Elazığ'da köylülerden yıkıma tepki: 4 günde evleri boşaltamayız

Elazığ'da Değirmenönü köyünde depremde hasar gören evler yıkılacak. Ancak köylüler, kendilerine çok az bir süre tanındığını, bu sürede eşyalarını alamayacaklarını belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

Serra Taylan

ELAZIĞ - Elazığ’ın Değirmenönü köyünde yaşayanların evleri, 'hasarlı' olduğu gerekçesiyle İl Özel İdaresi ekipleri tarafından yıkılacak. Köylüler, yıkım öncesinde herhangi bir tebligat yapılmadığı ve taşınabilecekleri bir yer gösterilmediği için tepkili.

Evlerini boşaltmaları için kendilerine 4 günlük süre tanındığını ve bu sürede evlerini boşaltamayacak durumda olduklarını ifade eden köy halkı, yetkililerden ek süre tanınmasını istedi.

KÖY HALKI HENÜZ EVLERİ BOŞALTMADI

6 Şubat 2023’te meydana gelen Maraş merkezli depremlerden etkilenen illerden biri de Elazığ oldu. Depremlerin ardından kent merkezi ilçe ve köylerde yapılan hasar tespit çalışmasının ardından birçok ev yıkıldı. Bazıları da yıkım için gün sayıyor. Özellikle köylerde yaşayanların evlerinden taşınmaları büyük sorun teşkil ediyor. Çünkü tarım ve hayvancılık ile uğraşan köylüler, sadece eve değil hayvan ve tarımsal malzemelerini de muhafaza edecekleri yerlere ihtiyaç duyduklarını belirtiyor.

Değirmenönü köyünde pek çok ev depremler nedeniyle hasar gördü. Köydeki 22 hane, ağır hasarlı durumda. Köy halkı henüz evlerini boşaltmadı. Bakanlığın, hasar tespit çalışmalarından sonra konteyner ya da çadır gibi olanaklar tanınmadığını belirten köylüler, köyden ayrılamadıkları için hasarlı evlerinde kalmaya devam etmek zorunda olduklarını belirtiyor. Birçok köylü, hayvan ve tarım üretimi için kullandığı malzemeyi ne yapacağını bilemediğinden başka yere de gitmek istemiyor.

EVLERİN NE ZAMAN VE NEREDE YAPILACAĞI BELLİ DEĞİL

Köy halkının hak sahipliği 1 ay önce belli oldu. Hak sahipliği belli olsa da evlerin ne zaman ve nerede yapılacağı da belli değil. Geçtiğimiz cuma günü İl Özel İdaresi’ne ait iş makinelerinin yıkım için köye gelmesi ile birlikte evlerinin yıkılacağını öğrenen köylüler, karara tepki gösterdi. Yıkım kararına dair öncesinde bir tebligat yapılmadığını belirten köylüler, verilen bu kısa sürede evlerini nasıl boşaltacaklarını düşünüyor.

Ali Yıldırım

'BİZE BİR TEBLİGAT GELMEDİ, BİZ BU SÜREDE NASIL TAŞINALIM?'

Ali Yıldırım, evlerinin yıkılma kararına karşı olmadıklarını ancak taşınmak için belli bir süre verilmesini istediklerini söyledi. Yıldırım, "Şu anda iş makineleri evlerimizi yıkmak için geldi. Ama bize öncesinde herhangi bir tebligat gönderilmedi. Biz evlerimizin yıkılmasına karşı değiliz. Ama bize herhangi bir yer gösterilmedi, bir bilgi verilmedi. Öncesinde bilgilendirilmiş olsaydık taşınırdık. Bugüne kadar kimse evi boşaltın, yıkacağız demedi. Bize biraz süre verilsin, kendi imkanlarımızla evimizi boşaltalım. Köydeyiz, dünya kadar alet edevatımız var. Bunları 3-4 günde nereye taşıyalım?’’ dedi.

