Emekliler ikramiye kararına tepkili: Sus payı gibi duruyor

Emeklilerin bayram öncesi ikramiyelere zam haberi beklerken Çalışma Bakanı bin 100 TL’nin artırılmayacağını açıkladı. Kararı, “Dalga geçiyorlar” sözüyle değerlendiren emekliler sandığı gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Yaklaşık 14 milyon emeklinin gözü kulağı bayram öncesi 2018’den bu yana verilen ikramiyelere zam yapılıp yapılmayacağı kararındaydı. İlk üç yıl bin lira, geçtiğimiz yıl ise bin 100 TL’ye çıkarılan bayram ikramiyelerine bu yıl zam yapılmayacağı açıklamasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin duyurdu.

Geçtiğimiz hafta sonu Türkiye’nin farklı noktalarından gelerek Ankara’da eylem yapan emeklilerin taleplerinden biri de yılda iki kez verilen bayram ikramiyelerinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasıydı. Çalışma Bakanı Bilgin’in açıklamasını “Bizimle dalga geçiyorlar,” “Sadaka gibi” ifadeleriyle değerlendiren emekli örgütlerinin temsilcilerine göre emekliler bu kararın hesabını demokratik zeminde soracak.

‘TALEPLERİMİZE YANIT VERMEYEN İKTİDARDAN MEŞRU ZEMİNLER İÇERİSİNDE HESABINI SORACAĞIZ’

Cengiz Yavuz

Türkiye Devrimci İşçi Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz’a göre Türkiye’nin ekonomik olarak geldiği aşamada emeklilerin yaşam standartları tamamen düştü ve yaşama şartları kalmadı. “İyi kötü bayram ikramiyelerinin nefes aldıracağını” umduklarını belirten Yavuz, bin 100 TL tutarında ikramiye ödemelerinin devam etmesi kararına dair, “Bunu kabul etmemiz mümkün değil” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz artık bunu ikramiye olarak da görmüyoruz. Sadaka gibi emeklilere verilen bir ‘Sus payı’ olarak duruyor. Bununla emeklilerin sağlıklı bayram geçirmeleri, bayramı bayram tadında geçirmeleri mümkün değil. Biz bunu kabul etmiyoruz. En düşük bayram ikramiyesinin asgari ücret seviyesinde ödenmesini ısrarla söylüyoruz. Biz bunun takipçisi olacağız. Taleplerimizin hiçbirine olumlu yanıt vermeyen bu iktidardan da meşru zeminler içerisinde hesabını soracağız. Yarın sandıklarda, alanlarda, meydanlarda çok daha kitlesel olarak bunu hayata geçireceğiz."

‘BİZİMLE DALGA GEÇİYORLAR’

İshak Kocabıyık

Tüm Emekliler Sendikası Genel Sekreteri İshak Kocabıyık’a göre yılbaşından bu yana emeklilerde ikramiyelere dair bir beklenti oluştu. Emeklilerin her gün zam haberiyle güne başladıklarını, hayatlarının her gün zorlaştığını, “Siyasi iktidarın görmezden gelemeyeceği, emeklilerin haklarını yerlerde sürüklendirmeyeceği yönünde bir kanı” oluştuğunu belirten Kocabıyık, “Bayramdan önce enflasyon oranı civarında da olsa bir artış bekleniyordu. Bir beklenti oluşmuştu. Fakat hiç zam yok açıklaması bu beklentilerin siyasi iktidarın tercihini başka yönlerde yaptığını da açıkça göstermiştir. Emeklileri dikkate almamaya devam ediyorlar biz de onları dikkate almayacağız. Onlar da bunu bilsinler” diye konuştu.

Emeklilerin taleplerine yönelik Ankara’da yaptıkları eylemi hatırlatan Kocabıyık, “Bugün Çalışma Bakanı’nın açıklaması adeta emeklilerle, emeklilerin talepleriyle dalga geçer niteliktedir” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“‘Hiç zam yapılmayacak lafını’ bu şekilde anlıyoruz. Emeklilerle dalga geçmektedirler, ciddiye almamaktadırlar. Bizimle dalga geçiyorlar. Bu bir kaynak sorunu değil tercih sorunudur. Siyasi iktidar tercihini emeklilerden yana değil büyük sermaye şirketlerinden yana yapmaktadır. Biz emekliler olarak bunun cevabını demokratik zeminde vereceğiz.”

Etiketler emekliler ikramiye