler Sendikası, dün İstanbul Kadıköy’de düşük zammı protesto etti. Emekliler, Ocak 2024 için öngörülen yüzde 37’lik zammın tam bir aldatmaca olduğunu, sefalete mahkum edildiklerini dile getirdiler. Kök ücreti 5 bin 500 TL’nin altında olan 6 milyon emekliye ise, 2024’te sıfır zam öngörülüyor. Bu emekliler yine 7 bin 500 TL aylık almaya devam edecekler…

İşçi ve Bağ-Kur emeklileri için Ocak 2024’te öngörülen yüzde 37,57’lik zam büyük bir tepkiye yol açıyor. Tüm Emekliler Sendikası İstanbul Şubeleri, dün İstanbul Kadıköy’de bu zammı protesto amacıyla bir etkinlik düzenledi.

İstanbul şubeleri adına sendika başkanı Mustafa Durna, TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) sahte enflasyon rakamının gerçekleri hiçbir şekilde yansıtmadığını belirtti. Mustafa Durna, TÜİK’le birlikte İTO (İstanbul Ticaret Odası) ve ENAG’ın (Enflasyon Araştırma Grubu) 2023 yılı ortalama enflasyon oranının yüzde 88 olduğunu, Temmuz 2023’te ise emeklilere yüzde 25’lik bir artış yapıldığını, bu nedenle geçen yıldan yüzde 63 oranında alacakları bulunduğunu ifade etti.

Tüm Emekliler Sendikası Şube Başkanı Durna, AKP iktidarının 2023 yılı enflasyon farkı olarak yüzde 37’lik bir zammı öngördüğünü, aradaki farkın nereye gittiğini sordu. Mustafa Durna, “Memur emekli aylıklarına toplu sözleşme zammıyla birlikte yüzde 49’luk bir zam yapılacak. Belki işçi ve Bağ-Kur emeklilerine de refah payı altında ek bir zam verilerek oran yüzde 50’ye çıkabilir ama yine de bu oranlar gerçek hayat pahalılığını karşılamıyor. Aldatmaca devam ediyor” diye konuştu.

‘68, 78 KUŞAĞI SOKAĞA İNERSE’

Tüm Emekliler Sendikası İstanbul Şubeleri adına konuşan Mustafa Durna, “Emekliler sefalet koşullarını yaşıyor. Yarın öbür gün ‘sokakta bir emekli açlıktan öldü’ şeklinde bir haber çıkarsa geçmiş dönemlerin mücadeleci insanları olan 68 ve 78 kuşağı da sokağa iner. Onların sokağa inmesi halinde Saray ne yapacağını düşünsün” diye uyardı.

Durna’nın bu sözleri üzerine emekliler, hep bir ağızdan “Sefalete teslim olmayacağız”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Sahte TÜİK, yalancı iktidar” şeklinde sloganlar attılar. Etkinliğe katılanların yaş ortalaması, 60 dolayında gözüküyordu. Kadıköy’de vapurdan inenler de emeklilerin bu protesto eylemine destek verdiler.

Bu arada emeklilerin geçim, beslenme sorunu yanında sağlık ve kira sorunları da dile getirildi. Özellikle dul, yetim maaşlarının da en düşük aylık olan 7 bin 500 TL’nin de altında olduğu vurgulandı.

6 MİLYON EMEKLİYE ‘0’ ZAM

Daha sonra sendika adına bir basın açıklaması yapıldı. Yapılan basın açıklamasında, 6 milyon emeklinin sıfır zamma mahkum edildiği belirtilerek bu insanların “diri diri mezara gömülmek istendiği” ifade edildi.

Gerçekten de kök aylığı 5 bin 500 TL’nin altında olan 6 milyon emekli yine 7 bin 500 TL emekli aylığı almış olacak. Yani bu emeklilere 2024’te sıfır zam yapılmış oluyor.

Geçmiş dönemlerdeki uygulamaya göre; kök aylığı düşük olanların emekli maaşları Hazine’nin katkısıyla 7 bin 500 TL’ye çıkarılıyordu. Şimdi yeni bir yasal düzenlemenin yapılmaması halinde 5 bin 500 TL’nin altında kök aylığı olanların maaşları da 7 bin 500 TL olarak devam edecek.

Kök aylığı 7 bin 500 TL olan işçi ve esnaf emeklileri ise en düşük emekli aylığı olarak 10 bin 317 TL alacaklar.

MEMUR MAAŞINA EŞİTLENSİN

Tüm Emekliler Sendikası İstanbul Şubelerinin basın açıklamasında, yüzdeli zammın bir anlam taşımadığı, bu nedenle taban emekli aylığının en düşük memur maaşına eşitlenmesi gerektiği talep edildi. Ocak 2024’te en düşük memur aylığı, 32 bin 840 TL olacak.

Basın açıklamasında, emekli aylıklarındaki düşüşün AKP’nin 2008 yılında çıkardığı sosyal güvenlik yasasından kaynaklandığı kaydedildi. Açıklamada, emeklilere yasal sendika hakkının tanınması ve emekli sendikalarının toplu sözleşme yoluyla emekli aylıklarının artırılması için mücadele vermesi istendi.

Yine bu sözler üzerine emekliler, “Sadaka değil, toplu sözleşme”, “Saray’a değil, emekliye bütçe”, “Birleşe birleşe kazanacağız” şeklinde slogan atmaya devam ettiler.

Tüm Emekliler Sendikası’nın İstanbul’da 5 şubesi bulunuyor. 10 Aralık 2023’te tüm emekli sendika ve derneklerinin Ankara’da yaptığı geniş katılımlı mitingin etkisi de sürüyor. Emekliler, geçim koşullarına isyan eder tarzda bu yaşlarına rağmen mücadele etmekte kararlı gözüküyorlar…   


Atilla Özsever Kimdir?

1967 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirdi. 12 Mart (1971) döneminde piyade üsteğmeni iken siyasi görüşleri nedeniyle ordudan çıkarıldı. 2.5 yıl cezaevinde kaldı. Daha sonra iktisat öğrenimi gördü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yüksek lisans yaptı, doktorasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladı. 1974 – 2002 yılları arasında gazetecilik yaptı. 2003- 2011 yılları arasında da Maltepe Üniversitesi’nde kadrolu öğretim üyeliği görevinde bulundu. 2011 yılından itibaren de çeşitli üniversitelerde çalışma ekonomisi ve medya alanında dışarıdan dersler veriyor. “Tekelci Medyada Örgütsüz Gazeteci” ve “Mesele Teslim Olmamakta” isimli iki kitabı ile çeşitli kitap ve dergilerde yer alan makaleleri bulunuyor.