2020 depreminde hak sahibi olanların evlerini hâlâ boşaltmadığını ve bu yıkım kararında onların etkisi olduğunu öne süren Yıldırım, "2020 ile 2023 depremlerinde hasar alan evleri, aynı anda yıkma kararı almışlar. Köyümüzde 2020 depreminde hasar alan evler de var. O evlerin sahiplerine hak sahipliği verilmiş. Ama hala evleri yıkılmamış. Şimdi o evleri yıkmaya gelenler bizim evlerimizi de yıkacaklar. Devletimiz bize 5 bin lira yardım ediyor. Ama 5 bin lira ile bırakın ev tutmayı, evi bile boşaltamam. Biz yıkıma karşı değiliz. Malzemelerimizi almak istiyoruz. Evi boşaltsam bile gidecek bir yerim yok. Elazığ’a gitsem, daire fiyatları en az 10 bin lira. Benim işim köyde. Her gün köye gidip gelmek çok zor" ifadelerini kullandı.

Saime Bayar
'EŞİM YATALAK, 5 BİN LİRA MAAŞ ALIYORUM NEREYE GİDEYİM?'

Hasta eşi ile köyde yaşayan ve hiçbir şekilde kira yardımı, barınma desteği almadığını ifade eden Saime Bayar da yatalak eşi ile kış günü nereye gideceğini bilmediğini söyledi. Devletten deprem sonrasında herhangi bir yardım almadığını da ifade eden Saime Bayar, eşinin babasından kalma 5 bin liralık maaşı ile geçinmeye çalıştığını söyledi. Çalışacak durumda olmadığını da belirten Bayar, ‘’Eşim şizofreni hastası. Son birkaç yıldır da yatağa bağımlı. Devletten taşınma, kira gibi bir destek almadık. E-devletten başvurdum. Şimdi bakıyorum hâlâ değerlendirilmemiş görünüyor. Hiçbir gelirim yok. 5 bin lira ile ev mi taşıyayım, kira mı ödeyeyim, yiyip içeyim mi? Ben devletten yardım istiyorum. Evimi yıkacaklar. Ama önce bana bir yer versinler. Evim yapılana kadar orada kalayım. Ben de bu ülkenin vatandaşıyım. Biz ne yapacağız, nereye gideceğiz. Hak sahipliğim var. Evlerimizi erkenden yapsaydınız, evimize yerleşseydik. Hiç itirazımız olmazdı.’’

Bekir Yılmaz
EVLERİNDE OLMAYAN, YIKIMDAN HABERLERİ DAHİ OLMAYAN VATANDAŞLAR VAR

Köylülerden Bekir Yılmaz da evlerinin yıkımı için gelen ekipleri görünce şok yaşadıklarını belirtti. Yılmaz, "Bize ek bir süre versinler. Yer bulalım, evlerimizi boşaltalım" dedi. Yıkımdan bir gün önce haberi olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bir günde evi nasıl boşaltalım. Evinde ahırı olan, yatalak hastası olan var. Onlar ne yapacak? Şehirde ev bulsalar bile nasıl gidip gelecekler, hayvanlarını nereye bırakacaklar? Bazı komşularımız yazdan yaza geliyorlar. Kış için şehirdeler. Henüz yıkımdan bile haberleri yok. Hiç değilse bize müsaade etseler. Herkes evini boşaltsa.’’

'GÜNLER ÖNCESİNDEN CAMİDE ANONS EDİLDİ'

Konuyla ilgili olarak eleştirilerin odağında olan Değirmenönü köyü muhtarı Mustafa Ergün, köylülere bildirim yapıldığını iddia etti. Yıkım kararı ve evlerin boşaltılmasına ilişkin çağrıyı cami hoparlöründen köylülere duyurduğunu ifade eden Ergün, "Depremden sonra evlerden ağır hasarlı olanlar tespit edildi. Tüm süreç tamamlandıktan sonra köydeki vatandaşlara bildirimde bulunuldu. Bu normal bir süreç. Ağır hasarlı evlerin yıkılması gerekiyor. Biz de askı kodlarını ve yıkım evraklarını astık. Camiden anonslar yapıldı’’ dedi.