Elazığlı depremzede mahkeme kararı ile konut hakkı kazandı

2020 yılında Elazığ’da meydana gelen depremler sonrası evi hasar alan ancak valilik ilanına zamanında başvurmadığı gerekçesiyle hak sahibi olamayan depremzedeyi, mahkeme haklı buldu.

Google Haberlere Abone ol

Serra Taylan

ELAZIĞ - Elazığ’da 24 Ocak 2020’de 6.8 ve 27 Aralık 2020’deki 5.7 şiddetli depremlerle on binlerce ev ağır hasarlı hale geldi. Depremlerden sonra evleri hasar alan veya yıkılan depremzedelere yönelik Elazığ Valiliği tarafından TOKİ konutu veya yıkılan evlerinin yeniden yapılması için kredi imkanı sunulduğuna dair açıklama yapıldı. Başvurular için süre 15.06.2021-13.08.2021 tarihleri arası olarak belirlendi.

Bu süre içerisinde hak sahipliği başvurusu yapmadığı gerekçesi ile başvurusu reddedilen bir depremzede durumu yargıya taşıdı. Elazığ 1. İdare Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme depremzedeyi haklı buldu. Emsal teşkil eden karar, depremzedelere yeniden hak sahipliği başvurusunun yolunu açtı. 

Depremzedenin avukatı Erdoğan, kararın emsal niteliğinde olduğunu söyledi. 

VALİLİĞİN BAŞVURU İLANINDA 2 AYLIK SÜRE 60 GÜN SAYILMIŞ

Açılan davada başvuru süresinin mevzuata göre 2 ay olarak belirlenmesi gerekirken, 60 gün olarak belirlendiğini iddia eden depremzede, başvuru süresinde iki günlük bir eksiklik olduğunu belirterek, başvuru ilanının mevzuata uygun olmadığını ve hak kaybına uğradığını belirtti. Belirlenen ayların 31 gün çektiği dolayısıyla 62 güne tekabül ettiği savunularak son iki günde başvuranların talebinin ret edildiği savunuldu. Elazığ 1. İdare Mahkemesi, 12 Ekim 2023 tarihinde görülen dava sonucunda başvuru ilanının mevzuata uygun olmadığına hükmederek, depremzedeyi haklı buldu.

Davanın avukatı, Kentsel Dönüşüm Uzmanı Murat Erdoğan, hak sahipliği başvurusunu kaçıran, başvurusu reddedilen binlerce depremzedenin bu kararla yeniden başvuruda bulunabileceğini belirtti.

‘RET KARARLARI YENİDEN İNCELEMEYE AÇILACAK’

Erdoğan, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Burada önemli olan nokta şu;  60 günlük süre içerisinde başvuru yapamayanlar, hiç başvuru yapmayanlar ve başvurusu reddedilenler için yeniden 2020 yılı depremi nedeni ile yeniden hak sahipliği başvurusu imkanı çıkmıştır. Bu başvuru, kişinin hak sahibi olacağı anlamına gelmemektedir. Sadece idare verilen ret kararını yeniden incelemeye almak zorundadır. Mahkeme kararıyla, 2020 yılında Elazığ'da depremzede, ev, ağır ve orta hasarlı yapı sahipleri, bu kararı emsal göstererek hiç başvuru yapmamışsa yeniden başvurabilir, başvuru reddedilenler ise bu emsal karar ile birlikte yeniden başvuru hakkını elde edebilecektir. Bu önemli bir karardır. Bu konuda binlerce kişinin bu süreyi geçirdiğini, başvuru yapamadığını ve hak sahibi olamadığını biliyoruz. Bu önemli kararı bu nedenle vatandaşlara bildirme gereği duyduk.”